Nov24
ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ & ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
11/24/2011 5:24:00 AM by Giannis

Δεν έχουν τελειωμό τα χαράτσια που καλούνται ανά περίπτωση να καταβάλλουν οι πολίτες. Πρόσφατα ένα επιπλέον χαράτσι καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, (πέραν εκείνου που θα πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ) που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων τους, ύστερα και από την υπερψήφιση του πρόσφατου Νόμου για την νομιμοποίηση των Αυθαιρέτων.
Στο Τέλος λοιπόν υπαγωγής στη ρύθμιση, στο Τέλος διατήρησης του αυθαιρέτου αλλά και στο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης προστίθεται και η αμοιβή του πολιτικού μηχανικού που θα αναλάβει τη διαδικασία, αμοιβή η οποία κυμαίνεται από 1.500 έως και 2.500 ευρώ(!).
Για παράδειγμα λοιπόν, για ένα αυθαίρετο οίκημα 50 τ.μ., όπου το παράβολο υπαγωγής είναι 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει έως και 3.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται το πρόστιμο και το Τέλος διατήρησης! Και όλα αυτά μόλις για δύο χρόνια, δεδομένου ότι αυτό το χρονικό ορίζοντα έχει η ρύθμιση!
Το μεγαλύτερο κώλυμα παρατηρείται παρ' όλα αυτά στα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα δεδομένου ότι ο συντελεστής δε διαφοροποιείται τη στιγμή που άλλος έχει το οικόπεδο και άλλος το οίκημα στο οικόπεδο!
Στα ως άνω οφείλουμε να προσθέσουμε και το χαράτσι που πληρώνουμε όλοι ανεξαιρέτως μέσα από τη Δ.Ε.Η., το οποίο λαμβάνει προσαύξηση 1% ανά μήνα αν δε το πληρώσεις και κινδυνεύεις να σου κόψουν και το ρεύμα!
Τη μεγαλύτερη έκπληξη παρ' όλα αυτά προκαλεί το γεγονός πως η μετακύλιση της αμοιβής των μηχανικών στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «πέρασε» με τις ευλογίες του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ΤΕΕ, χωρίς να υπάρξει ένσταση, καθιστώντας τους συνένοχους σε αυτή την άδικη κίνηση για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, η πλειονότητα των οποίων αδυνατούν φυσικά να το αποδώσουν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην πυκνοκατοικημένη με αυθαίρετα κτίσματα περιοχή Πλάτωνα Αχαρνών, δίπλα από το Νέο Νεκροταφείο, όπου η αποτύπωση του σχεδίου άρχισε πριν ένα χρόνο. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι της περιοχής, μόλις ενημερώθηκαν από αρμόδιο μηχανικό, παρουσία του Αντιδημάρχου Παν. Κορνηλάκη, για τις διαδικασίες και το κόστος , η απόγνωση περίσσεψε και σύσσωμοι αποφάσισαν να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας προφύλαξε τους δημότες τους και κανείς δε πρόκειται να πληρώσει το χαράτσι που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχαν αναλάβει τόσο ο Δήμος Αχαρνών, όσο και οι άλλοι δήμοι της περιοχής που οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Τι ορίζεται
Σύμφωνα με το Νόμο 4014/2011 στη τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαίρετα που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ σε μία σειρά περιπτώσεων όπως οι παρακάτω περιπτώσεις. Δηλαδή το ακίνητο δεν πρέπει να βρίσκεται σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, σε δημόσιο κτήμα, σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας, σε αρχαιολογικό χώρο, σε παραδοσιακό οικισμό, σε ρέμα ή προστατευόμενη περιοχή κλπ.
Η διαδικασία ένταξης αυθαιρέτων στη ρύθμιση
1.Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Ο μηχανικός πραγματοποιεί αυτοψία, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
2. Ο μηχανικός συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
Το παράβολο για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία ανέρχεται στα:
500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τ.µ.
500 ευρώ για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας µέχρι 100 τ.µ.
1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 50 τ.µ. και µέχρι 100 τ.µ.
1.000 ευρώ για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.µ. και µέχρι 200 τ.µ.
2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.µ. και µέχρι 1.000 τ.µ.
4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 1.000τ.µ. και µέχρι 2.000 τ.µ.
6.000 ευρώ για κτίριο/χρήση µεγαλύτερη των 2.000 τ.µ.
Στη συνέχεια το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη και ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2011. Έπειτα συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου». Ο μηχανικός καταθέτει το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Λιμνάζουν τα προβλήματα
Πολλά είναι όμως τα προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα παρά τα κάποια θετικά του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μη ύπαρξη διαφορετικής ρύθμισης για τις υπό ένταξη περιοχές καθώς και τους αναγνωρισμένους οικισμούς, τη μη επέκταση χρόνου τακτοποίησης στα 40 χρόνια, το ότι δεν δόθηκε δυνατότητα ρύθμισης σε όσους έχουν πρωτόδικες υπέρ τους αποφάσεις που τους δικαιώνουν, το ότι δε βελτιώθηκε ο κοινωνικός συντελεστής προκειμένου να περιλαμβάνει τους πολυτέκνους , το ότι δεν μειώθηκαν οι συντελεστές για τα εκτός σχεδίου χωρίς άδεια στο 1,5, το ότι δεν διευκρινίστηκαν τα ποσά και ο τρόπος αμοιβής του μηχανικού και άλλα. Παρά το ότι το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε δύο ερμηνευτικές εγκυκλίους με πληροφορίες και επεξηγήσεις τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ