Sep8
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΝΤ ΕΠΟΧΗ - «Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε»
9/8/2010 11:16:00 AM by Giannis

 

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα»
 
 
Έντονη ανησυχία για την έκβαση του οικονομικού προγράμματος που επιβάλλει η τρόικα έχει αρχίσει να επικρατεί σε ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος «η εγχείριση να πετύχει, αλλά ο ασθενής να αποβιώσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του Associated Press για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η προσπάθεια επίτευξης των απαιτητικών δημοσιονομικών στόχων μέσω της συνεχούς επιβολής νέων μέτρων – παρότι η κυβέρνηση αρνείται να τα χαρακτηρίσει ως τέτοια, προτιμώντας τον όρο «επικαιροποίηση του Μνημονίου» - οδηγεί μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους σε πρωτοφανή επίπεδα ανέχειας. Μαζί με τον αναγκαίο εξορθολογισμό του Δημοσίου, την άρση των πάσης φύσεως στρεβλώσεων που κυριαρχούν στην ελληνική πραγματικότητα και τον εντοπισμό της χρόνιας φοροδιαφυγής, προβλήματα που έπρεπε ούτως ή άλλως να αντιμετωπιστούν, εκδηλώνεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, την μεσαία τάξη, το επίπεδο διαβίωσης και την ατομική ιδιοκτησία. Στις «μυλόπετρες» του Μνημονίου έχουν εγκλωβιστεί και στην κυριολεξία «αλέθονται» όλοι εκείνοι οι οποίοι ούτε ευθύνονται για την κρίση ούτε έχοντες και κατέχοντες είναι. Οι επιπτώσεις σε όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά, απέκρυπταν σημαντικά εισοδήματα και τώρα (ίσως) αναγκαστούν να ανταποκριθούν σε μέρος των υποχρεώσεών τους ή σε αυτούς που διαθέτουν πραγματικά μεγάλη ρευστότητα και περιουσία, όσο και να τους ενοχλήσουν τα μέτρα, δεν θα θέσουν σε δοκιμασία τη δυνατότητα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τα πραγματικά θύματα αυτής της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής, οι συνέπειες επί των οποίων λαμβάνουν χαρακτηριστικά «γενοκτονίας», υπό την έννοια ότι πολλοί οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και δραματική ανατροπή της ζωής τους.
Αυτό ακριβώς είναι που φοβίζει πολλούς υπουργούς και βουλευτές: Το διόλου απίθανο και μακρινό ενδεχόμενο πτώχευσης της κοινωνίας και κατάρρευσης της αγοράς. Το κλίμα που εισπράττουν στις εκλογικές περιφέρειές τους, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά ακόμα και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν το έχουν ξανασυναντήσει ακόμα και στη χειρότερη πολιτική συγκυρία. Η οργή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι από την ίδια την εκλογική βάση και τα κομματικά στελέχη τα οποία διαχωρίζουν την θέση τους αδυνατώντας να υπερασπιστούν αυτή την πολιτική δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική υποβάθμιση αλλά και στη θεσμοθέτηση της αποδόμησης όλου του μεταπολεμικού εργασιακού, συνταξιοδοτικού και προνοιακού πλαισίου. Η de facto κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, πχ μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση προσχώρησης σε ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, υπέρ της οποίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρηματολογήσουν οι βουλευτές και οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες, έστω επικαλούμενοι την πίεση του Μνημονίου.
 
Μια θεμελιώδης αντίφαση
Υπάρχει κάτι κομβικό και θεμελιακά αντιφατικό σε σχέση με αυτά που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση: Η λογική «πρέπει να φτωχύνετε για να κάνετε νέα αρχή», την οποία φέρεται να μετέφερε εκ μέρους της τρόικας στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών όταν ξεκινούσε η περιπέτεια του Μνημονίου. Εφόσον προϋπόθεση για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να φτωχύνουμε όλοι για να κάνουμε μια νέα αρχή, η συζήτηση για τους λόγους που κόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί είναι περιττή. Ο στόχος της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι να φτωχύνουν οι Έλληνες. Οπότε δεν είναι περίεργο που οι υποδείξεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνονται πρωτίστως στην ανάγκη να μειωθούν τα εισοδήματα και δευτερευόντως σε τομείς όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των επενδύσεων, η ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων κλπ. Ο στόχος, να γίνουμε φτωχότεροι, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί. Η ΓΣΕΕ προβλέπει ότι οι άνεργοι το 2011 θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο, τα «λουκέτα» στην αγορά έχουν πάρει επιδημική μορφή, η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 50% σε βάθος τριετίας, η επιβάρυνση από την αύξηση στους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ έχει εξανεμίσει περισσότερο από ένα μισθό ετησίως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο 8,2%, η αγορά των ακινήτων δέχεται τη χαριστική βολή από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και έπεται συνέχεια.
 
«Θα σας υποβαθμίσουμε, ακόμη κι αν μειώσετε το έλλειμμα»
Το μείζον ερώτημα που τίθεται λοιπόν, με δεδομένη την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία και τις προβλέψεις αρκετών για επιδείνωσή της, είναι πότε μπορεί να προσδοκάται ανάκαμψη από την εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας. Διότι χωρίς ανάκαμψη, η διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών, ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι, είναι ανέφικτη. Το Associated Press αναφέρει ότι, ενώ η ΕΕ δίνει εύσημα στην Ελλάδα για τις εντυπωσιακές προσπάθειές της, «δουλειές εξαφανίζονται, μαγαζιά κλείνουν και στους δρόμους επικρατεί η κατήφεια». Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμώντας ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης, τα νέα προτεινόμενα μέτρα για την επόμενη διετία δεν θα επιφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση, αντίθετα θα θέσουν σε μια καινούρια τροχιά ύφεσης την ελληνική αγορά, με τα «λουκέτα» να αυξάνονται, την ανεργία να διογκώνεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει». Ο οίκος Moody’s στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία (European Sovereign Outlook), παρότι εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι   πιθανό να σταθεροποιηθεί μέχρι το 2013, επισημαίνει ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θέτουν εν αμφιβόλω την ανάπτυξη, χαμηλοί ή αρνητικοί ρυθμοί της οποίας θα ασκήσουν «σαφώς πτωτικές πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις» και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η μείωση των ελλειμμάτων , δηλαδή, ακόμα κι αν επιτευχθεί, είναι πιθανό να βυθίσει τις οικονομίες σε νέο κύκλο ύφεσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών και στην εκ νέου έκθεσή τους στις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών:  «Οι χώρες εκείνες που είναι αντιμέτωπες με ιδιαίτερα ισχυρή απομόχλευση ενδεχομένως να δεχτούν νέες αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους στο μέλλον, αναλόγως με το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία».
 
Ανησυχία για την επόμενη μέρα    
Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε ένα φαύλο κύκλο, όπου μαζί με τις αναγκαίες αλλαγές θα έχει επέλθει κατεδάφιση στοιχειωδών δομών και δικαιωμάτων στο όνομα του Μνημονίου, ανησυχεί πλέον ολοένα και περισσότερους υπουργούς και βουλευτές. Ο λόγος είναι ότι διαβλέπουν την πιθανότητα να μην οδηγηθούμε σε ανάκαμψη στο προβλεπτό μέλλον, παρά τις θυσίες, και η επόμενη ημέρα να βρει τη χώρα μια νεοφιλελεύθερη ζούγκλα, με διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό, κατεστραμμένη αγορά και αναιρεμένα δικαιώματα ανθρώπων που δεν φταίνε. Και όλα αυτά από μία σοσιαλιστική, υποτίθεται, κυβέρνηση. Πρώτιστο μέλημα, εξάλλου, του ΔΝΤ      είναι η διασφάλιση των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κατανοεί την ανάγκη αλλαγών, αλλά οι στόχοι της είναι διαφορετικοί από αυτούς της τροίκας. Όσο για την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, παίρνει εύσημα από τους δανειστές.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω