Sep17
Αν χάσουν… όλοι στις εκλογές, τότε κερδίζει το ΠΑΣΟΚ!
9/17/2010 1:50:00 PM by Giannis

«Το ΠΑΣΟΚ, και πρωτίστως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, έχουν μεν σίγουρη την επικράτηση στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, αλλά ανησυχούν μήπως γίνει κάτι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσλάβουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον του Μνημονίου»

 

Σκληρότατο πλήγμα κατά του προσωπικού κύρους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να πείσει ούτε έναν –κυριολεκτικά ούτε έναν- υπουργό από όσους προσπάθησε να δεχτεί να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο και την κυβερνητική εξουσία για να υποβιβαστεί σε περιφερειάρχη. Παρά τις πρωθυπουργικές πιέσεις, εκκλήσεις και παροτρύνσεις, οι υπουργοί παρέμειναν αμετάπειστοι, προτάσσοντας το προσωπικό πολιτικό συμφέρον τους και αγνοώντας επιδεικτικά τα φληναφήματα περί «υπερυπουργικού» δήθεν  ρόλου των περιφερειαρχών, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αναβαθμισμένοι νομάρχες που θα προΐστανται 3-5- παλιών νομών.

Οι μελοδραματικές κορόνες του πρωθυπουργού ότι δήθεν το «δραματικό» δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν «θα εκλέξουμε αυτούς που πιστεύουν στον «Καλλικράτη» ή και όχι» δεν βρήκαν την παραμικρή απήχηση στους υπουργούς του, οι οποίοι παρέμειναν ασυγκίνητοι και με τις ωμές, αλλεπάλληλες αρνήσεις τους απέδειξαν εμπράκτως ότι αυτοί φυσικά και δεν πιστεύουν στον «Καλλικράτη».

Έχοντας, άλλωστε, επίγνωση του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στο Μνημόνιο με το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει στη «σφαγή» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης και στη δραστική περικοπή των ήδη ανεπαρκών κονδυλίων που διατίθενται σε δήμαρχους και νομάρχες, θα ήταν όντως τρελοί οι υπουργοί αν παρατούσαν τα υπουργεία τους.

 

Συγκάλυψη ζημιών

Τρείς υφυπουργούς κατόρθωσε όλους και όλους να εξαναγκάσει να αποδεχτούν τον υποβιβασμό τους σε περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός –και μάλιστα οι δύο ήταν υφυπουργοί στο υπουργείο Οικονομίας που θα καταργηθεί, οπότε αυτοί ήταν ούτως ή άλλως χαμένοι!

Εκτεθειμένος έμεινε ο πρωθυπουργός και εξαιτίας της αδυναμίας του να ανταποκριθεί σε μία δημόσια δέσμευσή του που ο ίδιος, οικιοθελώς, είχε πομπωδώς αναλάβει: ότι τουλάχιστον οι 6 από τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ θα ήταν γυναίκες.

Όχι ότι έχει κάποια πολιτική βαρύτητα αυτή η ανούσια πρωθυπουργική δέσμευση, αλλά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατορθώνει τελικά να βρεί…ούτε μία (!) γυναίκα υποψήφια για θέση περιφερειάρχη, επειδή όλες σε όσες απευθύνθηκε απέρριψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τις προτάσεις του, τότε σίγουρα ο πρωθυπουργός γίνεται αντικείμενο καγχασμού στο θέμα αυτό, το οποίο ο ίδιος προκάλεσε.

Βάσει των αποτελεσμάτων των περσινών βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και τις  13(!) περιφέρειες στις οποίες η κυβέρνησή του χώρισε την Ελλάδα. Έστω και μία να χάσει, αυτό συνιστά μικρότερη  ή μεγαλύτερη πολιτική ήττα. Προκειμένου, λοιπόν, να την αποτρέψει και επειδή καθόλου βέβαιος δεν είναι ότι θα κερδίσει όντως και τις 13 περιφέρειες, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε εκ των προτέρων να αποτρέψει και να συγκαλύψει απειλούμενες τοπικές ήττες και ζημίες πολιτικές που θα προέκυπταν από αυτές.

 

Υπέρ…υπουργού της ΝΔ!

Το πιο ακραίο παράδειγμα αυτής της γραμμής είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο των πρώην… υπουργό της ΝΔ Πέτρο Τατούλη! Την περιφέρεια, δηλαδή, εκεί θα διεκδικήσουν μόνο δύο δεξιοί υποψήφιοι και κανένας ΠΑΣΟΚτζής –προς δόξαν της «τεράστιας σημασίας» του «Καλλικράτη», που λέει και ο πρωθυπουργός. Κατά ποια λογική όμως θα θεωρηθεί «νίκη του ΠΑΣΟΚ» αν εκλεγεί ο δεξιός πρωην υπουργός της ΝΔ, αυτό μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε θέση να το αντιληφθεί. Φεύγοντας από τις περιφέρειες , η ίδια επικοινωνιακή λογική συγκάλυψης ενδεχόμενου ραπίσματος και όχι αυτή καθαυτή η πολιτική ουσία επικράτησε και στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης: κανένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπορούσαν να κερδίσουν το δήμο δεν δέχτηκε να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος και έτσι ο πρωθυπουργός σύρθηκε πίσω από την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είχε ανακοινώσει μόνος του την υποψηφιότητά του. Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρεί ότι συνιστά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα να μην είναι σε θέση το ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει δικό του υποψήφιο με σοβαρές ελπίδες νίκης στη δεύτερη πόλη της χώρας.

 

Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ, και πρωτίστως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, έχουν μεν σίγουρη την επικράτηση στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, αλλά ανησυχούν μήπως γίνει κάτι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσλάβουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον του Μνημονίου υποτέλειας της χώρας μας στο ΔΝΤ και την ΕΕ που προώθησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από την άλλη, έχει κάνει μια γενναία, στρατηγικής σημασίας, επιλογή τασσόμενος απερίφραστα εναντίον του  Μνημονίου – και μάλιστα αντιστεκόμενος στις ασφυκτικές πιέσεις που του άσκησαν προσωπικά η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο, σημαίνοντα στελέχη της ευρωδεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας μας, καθώς και οι σύμβουλοι του. Πάνω σε αυτή την αντίθεση προς το καθεστώς υποτέλειας, που επιβάλλει στην Ελλάδα το Μνημόνιο του ΔΝΤ, θέλει να οικοδομήσει την αναμόρφωση της ΝΔ ο αρχηγός της. Θα επιθυμούσε σφοδρότατα, λοιπόν, αυτές οι εκλογές του Νοεμβρίου να ενίσχυαν την επιρροή της ΝΔ και να σηματοδοτούσαν εν τίνι μέτρω την έναρξη της ανάκαμψης της επιρροής της, επιβραβεύοντας έτσι και τη στρατηγική επιλογή του.

 

Πολύ νωρίς για ανάκαμψη

Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι προσδοκίες του Αντώνη Σαμαρά δεν θα εκπληρωθούν σε αυτές τις εκλογές. Εν πρώτοις, οι αυτοδιοικητικές εκλογές από την ίδια τους τη φύση δεν προσφέρονται για την επίλυση σοβαρών πολιτικών ζητημάτων, όπως είναι αυτό του Μνημονίου. Είναι δυνατό οποιοσδήποτε μη δεξιός ψηφοφόρος να θεωρήσει π.χ., ότι στη Αθήνα ψηφίζοντας Νικήτα Κακλαμάνη ψηφίζει εναντίον του Μνημονίου;  Σε καμία απολύτως περίπτωση.

Δεύτερον, είναι πολύ πρόσφατη η τραγική στον οικονομικό τομέα διακυβέρνηση Καραμανλή και εντονότατες ακόμη οι αναμνήσεις της για να υπάρξει ρεύμα επιθυμίας επανόδου της ΝΔ στην εξουσία. Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε χρόνος ακόμη από τότε που οι ψηφοφόροι την εκδίωξαν «κλοτσηδόν» από την κυβέρνηση, τιμωρώντας τη για τα πεπραγμένα της.

Τρίτον, η υπονομευτική δραστηριότητα της Ντόρας Μπακογιάννη και των υποψηφίων της ΝΔ βρίσκει πολύ πιο πρόσφορο έδαφος στις δημοτικές εκλογές, όπου κυριαρχούν και προσωπικές αντιθέσεις, φιλοδοξίες και αντιπάθειες.

Τέταρτον, η κατόπιν ενεργειών και του ΠΑΣΟΚ ξαφνική απόφαση του αρχηγού του ΛΑΟΣ να αποσύρει την υποστήριξή του προς κρίσιμους υποψηφίους της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνη, Π. Ψωμιάδη κ.α.) και να κατεβάσει δικούς τους υποψήφιους, σίγουρα περιορίζει της δυνατότητες της εκλογικής επικράτησής της.

 

Υποψήφιοι…ελαφρών βαρών

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο το κόμμα του να σημειώσει χειρότερο αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές από τις αντίστοιχες του 2006. Λαμβάνει, λοιπόν, τα μέτρα του στην επιλογή των δεξιών υποψηφίων με κύριο κριτήριο τον περιορισμό των πολιτικών συνεπειών για το πρόσωπό του, αν υποστεί  επιμέρους ήττες. Αυτό οδηγεί αναπότρεπτα σε επιλογή προσώπων που κάθε άλλο παρά συμβολίζουν την αντίθεση Σαμαρά στο Μνημόνιο. Ο Ν. Κακλαμάνης, π.χ., είναι φίλος πολιτικά της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Κ. Γκιουλέκας στην Αττική παντελώς άγνωστος, ο Π.Ψωμιάδης πασίγνωστος για άλλα πράγματα…

Είναι  αδύνατον να ισχυριστεί κανείς στα σοβαρά ότι με τέτοιους «κορυφαίους» υποψήφιους ο κ. Σαμαράς επιδιώκει πραγματικά να πολιτικοποιήσει τις εκλογές τη βάση της γραμμής του «αντι-Μνημονίου», όπως ισχυρίζεται. Αντιθέτως, οι επιλογές του ενέχουν το στοιχείο της ηττοπάθειας και του περιορισμού των πολιτικών ζημιών που μπορούν να προκαλέσουν στο πρόσωπο του ενδεχόμενες επιμέρους αποτυχίες. Με δεδομένη την τραγική ανεπάρκεια και της Αριστεράς… πασών των αποχρώσεων να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οργή του κόσμου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, δεν αποκλείεται αυτές οι εκλογές να σηματοδοτήσουν ταυτόχρονες ήττες και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ και για την Αριστερά.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, αντικειμενικά κερδισμένη θα είναι βεβαίως η κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού θα έχει κατορθώσει να αποφύγει να πληρώσει  -προσωρινά τουλάχιστον- το κόστος για την πιο ακραία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω