Sep9
Η ΝΕΑ "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
9/9/2010 3:00:00 PM by Giannis

 

Η νέα «Οδύσσεια» των Ελλήνων
Του Γ. Δελαστίκ
 
Συγκλονιστικός ήταν για μια ακόμη φορά ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του που έστειλε στην εφημερίδα Τα Νέα, δίνοντας συνέχεια στη θέση του ότι «η Ελλάδα τελεί υπό κατοχή», την οποία είχε εκφράσει στο πλαίσιο της συναυλίας που έγινε προς τιμήν του στο Λυκαβηττό με αφορμή τα 85α γενέθλια του, αναφερόμενος, φυσικά, στο καθεστώς υποτέλειας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας, αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση», έγραψε ο Μίκης. «Ο Έλληνας, όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει , για να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν, εως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε, μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς», είχε πεί στο Λυκαβηττό.
«Είναι λοιπόν φρόνιμο για τους εκάστοτε δυνατούς να μην ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού, αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει, λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του, την «κόκκινη γραμμή», όπου η «σύνεση» μεταβάλλεται σε εκείνο το γνωστό «όχι», χάρη στο οποίο, άλλωστε, η έννοια «ελληνικότητα» από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνηφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίας με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που, όμως, τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά», προσθέτει ο Μίκης στην επιστολή τους Τα Νέα.
«Η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν, ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός» υπογραμμίζει.
 
Ιταλικός ύμνος
 
Όλους αυτούς τους μήνες που οι πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατεξευτέλισαν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, στον ευρωπαϊκό Τύπο γράφτηκαν και αρκετά κείμενα βαθύτερης  προσέγγισης τόσο των αιτίων των εξελίξεων όσο και των χαρακτηριστικών του ελληνικού λαού.
Ένα εξαιρετικό κείμενο ήταν του Αντριάνο Σόφρι στην ιταλική εφημερίδα LaRepubblica.
«Πολλοί Έλληνες είναι προσβεβλημένοι και εξοργισμένοι. Έχουν θυσιάσει μια ιδέα για τον εαυτό τους, προκειμένου να βρίσκονται στην Ευρώπη, και αισθάνονται ότι η Ευρώπη του έχει στήσει στα έξι μέτρα με ένα τελεσίγραφο…
Πάντοτε η θέληση να ενσωματωθούν στη Δύση μέχρι πιθηκισμού συνοδευόταν από ένα αίσθημα θυμού, από μια αίσθηση ότι {οι Ευρωπαίου} τους περιφρονούν», γράφει ο Ιταλός αρθρογράφος και συνεχίζει:
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα, και η καμπάνα χτυπά και για εμάς και για ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι ήταν ακριβώς η Γερμανία αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις, από υπολογισμό ή, το πιθανότερο από ανοησία, οδηγεί στην έκρηξη της οργής των Ελλήνων εναντίον ενός κόσμου που ήδη τους έχει υποδουλώσει αρκετές φορές».
Ο Σόφρι δεν κρύβει το θαυμασμό του για το πάθος των Ελλήνων για την ελευθερία, γράφοντας μεταξύ άλλων:
«Αν υπάρχει μια χώρα στην οποία το πνεύμα της ελευθερίας δεν θέλει να υποχωρήσει στο πνεύμα του Μάαστριχτ, αυτή είναι η Ελλάδα. Η ελευθερία είναι πανταχού παρούσα, σε κάθε σημείο του πολιτικού φάσματος. Ρητορική, αλλά όχι μόνο. Οι Έλληνες κατέκτησαν και ανέκτησαν την ελευθερία με ποταμούς αίματος. Και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που οι Έλληνες αισθάνονται πληγωμένοι. Είναι εντυπωσιακές -απεδείχθησαν ήδη το Δεκέμβριο του 2008- οι διαστάσεις και η ταχύτητα κινητοποίησης του κόσμου και η ικανότητα του να περνά τη χώρα δια πυρός και σιδήρου».
«Η συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στην Ελλάδα συνιστά απειλή για την ίδια την ιδέα μιας ευρωπαϊκής κοινότητας», τονίζει ένας κορυφαίος Ιταλός ελληνιστής, Φιλιπομαρία Ποντάνι.
 
Τευτονικό μίσος
 
Στον αντίποδα βρίσκονται οι απόψεις του επίσης ελληνιστή και μεταφραστή Κουρτ Στάινμαν, ο οποίος είναι, όμως, Γερμανοελβετός. Είναι απύθμενο το μίσος και η περιφρόνηση που διακατέχει αυτό τον άνθρωπο απέναντι στη χώρα μας, το πολιτισμό της οποίας υποτίθεται ότι εργάζεται για να μεταδώσει στους γερμανόφωνους λαούς. Αυτό τουλάχιστον το αλαζονικό μίσος αποπνέει η ολοσέλιδη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FrankfurterAllgemeine, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη σύγχρονη Οδύσσεια του ελληνισμού.
«Η Οδύσσεια είναι ένα έπος της αποτυχίας.{!} Η ελληνική ιστορία είναι μια ακολουθία καταστροφών», αποφαίνεται ο χερ Σταινμαν, υποστηρίζοντας ότι «η Οδύσσεια αντικατοπτρίζει έναν κόσμο στον οποίο το ψέμα και η υποκρισία είναι αναγκαία για να επικρατήσει κανείς».
Επιγραμματικά, μας δίνει την άποψή του για το σύνολο της ελληνικής ιστορίας: «Είναι τραγικό που μια κοινωνία (σ.σ. η ελληνική) ζει εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια σε κατάσταση μετά την κατάρρευση. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε ακόμη μια φορά στους αγώνες του 1830 εναντίον των Τούρκων. Τελικά, όμως, η ιστορία είναι ένα φιάσκο»!
Διατυπώνει μάλιστα την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα τα πράγματα «στρέφονται προς το καλό μόνο με βοήθεια απέξω»! «Για το δρόμο προς το σπίτι, για την αποπληρωμή των χρεών, χρειάζεται πάντα μια δύναμη απέξω, διαφορετικά τίποτε δεν προχωρά», ισχυρίζεται.
 
Μας «εκπολίτισαν» οι …ναζί!!!
 
Το αποκρουστικό πρόσωπο της αντίληψης αυτής για την Ελλάδα και τους Έλληνες αποκαλύπτει σε όλη του τη φρίκη ο Κουρτ Στάινμαν, απαντώνας σε άλλη ερώτηση:
«Οι Έλληνες, όμως μας έφεραν τη λογική…»προσπαθεί να αμυνθεί ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη. Ο «ελληνιστής» Στάινμαν, όμως είναι ακάθεκτος:
«Οι Έλληνες δεν υπήρξαν λαός του ορθολογισμού ή της ομορφιάς, αλλά λαός στον οποίο τα συναισθήματα προσέλαβαν φοβερές διαστάσεις. Μια χώρα σαν οτιδήποτε βαλκανικό, το οποίο έχει μια ακόλαστη σχέση με τη βία. Εδώ γρήγορα αρπάζει κανείς το όπλο στο χέρι, ακόμη κι όταν τα πράγματα μπορούν να λυθούν προφορικά, με τα λόγια», τονίζει με έμφαση.
«Τελευταία, όμως, φαίνεται ότι κάπως καλύτερα έχουν γίνει τα πράγματα…» προσπαθεί απεγνωσμένα να προτάξει μια ύστατη γραμμή άμυνας ο δημοσιογράφος.
Ο Στάινμαν, όμως, είναι ασυγκράτητος: «Μπορεί αυτό να έχει να κάνει με τις καταστροφές του Β΄Παγκοσμίου και, επίσης, με τη γερμανική Κατοχή», απαντά!
Είναι απίστευτο! Πρώτη φορά στη ζωή μας συναντάμε άνθρωπο, ακόμη και Γερμανοελβετό, ο οποίος να υποστηρίζει με κάθε σοβαρότητα ότι οι ναζιστικές θηριωδίες στη διάρκεια της Κατοχής… «εκπολίτισαν» τους «βάρβαρους Έλληνες των Βαλκανίων» και τους δίδαξαν -οι ναζί!- πώς να λύνουν πολιτισμένα, και όχι με τα όπλα, τις διαφορές τους!!!
 
«Δεν ελέγχονται»
 
«Η αιρετική στάση των Ελλήνων προσφέρει ελπίδα» ήταν τίτλος ενός σύντομου αλλά εξαιρετικού άρθρου του Τζον Πίλγκερ στο βρετανικό περιοδικό NewStatesman.
«Αυτό που κάνει την Ελλάδα διαφορετική είναι ότι έχει υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν εισβολή, ξένη κατοχή, στρατιωτική δικτατορία και λαϊκή αντίσταση. Ο απλός κόσμος δεν φοβάται το διεφθαρμένο κορπορατισμό που κυριαρχεί στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο αρθογράφος. «Μια τέτοια αντίσταση είναι ανάθεμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης και θεωρείται εμπόδιο στην ανάγκη του γερμανικού κεφαλαίου να καταλάβει αγορές την επαύριο της ταραγμένης γερμανικής ενοποίησης», τονίζει.
Με έμμεσο τρόπο, τον δικαιώνει ακόμη και ο Κουρτ Στάινμαν: «Οι Έλληνες έχουν εκμεταλλευτεί κάτι που σε εμάς, στις δυτικές κοινωνίες, καταλογίζεται ως αμάρτημα: Δεν έχουν ελεγχθεί. Όποιος δεν ελέγχεται δεν δίνει σημασία στα δεσμά», ομολογεί και προχωρεί σε μια σπάνια εξομολόγηση θαυμασμού-ακόμη κι αυτός!
«Ο Οδυσσέας είναι πολύπαθος. Αυτό που με συναρπάζει είναι η προσήλωσή του σε ένα σκοπό ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, αυτό το «δεν θα υποκύψω». Μια μεγαλειώδης στάση», παραδέχεται.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω