Nov2
Παρέμβαση Δήμου Φυλής στη δημόσια διαβούλευση για τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτω
11/2/2011 7:54:00 PM by Giannis

 ... εντός Ο.Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Αττικής
• Δημήτρης Μπουραΐμης  “Το θέμα έχει λυθεί για τη περιοχή μας”

Τη παρέμβαση του Δήμου Φυλής μέσα από τη κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης την εβδομάδα που διανύουμε, στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», το σύνολο των προτάσεων και παρατηρήσεων της οποίας αναμένεται να αξιοποιηθεί για την οριστική διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης του έργου, ανακοίνωσε στο Δ.Σ. της 21ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης.
Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα των ερωτήσεων που δέχτηκε από πλευράς αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής της “Ενότητα Πολιτών” Σάββα Σάββα και τον Δημοτικό Σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κώστα Βάβουλα για τη θέση που θα τηρήσει ο Δήμος σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων με τον τελευταίο να ζητά  έκτακτο συμβούλιο για τη στάση που θα τηρήσει και τη πρόταση που θα υιοθετήσει το Δ.Σ. στο συγκεκριμένο διάλογο.
Απαντώντας ο κ. Μπουραΐμης δήλωσε πως το θέμα έχει λυθεί μια δια παντός για τη περιοχή, υπογραμμίζοντας πως όποιος το θέτει ως θέμα το κάνει εκ του πονηρού, ενώ παρότρυνε τον οποιοδήποτε να συμμετέχει ως άτομο ή ως μέρος οποιουδήποτε φορέα στο συγκεκριμένο διάλογο.
Υπερθεματίζοντας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Βασίλης Γεωργιάδης υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που ως Δ.Σ. έχουν λάβει αποφάσεις κατά της κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζοντας κόκκινη γραμμή για τη Δημοτική Αρχή, την απόφαση που έχουν λάβει για τα απορρίμματα.
Διευκρινίζεται ότι η διαβούλευση για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής» αποτελεί απόρροια της συντονισμένης προσπάθειας ΥΠ.ΕΣ. Υ.Π.Ε.Κ.Α. και Περιφέρειας Αττικής για την δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, η προκαταρκτική προκήρυξή του οποίου είχε ανακοινωθεί στις 22 Αυγούστου. Καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου.

22/08/2011
Ανακοίνωση σχετικά με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής»:
Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη  Κουκουλόπουλου, καθώς επίσης και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου, μετά από σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής» και απεστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός θα είναι – σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου -  απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος – επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.
Η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα αναμένεται, τα έργα αυτά να ενισχύσουν την ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων δορυφορικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, πράσινες τεχνολογίες προεπεξεργασίας κλπ). Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα».

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ