Dec13
ΝΕΟΙ - Μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον - Η Ελλάδα πληγώνει τα παιδιά της
12/13/2010 4:36:00 PM by Giannis

Περισσότεροι από 850.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, αριθμός που ολοένα αυξάνεται. Ορδές μεταναστών που φαίνεται να έχουν προκληθεί και λόγω οικονομικής κρίσης, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να ξενιτευτούν ήτο έχουν κάνει ήδη, με την ελπίδα καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στις Χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Απογοητευμένοι δηλώνουν οι νέοι με την κατάσταση στην Ελλάδα που εδώ και χρόνια «τρώει τα παιδιά της». «Δεν Βρίσκω κανέναν λόγο για να μείνει κάποιος στην Ελλάδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει μέλλον για μας εδώ και η ανεργία άσο πάει αυξάνεται», δήλωσε απογοητευμένη η 23Χρονη Μ. Νικολάκου απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.

‘Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλης «Η Ελλάδα μοιάζει να διώχνει τα παιδιά της καθώς οι χιλιάδες ‘Έλληνες υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από το καθυστερημένο τεχνολογικά οικονομικό σχηματισμό της Χώρας μας, όπως είναι η ελληνική οικονομία». Αντιπροσωπευτικά είναι και τα αποτελέσματα σχετικής διαδικτυακής έρευνας της MANPOWER, βάσει της οποίας 9 στους 10 ’Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν. Το 40% των ερωτηθέντων έχει ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας για εργασιακούς λόγους ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μετακομίσει σε κάποια ξένη Χώρα. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση, είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και η ευκαιρία για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας. «Το μέλλον είναι αβέβαιο πια στην Ελλάδα, είναι δύσκολα τα πράγματα. Ακόμα κι ο Α.Σ.Ε.Π πλέον δεν προσλαμβάνει εύκολα λόγω της κρίσης», δήλωσε η 22χρονη Θεοδώρα Ζυγούμη, απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT υπάρχουν δύο τύποι στοιχείων κινητικότητας των σπουδαστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα στοιχεία που αφορούν τη μακροπρόθεσμη κινητικότητα των σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα στοιχεία Erasmus που αφορούν τη βραχυπρόθεσμη κινητικότητα βάσει Προγράμματος. Τα στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν ότι ένα ποσοστό 2,8% των σπουδαστών της Ε.Ε. επιλέγουν να διαμείνουν σε άλλη Χώρα αυτής η του ΕΟΧ με την Ελλάδα να αγγίζει το 5,8% στην Ε.Ε. μεγαλύτερα ποσοστά μετά την Ελλάδα παρουσιάζουν η Κύπρος με 56,9%, η Ιρλανδία με 14,2%, η Σλοβακία 10,2% και η Μάλτα (9,9%). Τελείως διαφορετική η εικόνα στην βραχυπρόθεσμη μετακίνηση για λιγότερο ή ίσο του ενός εξαμήνου όπου το ποσοστό σπουδαστών που στέλνει η Ελλάδα στο εξωτερικό ανέρχεται σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο Τέταρτο χαμηλότερο στην Ε.Ε.
Πτυχία χωρίς ανταπόκριση
 Κινητήρια δύναμη για την απόφαση της μετανάστευσης αποτελεί για τους περισσότερους νέους η απόρριψη που νιώθουν στο θέμα των σπουδών τους. Χιλιάδες νέοι Έλληνες με μεταπτυχιακά και περιζήτητες γνώσεις, μένουν άνεργοι και αναζητούν για καιρό λίγα ψίχουλα εργασίας. Στην Ελλάδα οι σπουδές δεν έχουν ανταπόκριση. Στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν να εργάζονται με αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τις σπουδές τους. Σε αντίθεση με το εξωτερικό που όχι μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι καλύτερο αλλά οι θέσεις εργασίας εξασφαλίζονται από τα χρόνια του πανεπιστημίου δήλωσε η Αθ.Παναγιωτοπούλου απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η Θεοδώρα Ζυγούμη προσθέτει ότι «ακόμα και αν κάνεις μεταπτυχιακό δεν σου ανοίγει πλέον πόρτες αφού δεν υπάρχει απορρόφηση από το σύστημα». Χρειάζονται γνωριμίες για να βρει κανείς δουλειά με αξιοπρεπή μισθό.
Σε ανοιχτό διάλογο που είχε με τους νέους ο πρωθυπουργός και πραγματοποιήθηκε δυο μέρες πριν τις δημοτικές περιφερειακές εκλογές μέσω twiiter, facebookη αυτοπροσώπως υποσχέθηκε αλλαγές, παροτρύνοντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους και να μετατρέψουν τις τάσεις φυγής από την χώρα σε τάσεις αλλαγής της χώρας.«Εγώ σας καλώ να αλλάξουμε την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία προσπάθεια του να πείσει του νέους συνομιλητές που ήταν πρόθυμοι να «ξενιτευτούν» να μείνουν και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα τους. Αντίδραση προκάλεσε η στάση του αυτή στους νέους συνομιλητές του οι οποίοι αρκέστηκαν να του απαντήσουν πως «όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει».
Στο ίδιο μοτίβο, επισημαίνει ο Σ. Ρομπόλης ότι «όσο πια υψηλά προσόντα αποκτούν οι εν δυνάμει εργαζόμενοι, τόσα πιο πιθανό είναι γι αυτούς να επιλέξουν να εργαστούν σε ξένο κράτος παρά στην Ελλάδα». Χιλιάδες νέοι στέλνουν βιογραφικά στα εξωτερικό με πρώτη προτίμηση το Βέλγιο, ενώ γενικά η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι τομείς εκείνοι που απορροφούν ’Έλληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχοϋπάλληλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eures.
Τnς Δέσποινας Μοσχονά

ΚΟΣΜΟΣ

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω