Oct31
Η Ελλάδα βουλιάζει, η Τουρκία… αγοράζει!
10/31/2010 5:49:00 PM by Giannis

του Γιώργου Δελαστίκ,

Θαυμαστές της τουρκικής οικονομίας δεν υπάρχουν βεβαίως στην Ελλάδα-και δικαιολογημένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να αγνοεί ορισμένους δείκτες ή τάσεις που δείχνουν τις εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις-έστω και σε συμβολικό μόνο επίπεδο-που ακολουθούν οι δύο χώρες. Όπως και να το κάνουμε, έχει μια κάποια σημασία το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση κατά το 2010 του ΑΕΠ της Τουρκίας και από 3,5%, που εκτιμούσε μέχρι τώρα, αναμένει πλέον αύξηση…6,8%! Την ώρα μάλιστα που το ΑΕΠ της Ελλάδας καταποντίζεται.

Προφανώς κανένας Έλληνας, συνταξιούχος δεν ζηλεύει τους Τούρκους συνταξιούχους, αλλά σίγουρα για τους πολύ φτωχότερους Τούρκους απόμαχους της εργασίας είναι παρήγορο τόσο ηθικά όσο και υλικά να ακούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δηλώνει ότι το 2010 οι αυξήσεις των συντάξεων θα κυμανθούν συνολικά από 14% εως 25%, με πληθωρισμό 8,3%, την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμπεριέλαβε στα εκατομμύρια θύματα της οικονομικής πολιτικής του και τους Έλληνες συνταξιούχος, «παγώνοντας» τις συντάξεις τους. Όσο για το 2011, ο Ερντογάν υπόσχεται αυξήσεις των συντάξεων κατά τουλάχιστον 6%.

Βγήκαν για ψώνια

Την ώρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου βάζει στο σφυρί για να πουλήσει όσο όσο και τα τελευταία απομεινάρια δημόσιας περιουσίας, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές των ξένων δυναστών της πατρίδας μας που περιέχονται στο επαίσχυντο Μνημόνιο της εθνικής υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ, σίγουρα προκαλεί ένα τσίμπημα ζήλιας ο κεντρικός τίτλος της αγγλόφωνης ημερήσιας τουρκικής εφημερίδας DailyNewsandEconomicReviewτης περασμένης Τετάρτης: «Τουρκικοί γίγαντες σε αγοραστική φρενίτιδα»!

«Οι μεγαλύτερες εταιρίες της Τουρκίας αναζητούν να αγοράσουν ξένες φίρμες ή εταιρείες για να μεγαλώσουν την επαύριον της παγκόσμιας ύφεσης», επεξηγεί ο υπότιτλος. Το ρεπορτάζ αναφέρει τα ονόματα πληθώρας τουρκικών εταιρειών που το τελευταίο τουρκικών εταιρειών που το τελευταίο διάστημα έχουν αγοράσει ευρωπαϊκές, ρωσικές, αιγυπτιακές –ακόμα και ινδικές- εταιρείες. Μέχρι και οι διάσημες, υψηλής ποιότητας βελγικές σοκολάτες Godivaανήκουν πλέον στους Τούρκους!

Σε στρατηγικής σημασίας τομείς, ο τουρκικός «ΟΤΕ» (TurkTelekom) αγόρασε προ πενταμήνου την εταιρεία Invitel,  που παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας σε 16 κεντροευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, και τώρα σχεδιάζει να αγοράσει και τον «ΟΤΕ» της Βουλγαρίας!

Όσο για τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, αυτές έχουν «ξαμολυθεί» να αγοράσουν ευρωπαϊκές τράπεζες, τώρα που οι τελευταίες είναι πλέον πολύ φτηνότερες εξαιτίας της απαξίωσής τους λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Κίνα, Ελλάδα, Τουρκία

Εξαιρετικά επώδυνη για τους Έλληνες είναι η σύγκριση ανάμεσα στην πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση Παπανδρέου, από τη μια μεριά, και η κυβέρνηση Ερντογάν από την άλλη, προκειμένου να προσελκύσουν κινεζικές επενδύσεις.

Τα δικά μας χάλια είναι γνωστά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε στους Κινέζους της Cosco το λιμάνι του Πειραιά-κάτι που σωστά καταδίκαζε ως άθλια ενέργεια όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά υλοποίησε ως κυβέρνηση χωρίς δισταγμό-και ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στους Κινέζους και τμήμα των δραστηριοτήτων του ΟΣΕ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Ούτε που νοιάζεται βεβαίως η κυβέρνηση Παπανδρέου για το ότι ελέγχοντας οι Κινέζοι το λιμάνι και δρομολόγια του σιδηροδρομικού δικτύου, η λαθραία κινεζικά προϊόντα θα πλημμυρίσουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας ορμητήριο Κινέζων λαθρεμπόρων.

Εντελώς διαφορετική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες η Κίνα με την Τουρκία. Στο πλαίσιο ενός γιγαντιαίου σχεδίου εκσυγχρονισμού των τουρκικών σιδηροδρόμων-και όχι φυσικά της κατάργησης και ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» τους, όπως στην Ελλάδα-, που συμπεριλαμβάνει την κατασκευή γραμμών μήκους 6.000 χιλιομέτρων για τρένα υψηλής ταχύτητας και 4.000 χιλιομέτρων συμβατικών γραμμών, κόστους 45 δις δολλαρίων, οι Κινέζοι ανέλαβαν να παράσχουν τα 28δις! Μεταξύ των άλλων, οι Κινέζοι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας που θα ξεκινά από το Καρς, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, θα διασχίζει ολόκληρη την Τουρκία και θα φτάνει μέχρι την Αδριανούπολη, δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε να συνδέεται με τα σιδηροδρομικά δίκτυα όλης της Ευρώπης.

Οι ίδιοι οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν 2.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών εντός και εκτός Τουρκίας, προκειμένου να ενταχθεί το τουρκικό δίκτυο σε ένα μεγαλόπνοο κινεζικό σχέδιο σιδηροδρομικής γραμμής, «Δρόμου του μεταξιού», που θα ξεκινά από την Κίνα και τα καταλήγει στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, ενώ παράλληλα σιδηροδρομικό δίκτυο κατασκευάζει ήδη η Κίνα στη Λιβύη και στην Αλγερία.

Στην Τουρκία η Κίνα δεν φιλοδοξεί να οικειοποιηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Εφενός όμως θα προωθεί πολύ ταχύτερα και ευκολότερα τα προιόντα της και αφετέρου, θέλει να αξιοποιήσει διαφημιστικά το τμήμα του τουρκικού σιδηροδρομικού δικτύου που θα κατασκευάσει για να κερδίσει τμήμα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αγορών αυτού του τομέα των σιδηροδρομικών κατασκευών.

Οι Κινέζοι, δηλαδή, εμάς μας αγόρασαν και τους Τούρκους τους χρηματοδοτούν. Μόνο θλίψη για την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου προκαλεί η διαπίστωση αυτής της επώδυνης πραγματικότητας…

Άλλη η πολιτική Ερντογάν

Όλες αυτές οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εδράζονται φυσικά πρωτίστως στο κατά πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό βάρος της Τουρκίας, όσο κι αν αυτό αποφεύγουν να το ομολογούν οι ΄Ελληνες πολιτικοί. Από εκεί και πέρα όμως, σοβαρότατο ρόλο παίζει η αβυσσαλέα διαφορά ανάμεσα στην ψοφοεδή πολιτική του Γιώργου Παπανδρεόυ και τη διεκδικητική, ηγεμονική πολιτική του Ερντογάν.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέχρι πρόπερσι γινόταν στο Ικόνιο της Τουρκίας μια αεροπορική πολεμική άσκηση με την ονομασία «Αετός της Ανατολίας», στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Τουρκία. Το 2009 η Άγκυρα απέκλεισε το Ισραήλ εξαιτίας της εισβολής που είχε πραγματοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιανουάριο του 2009.
Για να τιμωρήσουν την Άγκυρα για τον αποκλεισμό του αιμοσταγούς Ισραήλ, οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί ματαίωσαν τη συμμετοχή τους στην άσκηση. Ο Ερντογάν όμως κάθε άλλο παρά χαμερπή στάση ακολούθησε. Φέτος, όχι μόνο «πάγωσε» εντελώς οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία εκ μέρους των Ισραηλινών των εννέα Τούρκων φιλειρηνιστών στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», αλλά προ ημερών αποκάλυψε ότι πραγματοποίησε μυστικά την άσκηση «Αετός της Ανατολίας» με … την Κίνα!

Κι όχι μόνο αυτό: αποκάλυψε ότι τα τέσσερα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής «Σουκόι-27», που ξεκίνησαν φυσικά από την Κίνα, καθ΄οδόν ανεφοδιάστηκαν, κατόπιν τουρκικής διαμεσολάβησης στο… Ιράν!

Τρελάθηκαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι βλέποντας μια «αθώα» εκδοχή στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Τουρκίας-Ιράν, με τη συνδρομή μάλιστα και του Πακιστάν!

Γίγαντες και νάνοι

Το ΝΑΤΟ εκλιπαρεί τώρα τον Ερντογάν να δεχτεί την εγκατάσταση στην Τουρκία ενός αντιπυραυλικού συστήματος. Ο Ερντογάν συναινεί φυσικά, απαιτώντας όμως ουσιαστικά ανταλλάγματα και ζητώντας να μην αναφέρονται στα ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ το Ιράν και η Συρία ως χώρες που συνιστούν «απειλή» για τη συμμαχία. ΄Εχει ήδη εγείρει ενστάσεις σε σχετικές διατυπώσεις του υπό κατάρτιση ντοκουμέντου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Αντιθέτως, η Ελλάδα ολοκλήρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, ελπίζοντας ότι το εβραϊκό τραπεζικό κεφάλαιο θα ελεήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Δυστυχώς, τίποτα καλό για τη χώρα μας δεν προοιωνίζεται η θεαματική αναβάθμιση της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν και η διαρκής βύθιση της Ελλάδας υπό τον Παπανδρέου. Σκοτεινοί καιροί μας περιμένουν…

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω