Sep28
Το "όλον ΠΑΣΟΚ" ή βουλιάζει ή μας πνίγει!
9/28/2010 10:26:00 AM by Giannis

του Γιώργου Δελαστίκ,

Η τακτική του πρωθυπουργού συνίσταται στην παροχή υπουργικών θώκων με αντάλλαγμα την «πολιτική μετάνοια» των ενδιαφερομένων και την αποκήρυξη παρελθουσών δηλώσεών του κατά του Μνημονίου.

 
Λοιδορήθηκε από πολλές πλευρές ο περιπετειώδης, μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υπήρξε όντως πληθώρα πτυχών που προσφέρονταν για σαρκασμό αν κάποιος ήθελε να σταθεί στην επιφάνεια των πραγμάτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός αυτός ήταν πολύ σημαντικότερος από όσο παρουσιάστηκε.
Η σοβαρότητά του δεν συνίσταται στο ότι παρέχει κάποια δυνατότητα διεξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση ή τουλάχιστον από το άθλιο καθεστώς ξένης οικονομικής κατοχής της πατρίδας μας, στο οποίο μας υπήγαγε συνειδητά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσω του επαίσχυντου Μνημονίου που υπέγραψε με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Κάθε άλλο.
Ο ανασχηματισμός ήταν σημαντικός για τον εντελώς αντίθετο λόγο, επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου επιστράτευσε και ενσωμάτωσε στην υπηρεσία του ΔΝΤ μέσω των υπουργοποιήσεων αρκετά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν δημοσίως εκφράσει αντιρρήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής υλοποίησης των εντολών του Μνημονίου. Προέκυψε, δηλαδή, από τον ανασχηματισμό μια πιο ισχυρή «κυβέρνηση Μνημονίου» η οποία τείνει να συμπεριλάβει το «όλον ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με την προσφιλή στον Ευάγγελο Βενιζέλο ορολογία, σε ρόλο υπερασπιστή της γραμμής που επιβάλλει το ΔΝΤ.
 
Υπουργεία έναντι… μετανοίας
Ο Χρήστος Παπουτσής, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου και άλλοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία στελεχών. Οι τέσσερις πρώτοι υπουργοποιήθηκαν, ο τελευταίος αναβαθμίστηκε στη Βουλή.
Η τακτική του πρωθυπουργού συνίσταται στην παροχή υπουργικών θώκων με αντάλλαγμα την «πολιτική μετάνοια» των ενδιαφερομένων και την αποκήρυξη παρελθουσών δηλώσεών του κατά του Μνημονίου. Καθιστώντας το «όλον ΠΑΣΟΚ» σε στελεχικό επίπεδο συνένοχο της πολιτικής του ΔΝΤ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να εξαλείψει τους θύλακες πολιτικής διαφωνίας στο ηγετικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζει βάσιμα ότι αυτό θα επηρεάσει σε ικανό βαθμό και τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, η οποία κατά το εμφανώς μεγαλύτερο μέρος της σαφώς αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική. Θα «απονομιμοποιήσει» δηλαδή από κομματική σκοπιά τις αντιστάσεις στο ΔΝΤ.
Με τον ανασχηματισμό ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει το σύνολο σχεδόν των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενώπιον του διλήμματος «ή όλοι μαζί καθυποτάσσουμε τις λαϊκές αντιδράσεις, ή όλοι μαζί βουλιάζουμε!». Ο πρωθυπουργός προτίθεται, δηλαδή, να συμπαρασύρει μαζί του στην πτώση ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σύνολο των στελεχών του δεν έχει καμία αντίρρηση επ΄αυτού, στο βαθμό που παρέχονται σε αντάλλαγμα της συνενοχής αφειδώς υπουργεία με όλες τις υλικές απολαβές που συνεπιφέρει η υπουργοποίηση στις μέρες μας…
 
 
 
Στραπατσάρισμα των «φιλολαϊκών»
Ο πρωθυπουργός φρόντισε βεβαίως να τοποθετήσει τους τέως «διαφωνούντες» σε τέτοια υπουργεία, ώστε ταχύτατα να «στραπατσαριστεί» και να αμαυρωθεί ανεπανόρθωτα το όποιο «φιλολαϊκό» προφίλ είχαν επιχειρήσει να φιλοτεχνήσουν μέσω της αντίθεσής τους προς το Μνημόνιο του ΔΝΤ.
Η απόλυτη επιτυχία αυτής της τακτικής με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο τοποθέτησε στο υπουργείο Εργασίας κι από εκεί που ήταν ο συντριπτικά δημοφιλέστερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που προαλειφόταν και για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, έχει τώρα καταντήσει το πιο μισητό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης και στις επόμενες εκλογές δεν θα πάρει ούτε το ένα τρίτο όσων ψήφων είχε πάρει, έχει πείσει τον πρωθυπουργό για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής χειρισμού όσων στελεχών θέλει να εξευτελίσει πολιτικά.
Έτσι τοποθέτησε τον Χρήστο Παπουτσή υπουργό Δημόσιας Τάξης-με κύρια αποστολή δηλαδή να στέλνει τα ΜΑΤ να δέρνουν όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται μαχητικά στο Μνημόνιο, το οποίο μέχρι την προηγούμενη Τρίτη απέρριπτε και ο νυν υπουργός Ασφάλειας!
Στο υπουργείο Γεωργίας, με αποστολή την εξαπόλυση επίθεσης εναντίον των αγροτών και ενδεχομένως την εξολόθρευση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών μέσω της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, τοποθέτησε ο πρωθυπουργός τον Κώστα Σκανδαλίδη και τη Μιλένα Αποστολάκη.
Όσο για τη Λούκα Κατσέλη, η οποία πρεσβεύει μια σοσιαλοδημοκρατική αντίληψη, την υποβίβασε από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εργασίας για να αποτελειώσει την αντεργατική λαίλαπα του «εξολοθρευτή» εργαζομένων και συνταξιούχων Ανδρέα Λοβέρδου.
Η Λούκα Κατσέλη «εθεωρείτο ως εκπρόσωπος του «παλιού», κρατικίστικου και εχθρικού προς τις μεταρρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ που δεν ταιριάζει στη μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης», έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική δεξιά εφημερίδα FrankfurterAllgemeine, υποδηλώνοντας και τις διαθέσεις του Βερολίνου απέναντι στην τέως υπουργό Οικονομίας και τις απόψεις που αυτή εξέφραζε.
 
Η εξουσία της «παρέας»
Διευρύνοντας τη νομή της εξουσίας στο «όλον ΠΑΣΟΚ», ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε φυσικά να αναβαθμίσει τους στενούς κομματικούς του φίλους, ώστε να ενισχύσει την προσωπική του εξουσία στην κυβέρνηση.
Προώθησε έτσι το φίλο του Γιάννη Ραγκούση σε θέση πανίσχυρου υπουργού Προεδρίας, σε μια προσπάθεια να «φάει» τον αντιπρόεδρος Θόδωρο Πάγκαλο, τον οποίο άρχισε ήδη να περιθωρικοποιεί. Πήρε τον παταγωδώς αποτυχημένο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, τον οποίο ο κομματικός μηχανισμός εξεδίωξε κακήν κακώς από την Ιπποκράτους, και τον προώθησε σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης για να ελέγχει τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη!
Τραγωδία στο υπουργείο Εξωτερικών. Όχι μόνο αναβάθμισε σε υπουργό τον μέχρι τώρα αναπληρωτή Δημήτρη Δρούτσα, αλλά, αφού έκρινε ως αποτυχημένη υπουργό Υγείας τη φίλη του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρωθυπουργός την καθαίρεσε και την τοποθέτησε ως αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις-προφανώς για να χειριστεί με ανάλογη επιτυχία της σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ σε μια άκρως ακανθώδη περίοδο!
Χάρης Παμπούκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Δόλλης και άλλοι της πρωθυπουργικής «παρέας της εξουσίας» τοποθετήθηκαν όλοι σε υπουργεία.
Εννοείται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του. Όχι ότι ο πρωθυπουργός είχε κάποια πρόθεση να τον μεταθέσει, αλλά οι Γερμανοί και το ΔΝΤ είχαν καταστήσει σαφέστατο στον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν επιτρέπουν καμία μετακίνησή του. Τον Θεωρούν ως τον απολύτως αφοσιωμένο άνθρωπό τους στην κυβέρνηση και του έχουν εμπιστοσύνη μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που έχουν προς τον Γιώργο Παπανδρέου, πράγμα που δεν διστάζουν να λένε στους ξένους δημοσιογράφους.
 
Μέλλον χωρίς ελπίδα
Οι εσωτερικές ισορροπίες μιας κυβέρνησης είναι αδιάφορες για τον κόσμο, αν δεν οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής. Εδώ βρίσκεται η ουσία και του πρόσφατου ανασχηματισμού. Όπως διακήρυξε πάλι από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική της υποτέλειας του Μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ανασχημάτισε την κυβέρνησή του με στόχο δηλαδή να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους που έχουν επιβάλει οι ξένοι οικονομικοί κατακτητές της χώρας μας.
Υπό το πρίσμα αυτό η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πιο εχθρική και πιο επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μπορεί να ενσωματώνει κάποιες ομάδες ατόμων που κινούνται γύρω από τα στελέχη που υπουργοποιήθηκαν γιατί δικαίως προσδοκούν ότι θα γευτούν τους γλυκούς καρπούς της εξουσίας, συνολικά όμως απομονώνει ακόμη περισσότερο τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος και τα εκατομμύρια ψηφοφόρους του.
Δεν έγινε φυσικά λιγότερο αντιλαϊκή ξαφνικά η πολιτική της κυβέρνησης επειδή ο Χρήστος Παπουτσής και ο Κώστας Σκανδαλίδης «τσίμπησαν» υπουργεία! Στα μάτια του λαού απλώς τα στελέχη αυτά πέρασαν στην αντίπερα όχθη και εξομοιώθηκαν με τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν συνθήκες βίαιης πτώσης της επιρροής του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτή επέλθει. Για την ώρα όμως οι Έλληνες πρέπει να αμυνθούν για να υποστούν όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες από την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω