Jul15
Μικρό το καλάθι για τους δήμους - Ανησυχία στην ΚΕΔΚΕ για την ανεπαρκή επιχορήγηση
7/15/2010 8:46:00 AM by Giannis

Εντείνονται τα προβλήματα στη τακτική επιχορήγηση των δήμων από το κράτος, με τη μείωση αυτής να φτάνει στο 40%. Η κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δήμων τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο ενώ ο δανεισμός φαίνεται να είναι η μόνη λύση, ακόμη και για τη μισθοδοσία. Υπό την ασφυκτική πίεση του οικονομικού αδιέξοδου πολλών δήμων της χώρας και σε αναμονή νεώτερης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ συζήτησε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου το κρίσιμο οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ.
Πολλοί δήμοι ήδη καταφεύγουν στο δανεισμό για να καλύψουν ανάγκες μισθοδοσίας, τονίζει η ΚΕΔΚΕ, παραθέτει αριθμούς που αποδεικνύουν την κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων και ελπίζει η δεύτερη συνάντηση με τον υπουργό να είναι πιο γόνιμη από την πρώτη, από την οποία όπως λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης «όπως πήγαμε, φύγαμε και μάλιστα θα έλεγα πιο ανήσυχοι από πριν».
«Με βάση τα ισχνά αποτελέσματα της συνάντησης της ΚΕΔΚΕ - τη προηγούμενη εβδομάδα - με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό την ασφυκτική πίεση του οικονομικού αδιέξοδου πολλών δήμων της χώρας και σε αναμονή νεώτερης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα το καυτό θέμα των οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.
«Όπως πήγαμε, φύγαμε και μάλιστα θα έλεγα πιο ανήσυχοι από πριν» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι τα νούμερα για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων είναι εξαιρετικά ασφυκτικά.
40% κάτω
Όπως σημειώθηκε από τους ομιλούντες πολλοί είναι ήδη οι δήμοι που αναζητούν λύση στον δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας, τονίζεται στην ανακοίνωση και παραθέτοντας  σε αριθμούς την οικονομική κατάσταση των δήμων σήμερα σημειώνει:
Η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ φέτος και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή από 2.684 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός ότι θα κατανεμηθούν στους δήμους, τελικά, στα ταμεία τους αναμένεται να φτάσουν 1.600 εκατ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό το 2009 ανερχόταν στα 3.019 εκ. ευρώ). Δηλαδή θα γίνει μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40%!
Με δεδομένο δε, ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων - δαπάνες που από το 2005 και μετά την εφαρμογή του Π.Δ.164 έχουν πολλαπλασιαστεί - πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.
Επίσης σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκατ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκατ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό.  Τέλος, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», βρίσκεται στο κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ «ομόφωνα αποφάσισε στο αμέσως προσεχές διάστημα - και μετά τη αναμενόμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα - να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οπότε και θα καθορίσει και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα.»
Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ. 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω