Mar8
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Τρία εμπόδια στο πάρα 5 για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό
3/8/2012 3:37:00 AM by Giannis

 Εμπλοκή  για τα τέσσερα εργοστάσια του ΠΕΣΔΑ -μέσω ΣΔΙΤ- της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας το μεσημέρι, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τους Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να αναβάλλεται για δεύτερη φορά λόγω... μερικής απαρτίας.
Ο ένας λόγος της εμπλοκής οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι της Αττικής που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ είτε δε θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του διαγωνισμού, που βασίζεται σε περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος διαμορφώθηκε το (μακρινό) 2003, είτε διαφωνούν με την παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Ο δεύτερος έγκειται στο «ανάχωμα» που λέγεται εργαζόμενοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δε θέλουν τους ιδιώτες στα σκουπίδια και στα εργοστάσια, καθώς αυτό θεωρούν ότι θα σημάνει αμέσως και απολύσεις των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ.
Ο τρίτος -όχι λιγότερος σημαντικός- λέγεται μείωση της «παραγωγής» απορριμμάτων από τους πολίτες λόγω κρίσης. Ήδη, στο μεγαλύτερο «σκουπιδοπαραγωγό» δήμο της χώρας, αυτό των Αθηναίων, παρατηρήθηκε μείωση των απορριμμάτων κατά 27% το 2011, και -σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΣΔΝΑ- σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής η μείωση για το ίδιο χρονικό διάστημα ξεπερνά το 30%.
Τα τεύχη δημοπράτησης
Και όλα αυτά, την ώρα που είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα εργοστάσια στην Αττική, όπως εξάλλου είπε και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, και έχουν ήδη βρεθεί από το ΕΣΠΑ όχι 150 εκατ. ευρώ αλλά 250 εκατ. ευρώ (από τα 450 εκατ. που χρειάζονται), όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στους εργαζομένους στο Σύνδεσμο. Να σημειωθεί πως τα 450 εκατ. ευρώ είχαν υπολογιστεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και για 1.350.000 τόνους σκουπιδιών/χρόνο: περίπου 700.000 τόνοι για το εργοστάσιο στη Φυλή, 300.000 για αυτό στα Άνω Λιόσια, 175.000 για το εργοστάσιο στην Κερατέα, που φαίνεται πως «ακολουθεί» το... δικό του, ανεξάρτητο δρόμο -και 175.000 για το Γραμματικό, έργο το οποίο προς το παρόν «κόλλησε» δικαστικά λόγω ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, για το δεύτερο εργοστάσιο το οποίο θα φτιαχτεί στο Δήμο Φυλής, το μεγάλο των 700.000 τόνων, έχει βρεθεί ήδη ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων, που αποτελεί συνέχεια του σημερινού ΧΥΤΑ.
Η μείωση λόγω κρίσης
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την κρίση παράγονταν περίπου 6.000 τόνοι απορρίμματα την ημέρα, ήτοι περίπου 1,8  εκατ. τόνοι/χρόνο. Τώρα με τη μείωση που έφερε η ανακύκλωση μαζί με τη μείωση λόγω της κρίσης  υπολογίζονται γύρω στο 1 εκατ. τόνοι/χρόνο. Να σημειωθεί πως σε χώρες της Ευρώπης, όπως, για παράδειγμα στη βόρεια Ιταλία, από τα παραγόμενα απορρίμματα μόνον ένα 17-20% καταλήγει στις χωματερές, ενώ το υπόλοιπο περνά από το στάδιο της ανακύκλωσης, και εκτιμάται πως εάν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, τότε σίγουρα το κόστος για τα σκουπίδια -και εν γένει για τον πολίτη- θα είναι πολύ λιγότερο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων. Βέβαια, εδώ τίθεται ένα ερώτημα με βάση τα νέα δεδομένα: το κατά πόσο ο αρχικός σχεδιασμός με τα 4 εργοστάσια μπορεί όντως να υλοποιηθεί, αφού ουσιαστικά με την κατά 30% μείωση της παραγωγής απορριμμάτων για τα σκουπίδια (περίπου 1 εκατ. τόνοι/χρόνο) δε χρειάζονται να ξοδευτούν τόσα χρήματα, αλλά -εν καιρώ κρίσης- μπορεί να γίνουν λιγότερα, εξοικονομώντας έτσι το κράτος τους πόρους που θα έπρεπε να δώσει.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ