Nov30
Δήμος Αχαρνών: Μοναδική λύση, η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης…
11/30/2011 8:01:00 PM by Giannis

 • Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης από τον δήμο στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης των απορριμμάτων

Σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών των Αχαρνών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας μείωσης των απορριμμάτων, διοργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών από τις 19 έως και τις 27 Νοεμβρίου.
Η εβδομάδα μείωσης των απορριμμάτων ξεκίνησε τη Κυριακή 20 Νοεμβρίου με τη δενδροφύτευση στη περιοχή της Αγίας Άννας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, κάτοικοι αλλά και  μικρά παιδιά. Η εβδομάδα συνεχίστηκε τη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου όπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “λύσεις και προοπτικές για τη μείωση των σκουπιδιών”.
Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας ανακύκλωσης ενημέρωσε τους δημότες που έδωσαν το παρόν, για την ανοδική πορεία των καταστημάτων πώλησης προϊόντων “δεύτερο χέρι” σε Ευρωπαϊκές χώρες, καταστήματα τα οποία μέσα από την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων έχουν καταφέρει να αυξήσουν τους τζίρους τους.  Μάλιστα η εκπρόσωπος της εταιρείας ανακύκλωσης τόνισε πως στη Γαλλία έχουν καταφέρει να περάσουν νόμο για την επαναχρησιμοποίηση του ρουχισμού, ενώ αναφερόμενη στα προγράμματα κομποστοποίησης υπογράμμισε τα οφέλη τους  αναφερόμενη πέρα από την εξοικονόμηση πρώτων υλών αλλά και ενέργειας και στη μείωση της ρύπανσης αλλά και του κόστους απόρριψης των αποβλήτων.
Η καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κάτια Λαζαρίδη  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Life, που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου του 2011 και στόχο έχει την ανάπτυξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων στη τοπική αυτοδιοίκηση.
 Όπως τόνισε η κ. Λαζαρίδη μέχρι και το τέλος του 2013 όλες οι χώρες πρέπει να έχουν φτιάξει το δικό τους μηχανισμό πρόληψης κατά των αποβλήτων, μηχανισμός που θα εξοικονομήσει σε κάθε χώρα χρήματα.
Αξιοσημείωτη υπήρξε και η ενημέρωση της κ. Λαζαρίδη σε ότι αφορά τα τροφικά υπολείμματα στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και στα supermarket. Όπως τόνισε περίπου το 60% όσων τροφίμων αποθέτονται στα σκουπίδια τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τα super market  είναι καθ' όλα βρώσιμα, χωρίς ίχνη αποσύνθεσης, υπογραμμίζοντας πως στα μεν ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουμε μάθει να αξιοποιούμε  τα περισσεύματα σε άλλη συνταγή, ενώ τα supermarket τείνουν να απορρίπτουν προϊόντα καθ' όλα άρτια μόνο και μόνο για να δείξουν στα εκάστοτε εργοστάσια που τους τα προμηθεύουν υψηλή κατανάλωση.
Ο αριθμός απόρριψης βρώσιμων προϊόντων είναι αρκετά υψηλότερος αν αναλογιστεί κανείς την απόρριψη που πραγματοποιείται σε χωράφια κατά τη διάρκεια της διαλογής των φρούτων και των λαχανικών αλλά και στα εργοστάσια, από τα οποία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, τόνισε.
Εκπροσωπώντας το Δήμο η Σοφία Σκαρβέλη παρουσίασε το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που πραγματοποιείται στις Αχαρνές, υπογραμμίζοντας πως από τις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, ενώ η ειδική σύμβουλος του Δήμου σε θέματα περιβάλλοντος Βιβίκα Κούργια παρουσίασε το πως γίνεται η οικιακή κομποστοποίηση. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ημερίδα που πραγματοποίησαν από κοινού  ο Δήμος Αχαρνών, ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και  η Οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκή εβδομάδας μείωσης των απορριμμάτων η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών εξέθεσε στην αίθουσα εκθέσεων του Δήμου έργα από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου δημότες είχαν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν κινητά, συσκευές, μελάνια, ρούχα αλλά και παπούτσια στον προαύλιο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ