Jan19
Αρωγός η ΚΕΔΚΕ στον «Καλλικράτη»
1/19/2010 10:06:00 PM by Giannis

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
Αρωγός η ΚΕΔΚΕ στον «Καλλικράτη»
• Υπέρ του «Καλλικράτη» αλλά με προϋπόθεση τους επαρκείς πόρους
• Δεν δίνει χρίσμα η ΝΔ στους μικρούς δήμους 

Ολοκληρώθηκαν χθες οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνέδριου της ΚΕΔΚΕ. Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης παρουσίασε την κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου. Στο συνέδριο μίλησαν τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί Αλ. Παπαπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας.

Με δεδομένο ότι το 2010 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση, στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ήταν  να στείλει το μήνυμα, ότι κατά το τρέχον έτος θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύθηκαν τα περισσότερα σημεία του προγράμματος «Καλλικράτης», και οι βασικές παράμετροι για μία διοικητική μεταρρύθμιση που θα διατηρήσει τον ισχυρό χαρακτήρα των Δήμων και κυρίως την εγγύτητά τους προς τον πολίτη. 
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν  οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα θωρακίσουν την ίδια την Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα θα υπηρετούν την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, συμβάλλοντας στη συγκράτηση της ύφεσης, και στην στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Από τα κύρια θέματα επίσης ήταν η αυτοκατάργηση των περισσότερων αιρετών, αφού οι δήμοι από 1.054 θα συρρικνωθούν στους 370 περίπου και ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων, με τον πρόεδρο  της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη να διαχωρίζει τη θέση του από αυτή της Ρηγίλλης και του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια διοικητική μεταρρύθμιση, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση.
Οι αλλαγές
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του  τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες θα λειτουργήσουν σε «καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας», επισημαίνοντας ότι οι ριζικές αλλαγές «θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν». Επίσης, ξεκαθάρισε πως «ο λαός περιμένει να γίνουν όλα όσα απαιτούνται, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδορούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς». Στο ίδιο κλίμα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, δεσμεύθηκε στους δημάρχους ότι δεν πρόκειται να «χαραχθεί ούτε μια γραμμή στον διοικητικό χάρτη ερήμην των αιρετών, ούτε με κριτήρια που δεν θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικά».
Ο αιφνιδιασμός
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς  αιφνιδίασε με την πρόταση του να μη δώσει η ΝΔ χρίσμα στους μικρούς δήμους, πρόταση η οποία, σύμφωνα με τις ερμηνείες ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης, μπορεί στην πορεία προς τις κάλπες του Νοέμβρη να αφορά και μεγαλύτερους δήμους, σε μια προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να απεμπλακεί από τυχόν εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι για έναν δήμο. «Η ΝΔ» -είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς- «θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας». Παρά το γεγονός ότι στελέχη της Ρηγίλλης ανέφεραν χθες ότι η τοποθέτηση αυτή αφορά μόνον τους λεγόμενους «μικρούς δήμους», εντούτοις στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν αυτό να ισχύσει ακόμη και σε πρωτεύουσες νομών ή ακόμη και στην Αθήνα, στην περίπτωση που δεν βρεθεί «κοινός δρόμος» με τον κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος και πάλι, είτε έχει το χρίσμα είτε όχι.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και ακόμη μία πρόταση, η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από τους δημάρχους. Εισηγήθηκε να στηθούν δύο κάλπες, μία για τον δήμαρχο και μία για το δημοτικό συμβούλιο, ενώ σε ότι αφορά τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, πρότεινε να τοποθετηθούν επικεφαλής των ψηφοδελτίων αιρετοί στη θέση των σημερινών νομαρχών.
Σταθμοί
Οι νέοι σταθμοί στην πορεία του «Καλλικράτη» είναι το  ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ από 4-6 Φεβρουαρίου, η ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα θεσμικά ζητήματα και η παρουσίαση του νέου χωροταξικού χάρτη της Αυτοδιοίκησης στα μέσα Φεβρουαρίου, η ολοκλήρωση της διαβούλευσης και η ψήφιση του νομοσχεδίου στο τέλος Μαρτίου, ο ορισμός των υποψηφίων - όπου και αν δοθούν χρίσματα - από τα κόμματα τον Απρίλη και τέλος λίγους μήνες μετά την 14η Νοεμβρίου η πραγματοποίηση των εκλογών με το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω