Jan28
2010: Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
1/28/2010 7:55:00 PM by Giannis

2010: Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Την ανάληψη δράσης, κατά της φτώχειας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουν σε ποσοστό 74% οι Ευρωπαίοι. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (73%) θεωρεί την φτώχεια ως σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους, ενώ 89% ζητούν άμεση δράση από τις κυβερνήσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για το συγκεκριμένο ζήτημα, περίπου το 16%  των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβιούν αυτή την στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για ένα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός υπονομεύει την ευημερία των πολιτών και εμποδίζει τη δυνατότητα τους να εκφράζονται και να συμμετέχουν στην κοινωνία, προχώρησαν στην ανακήρυξη του 2010 σε «Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού-Έτος 2010». Αυτό έγινε με την απόφαση 1098/2008/ΕΟ στις 22 Οκτωβρίου 2008.
Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες αρχές για το Έτος 2010 είναι:
• Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των φτωχών ανθρώπων να διαβιούν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.
• Η κοινή ευθύνη και η συμμετοχή, η έμφαση και η κινητοποίηση της συλλογικής και ατομικής μέριμνας στον αγώνα εναντίον της φτώχειας, καθώς και η προώθηση της εμπλοκής των δημόσιων φορέων, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων από την κοινωνία των πολιτών.
• Η συνοχή, η προώθηση μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας, η οποία μοιράζει τα οφέλη της σε όλους, μια κοινωνία δίκαιης διανομής, μια κοινωνία χωρίς περιθωριοποίηση. Μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη και βιώσιμη ανάπτυξη.
• Η δέσμευση τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και επίπεδο κρατών μελών, για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της δραστικής καταπολέμησης της φτώχειας.
Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 έχει ως στόχο την περαιτέρω αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες της φτώχειας στην Ευρώπη, τόσο μεταξύ σημαντικών παραγόντων, όπως οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι, όσο και στο γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, στοχεύει στην κινητοποίηση διαφόρων φορέων στον αγώνα κατά της φτώχειας, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και την ενθάρρυνση της λήψης σαφών δεσμεύσεων για το σχεδιασμό πολιτικών σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 θα λάβουν χώρα σε 29 χώρες (τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Νορβηγία και την Ισλανδία).
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 θα πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός δημοσιογράφων, μια καλλιτεχνική εκδήλωση και δύο θεματικές εβδομάδες τον Μάιο και τον Οκτώβριο, με την υλοποίηση διαφόρων εθνικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 θα ολοκληρωθεί με ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπό την Βελγική Προεδρεία.

Ένας στους έξι Ευρωπαίους είναι φτωχός
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεωρείται γη της επαγγελίας για εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών. Όμως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από την φτώχεια, καθώς ένας στους έξι Eυρωπαίους, ποσοστό 16,6%, είναι φτωχός.
Η φτώχεια πλήττει σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Τα 19εκατομμύρια είναι παιδιά. Γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, άτομα με προσωρινά συμβόλαια εργασίας, μετανάστες και άτομα εθνικών μειονοτήτων κινδυνεύουν ιδιαίτερα απ’ την φτώχεια.
Η εργασία είναι ίσως η καλύτερη διέξοδος απ’ τη φτώχεια, ωστόσο 8% των εργαζομένων δεν έχουν επαρκές εισόδημα για να την αποφύγουν
1 στα 5 άτομα ή 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ζουν υπό άσχημες συνθήκες στέγασης.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι προς το παρόν αισθητές με την αύξηση της ανεργίας ενώ αναμένονται περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας σε πολλές χώρες. Η κρίση ασκεί πίεση και σε εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Τι σημαίνει φτώχεια;
Στην πιο ορατή της μορφή η φτώχεια σημαίνει να μη έχει κάποιος στέγη και τροφή.
Σημαίνει επίσης κι έλλειψη πόρων για την κάλυψη καθημερινών αναγκών της ζωής, όπως επίσκεψη σε οδοντίατρο ή αδυναμία να στείλει κάποιος το παιδί του σε σχολική εκδρομή. Αυτή η φτώχεια οδηγεί συχνά σε αποκλεισμό καθώς τα άτομα αδυνατούν να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες που η υπόλοιπη κοινωνία θεωρεί δεδομένες. Όμως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της κοινωνίας και μπορούν να ξεπεραστούν.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ευημερία ο Δήμος Άνω Λιοσίων
ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ο Δήμος Άνω Λιοσίων είναι ένας από τους τέσσερις Δήμους, όπου θα λειτουργήσουν Κέντρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ειδικότερα, οι Δήμοι Άνω Λιοσίων, Κερατσινίου, Δροσερού Ξάνθης και Γαστούνης επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Απασχόλησης, λόγω του υψηλού επιπέδου της φτώχειας που παρατηρείται σ’ αυτούς. Η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη από το Υπουργείο στο πλαίσιο της ανακήρυξης, του 2010, ως έτους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα σχετικά πρωτόκολλα μεταξύ του Υπουργείου και των Δήμων υπογράφηκαν, την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Απασχόλησης στην Ελευσίνα, με ομιλητή τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Από την πλευρά του Δήμου Άνω Λιοσίων το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.
Σκοπός των τεσσάρων Κέντρων είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε φτωχές οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις κοινωνικές ομάδες των μεταναστών, των Ρόμα και σε οικογένειες απομακρυσμένων αγροτικών και υποβιβασμένων αποβιομηχανοποιημένων περιοχών.
Τα Κέντρα θα υιοθετήσουν μια συνολική προσέγγιση, ανταποκρινόμενα στις πολύπλευρες διαστάσεις της φτώχειας και θα περιλαμβάνουν δέσμη δράσεων οι οποίες αναλύονται στις εξής τέσσερις (4) ενότητες:
(α) Παροχή υποστήριξης, συμβουλευτικής, πληροφόρησης και καθοδήγησης στοχευμένη σε παιδιά έως 16 ετών και στις οικογένειες τους για όλες τις ανάγκες τους.
(β) Παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας με έμφαση στην ενδυνάμωση των παιδιών.
(γ) Παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης στους γονείς, συνδεδεμένες με ενεργητικές δράσεις προώθησης στην απασχόληση αυτών και ιδίως των γυναικών.
(δ)  Ενεργοποίηση  και  εκπαίδευση  εθελοντών για  παροχή  υποστήριξης  και πρακτικής βοήθειας.
Τα αποτελέσματα που αναμένονται από την συγκριμένη παρέμβαση είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών σε υποβαθμισμένες περιοχές, η στήριξη των οικογενειών τους, η απόκτηση τεχνογνωσίας από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας σε θέματα αναφορικά με τη φτώχεια.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω