Nov1
Ο πρωθυπουργός ζητά ψήφο υπέρ του ΔΝΤ
11/1/2010 6:48:00 PM by Giannis

του Γιώργου Δελαστίκ,

Με απόλυτη σαφήνεια αυτή τη φορά προσδιόρισε σε άρθρο του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το πολιτικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου: κάθε ψήφος υπέρ υποψηφίου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από την κυβέρνηση ως ψήφος υπέρ του Μνημονίου υποτέλειας της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΕ! Ψήφος υπέρ της συνέχισης και έντασης των περικοπών μισθών και συντάξεων, ψήφος υπέρ της δουλειάς μέχρι τον τάφο, ψήφος υπέρ των ελεύθερων απολύσεων των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, ψήφος υπέρ της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ψήφος υπέρ του ξεπουλήματος σε ιδιώτες του ηλεκτρικού του νερού, των σιδηροδρόμων, των τελευταίων απομειναριών της δημόσιας περιουσίας…

«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα… Καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις αλλαγές αυτές», έγραψε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός στο άρθρο του.
 
Η ώρα του λαού
Αυτή η στάση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ πιο έντιμη, άσχετα από τα καιροσκοπικά στοιχεία που αναπότρεπτα εμπεριέχει. Μέχρι τώρα οι πολιτικοί του αντίπαλοι δικαίως τον αποκαλούν «πολιτικό απατεώνα», γιατί εφάρμοσε την εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά και για την οποία τον έφερε σαρωτικά στην εξουσία ο ελληνικός λαός, πιστεύοντας τις εσκεμμένα ψευδείς υποσχέσεις του για «καλύτερες μέρες».
Σίγουρα οι εκλογές της άλλης Κυριακής δεν είναι βουλευτικές. Ο λαός δεν ψηφίζει για κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ανατρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου δείχνοντας του το θυμό του επειδή μας κορόιδεψε όλους και την απέχθεια που αισθάνεται ο κόσμος για την πολιτική του, την πιο αντεργατική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε αυτή τη χώρα.
Από τη στιγμή όμως που ο Γιώργος Παπανδρέου προκαλεί ευθέως τον ελληνικό λαό γράφοντας ότι κάθε ψήφος υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος υπέρ της πολιτικής του Μνημονίου, που οδηγεί στη μιζέρια, στην παρακμή και στη χρεοκοπία της χώρας, οι ψηφοφόροι είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν το γάντι.
Ανεξαρτήτως των δικαιολογιών, σε επίπεδο κινητοποιήσεων κατά των ανατριχιαστικών μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου ο ελληνικός λαός αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων στην αποφασιστική πρώτη φάση, πράγμα που επέτρεψε στους ξένους δυνάστες να περάσουν μέσω του Γιώργου Παπανδρέου την πολιτική τους.
Αυτό αποθράσυνε τον πρωθυπουργό, ο οποίος τώρα απευθύνει και εκλογική πρόκληση προς τους πάντες. Οι κάλπες το βράδυ της 7ης και 14ης Νοεμβρίου θα αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας κατά πόσο οι Έλληνες ψηφοφόροι απάντησαν με αξιοπρέπεια ή με δουλοφροσύνη στην πρόκληση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΔΝΤ που τον στηρίζει.
 
«Αντιμνημονιακές» εκλογές
Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός καθόλου δεν ήθελε αρχικά να προσδώσει τέτοιο χαρακτήρα ψήφου υπέρ ή κατά του Μνημονίου με το ΔΝΤ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γι΄αυτό, άλλωστε, και έλεγε όλα αυτά τα ακατάσχετα φληναφήματα περί «Καλλικράτη» κ.λ.π.
Συνιστά στρατηγικής σημασίας ήττα για τον Γιώργο Παπανδρέου το ότι εξαναγκάστηκε τελικά να αποδεχτεί αυτό το χαρακτήρα των εκλογών. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο, αφενός, η πολιτική γενναιότητα των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν το Μνημόνιο και, αφετέρου, η αταλάντευτη στάση κατά του Μνημονίου όλων των κομμάτων και συνιστωσών της Αριστεράς, πλην εκείνων της ομάδας του Φώτη Κουβέλη.
Τον καθοριστικό ρόλο όμως στη χάραξη μιας βαθιάς, αγεφύρωτης τάφρου στην ελληνική κοινωνία που έφερε την κυβέρνηση Παπανδρέου σε μειοψηφική θέση αναφορικά με την υποστήριξη ή την αντίθεση προς το Μνημόνιο τον έπαιξε το πολιτικό σθένος του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ταχθεί κατά του Μνημονίου, παρά τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν υπέστη από κορυφαίους Έλληνες και ξένους παράγοντες, προκειμένου να πει «ναι» στο ΔΝΤ και στην ΕΕ. Ακόμη και οι περισσότεροι από του συμβούλους του εισηγούντο να πει «ναι» στο Μνημόνιο.
Λέγοντας «όχι» στο Μνημόνιο και κάνοντάς το αυτό πολιτική σημαία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο «κατακρεούργησε» πολιτικά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αλλά και μετέτρεψε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε «αντιμνημονιακές ή όχι» μεταθέτοντάς τες σε ένα έδαφος στρατηγικά υπονομευμένο για την κυβέρνηση.
 
Περί πρόωρων βουλευτικών
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ΝΔ δεν είναι έτοιμη να διεκδικήσει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ. Αποκλείεται, δηλαδή, αν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές να νικήσει η ΝΔ, και μάλιστα κατά τρόπο που να της επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ξεκινώντας από αυτή την πραγματικότητα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε κυκλοφορία την «απειλή» ότι αν το κυβερνών κόμμα υποστεί βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αμέσως και να … «τιμωρήσει» τον ελληνικό λαό.
Η υποτιθέμενη «απειλή» προδίδει παιδαριώδη πολιτική σκέψη και αβυσσαλέα άγνοια της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Είναι προφανές ότι ο στενός ηγετικός κύκλος περί τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται δύο τουλάχιστον θεμελιώδη πράγματα
Πρώτον, ότι αν ο πρωθυπουργός προκηρύξει βουλευτικές εκλογές επειδή συνετρίβει στις αυτοδιοικητικές, λόγω αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι μαθηματικά βέβαια η ήττα και στις βουλευτικές! Το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να πετύχει αποτέλεσμα που θα του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, παρόλο που ο νόμος Παυλόπουλου με τον οποίο θα διεξαχθούν δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα αντί για 40 που έδινε ο νόμος Σκανδαλίδη.
Δεύτερον, ότι η «ακυβερνησία» που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές, στην πιθανότατη περίπτωση που ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ μπορούν αν σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθόλου δεν συνιστά δυσμενέστερη κατάσταση από τη σημερινή. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, μικρομεσαίου, νέοι συνταξιούχοι προτιμούν να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο Γιώργος Παπανδρέου από την εξουσία, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση από αυτή, πιο καταστροφική για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας είναι αδύνατον να υπάρξει!
Δεν έχει διέξοδο
Ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου σχηματίσει μια καρικατούρα «οικουμενικής» κυβέρνησης με το ΛΑΟΣ, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη για να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του Μνημονίου, ίσως και σε σκληρότερη μορφή, ένα τέτοιο φαιδρό κυβερνητικό σχήμα θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανατραπεί από τις κινητοποιήσεις του κόσμου από όσο είναι η σημερινή μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όσο ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ανυποχώρητος στη σημερινή «αντιμνημονιακή» στρατηγική του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πολιτική διέξοδο. ΄Οσο εξαρτάται, δε, από το ΔΝΤ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που τον θεωρούν ως τον «άνθρωπό» τους στην Αθήνα, αυτοί θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν από την αυτοκτονική κίνηση προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αν συντριβεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Γνωρίζουν ότι τέτοια κυβέρνηση, τόσο «πρόθυμη» σε βαθμό ακραίας παρεξήγησης, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ πια στην Αθήνα, αν απομακρυνθεί από την εξουσία αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Και καλά να τη διώξει ο λαός, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά να φύγει και μόνη της, λόγω πολιτικής ευήθειας, αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν!

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω