Dec14
"ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΑΤΤΙΚΗ
12/14/2010 11:59:00 AM by Giannis
  • 200.000 οι άνεργοι και αυξάνονται συνεχώς
  • Η οικονομική κρίση πλήττει την περιοχή της πρωτεύουσας περισσότερο από κάθε άλλη γεωγραφική περιοχή της χώρας, με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Οι «επίσημα άνεργοι» στην Αθήνα προσεγγίζουν ήδη τους 200.000, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 12ετίας (περίπου 40 απολύσεις γίνονται ανά εργάσιμη ώρα). Κάθε μήνα που περνάει, αποσύρονται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στην Αττική καταθέσεις ύψους 1,33 δισ. ευρώ (16 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν το τελευταίο 12μηνο). Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική υποχωρεί με μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων του λεκανοπεδίου θα πουλήσουν φέτος 55.000-60.000 Ι.Χ. λιγότερα σε σχέση με το 2008. Η ελληνική οικονομία πληρώνει πολύ ακριβά τον υδροκεφαλισμό, την άναρχη ανάπτυξη των προηγούμενων ετών και την εμμονή στην παραγωγή πλούτου μόνο από την παροχή υπηρεσιών. Στην Αττική παράγεται πλέον περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Ένα ΑΕΠ το οποίο σχηματίζεται κυρίως από τον τριτογενή τομέα, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο. Είναι ακριβώς ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από την ύφεση, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδού τα νούμερα που αποδεικνύουν την εξάρτηση της οικονομίας από την πρωτεύουσα αλλά και την εξάρτηση της πρωτεύουσας από τους τομείς των υπηρεσιών:
* Στην Αττική παράγεται το 49,3% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2008).
* Το ΑΕΠ της Αττικής σχηματίζεται σε ποσοστό 55% από τον τριτογενή τομέα και σε ποσοστό 34,4% από τον δευτερογενή τομέα.
* Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας απασχολούνται 1,433 εκατ. Έλληνες, δηλαδή ο ένας στους τρεις Έλληνες. Περίπου ο ένας στους πέντε (ποσοστό 19,2% ή 275 χιλιάδες εργαζόμενοι) είναι εμποροϋπάλληλος. Στον κλάδο των κατασκευών εργάζονται 93.000 άτομα, ενώ με τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες απασχολούνται 63.000 «Αθηναίοι».
Η κρίση έχει χτυπήσει εκεί ακριβώς που απασχολούνται οι περισσότεροι: στο εμπόριο, στις τράπεζες, στην οικοδομή και στον τουρισμό.
Ενδεικτικά:
• Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010, στην Αττική πουλήθηκαν 72.796 ΙΧ. Ολόκληρο το 2008 διατέθηκαν 137.334 αυτοκίνητα και το 2009 συνολικά 111.052 αυτοκίνητα. Η πτώση των πωλήσεων θα ξεπεράσει το 45% σε επίπεδο έτους, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε «λουκέτα» και αθρόες απολύσεις.
• Στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009-Αυγούστου 2010, στην Αττική εκδόθηκαν 14.031 άδειες οικοδομής, περίπου 2.000 λιγότερες σε σχέση με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008-Αυγούστου 2009. Με αυτές τις άδειες θα χτιστούν ακίνητα επιφάνειας 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, έναντι 3,5 εκατ. τετραγωνικών στο περυσινό δωδεκάμηνο. Το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά που θα λείψουν (αν ενεργοποιηθούν οι άδειες, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνουν στο συρτάρι) θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στην οικοδομή.
• Οι δουλειές των τραπεζών έχουν πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα καθώς, υπό την πίεση των ξένων αγορών αλλά και των ελλήνων καταθετών που αποσύρουν χρήματα, έχουν περιοριστεί δραματικά οι χορηγήσεις δανείων. Αποκαλυπτική είναι η γεωγραφική κατανομή των καταθέσεων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος: Οι καταθέσεις των «πρωτευουσιάνων» (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) μειώθηκαν στο διάστημα Ιουνίου 2009-Ιουνίου 2010 κατά 11,87%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα.
• Το υπόλοιπο των καταθέσεων στην Αττική έχει υποχωρήσει από 135 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009 στα 118,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010. Δηλαδή, από τα 21 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν το τελευταίο 12μηνο στο σύνολο της χώρας, τα 16 δισ. ευρώ «διέρρευσαν» από το λεκανοπέδιο.
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Η Αττική που ήταν το άρμα που τραβούσε επί τόσα χρόνια την ελληνική οικονομία κόλλησε στη λάσπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της Αττικής, στους οποίους έχει αποτυπωθεί και η περίοδος της κρίσης, δείχνουν πολύ μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
• Η ανεργία στην Αττική ήταν τα τελευταία χρόνια από τις χαμηλότερες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Το τελευταίο 12μηνο έχει εκτιναχτεί, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από το 8,2% στο 11,6%. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τη στατιστική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στην Ηπειρο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. Σε επίπεδο νομού, τα στοιχεία για το 2010 αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερα οξύ αναμένεται να φανεί το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στην Καστοριά, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Φωκίδα όπως επίσης στα Δωδεκάνησα και στο Ρέθυμνο.
• Οι καταθέσεις στην Αττική έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 11,87%. Σε κανέναν άλλο νομό της χώρας δεν παρατηρήθηκε διψήφιο ποσοστό πτώσης. Βέβαια, η πτώση στο Λεκανοπέδιο, αρκεί για να επηρεάσει το γενικό ποσοστό της χώρας. Στην Αθήνα έχει συγκεντρωθεί το 55% των αποταμιεύσεων, καθώς σε αυτή είναι η έδρα χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και η κατοικία του μισού ελληνικού πληθυσμού. Υπάρχουν και νομοί (Πρέβεζα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία) όπου καταγράφηκε έστω και μικρή αύξηση των καταθέσεων. Αντίθετα, σημαντική κάμψη καταγράφηκε σε Ξάνθη, Βοιωτία, Κέρκυρα, Άρτα και Καβάλα.
• Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική έχει υποχωρήσει κατά 26% το τελευταίο 12μηνο. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα καθώς προηγούνται Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Βέβαια, σε καμία άλλη περιφέρεια δεν έχουν «χαθεί» περίπου ένα εκατ. (για την ακρίβεια 912 χιλιάδες) τετραγωνικά μέτρα.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω