Dec10
Κατεδαφίζονται από το ΠΑΣΟΚ με βάρβαρο και αυταρχικό τρόπο οι κατακτήσεις των εργαζομένων
12/10/2010 4:27:00 PM by Giannis

«Μπαράζ» νομοσχεδίων, που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στις ΔΕΚΟ, στην τόνωση της αγοράς και στην ανάπτυξη πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, μετά και από την έκθεση αξιολόγησης και προόδου της τρόικας για την ελληνική οικονομία, όπου διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά και την έκθεση αξιολόγησης και προόδου της τρόικας για την ελληνική οικονομία, όπου διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να «τρέξει» ώστε να μην κινδυνεύσει η καταβολή της 4ης δόσης του δανείου. Εξ αυτού του λόγου χθες πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο «μπαράζ» νομοσχεδίων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στις ΔΕΚΟ, στην τόνωση της αγοράς και στην ανάπτυξη. Το «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε ήδη από χθες στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη Δευτέρα παίρνει τον δρόμο για την Επιτροπή και την Τρίτη θα τεθεί προς ψηφοφορία.
Ως προς τις επιχειρησιακές συμβάσεις η τελική ρύθμιση, σύμφωνα με την κυρία Λούκα Κατσέλη, θα ισχύει όπου υπάρχει συμφωνία εργοδότη-εργαζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επέκταση. Ως προς το όριο των απολύσεων επίσης απαιτείται συμφωνία, αλλιώς ο εργοδότης θα πρέπει να καταθέσει στο ανώτατο συμβούλιο του ΣΕΠΕ (όπου μετέχουν κοινωνικοί εταίροι) ειδική αιτιολογημένη έκθεση και θα αποφασίσει το συμβούλιο.
Η κυρία Κατσέλη επιχείρησε να «ωραιοποιήσει» την απόφαση κάνοντας λόγο για τερματισμό του μονομερούς δικαιώματος του εργοδότη. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού μεταξύ εργοδότη-εργαζομένων».
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ το ν/σ περιλαμβάνει πλαφόν 48.000 ευρώ τον χρόνο ως ανώτατες αποδοχές όπως και 4.000 (μικτά) τον μήνα. Επιπλέον θεσπίζεται επιπλέον μείωση κατά 10% στις αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ (μικτά) τον μήνα.
Για την ΑΤΕbank προβλέπεται επίσης οριζόντια μείωση στις μικτές αποδοχές κατά 10%. Ενώ για το περίφημο θέμα των 700 επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, ελήφθη η απόφαση να μην προσληφθούν τελικά στην ΑΤΕbank αλλά στο… ΙΚΑ.
Επιπλέον δίνονται κίνητρα για αναζωπύρωση της αγοράς αυτοκινήτου, καθώς στο φορολογικό ν/σ προβλέπεται μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά 50% για Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι 2000 κυβικά εκατοστά.
Επίσης θεσπίζεται και «Καλλικράτης» για τις εφορίες.
«Χωρίς ένταση αλλά με διάχυτη αμηχανία», σύμφωνα με έκφραση κυβερνητικού στελέχους, το υπουργικό συμβούλιο παρακολούθησε χθες τον αγώνα δρόμου και το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων της υπουργού Εργασίας με την «τρόικα» για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Στο υπουργικό συμβούλιο η κυρία Κατσέλη δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πυρά από συναδέλφους της υπουργούς που έθεσαν μία σειρά από προβληματισμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης τόνισε με νόημα πως «είχαμε καλλιεργήσει περισσότερες προσδοκίες απ’ ότι πετύχαμε τελικά», ενώ εξέφρασε την αγωνία του για τον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης: «Σκεφτόμουν να μην πάρω τον λόγο αλλά έπειτα από τα όσα παρουσιάστηκαν θέλω να πω δύο λόγια. Τι επιπτώσεις θα έχει στον ιδιωτικό τομέα όλο αυτό; Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα;» διερωτήθηκε, ενώ επεσήμανε πως «λέμε πράγματα που στη συνέχεια δεν πετυχαίνουμε και αυτό δημιουργεί αρνητική εικόνα στον κόσμο». Η κυρία Φ. Γεννηματά θέλησε να μάθει «ποια είναι τα οφέλη από τις επιχειρηματικές συμβάσεις για να τα υπερασπιστούμε;».
Περί απολύσεων στις ΔΕΚΟ
Αρκετοί υπουργοί έβαλαν - χθεσινό υπουργικό συμβούλιο - το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Παρεμβαίνοντας ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «τα μέτρα που παίρνουμε είναι ακριβώς για να μην γίνουν απολύσεις». Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας ζήτησε «να σταματήσουμε κάθε συζήτηση για απολύσεις». Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διερωτήθηκε «γιατί αφήνουμε να αιωρείται και το θέμα των απολύσεων από τη στιγμή που παίρνουμε τόσο δύσκολα μέτρα για τις ΔΕΚΟ».
Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί στις ΔΕΚΟ «εξομοιώνουμε τους εργαζομένους των 19.000 ευρώ με τους εργαζομένους των 49.000 ευρώ», θέτοντας θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης από το οικονομικό επιτελείο. Ενώ επεσήμανε και εκείνη πως στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μπουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για τις απολύσεις. Αγωνία για τις εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά διερωτώμενη «μήπως το σύστημα λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων».
Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν να εξαιρεθούν τα υπουργεία τους από τον νόμο που προβλέπει για κάθε 5 αποχωρήσεις εργαζομένων 1 πρόσληψη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει ότι «θα υπάρξει εξειδίκευση και θα δοθούν προτεραιότητες».
Πλην των προαναφερθέντων και δύο παρεμβάσεων της υπουργού ΠΕΚΑ και του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη για το φορολογικό ουδείς άλλος πήρε τον λόγο, ενώ απουσίαζε ο υπ. Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω