Aug22
Σε διακοπές η ανακύκλωση...
8/22/2011 12:27:00 PM by Giannis

 

Ο ήλιος έχει πέσει, το σώμα έχει «ανάψει» από τις τόσες ώρες στην παραλία, η πείνα έχει θεριέψει: ώρα να πάμε σπίτι. Οι πετσέτες τινάζονται, διπλώνονται και παίρνουν θέση στην τσάντα, γυαλιά, κλειδιά, καπέλα, παιχνίδια, περιοδικά τακτοποιούνται κι αυτά. «Τα σκουπίδια!», φωνάζει κάποιος. «Να, ας τα μαζέψουμε όλα σ' αυτή τη σακούλα». Ισα που χώρεσαν: έξι κύπελλα καφέ, τρία τενεκεδάκια αναψυκτικών, οκτώ -ναι, 8!- μπουκαλάκια νερό. Η παρέα ανηφορίζει προς το αυτοσχέδιο πάρκινγκ. Πριν μπουν στα αμάξια, η σακούλα απορρίπτεται σε έναν ήδη ξέχειλο κάδο.
Αυτό ήταν. Συνολικά 17 τεμάχια απολύτως ανακυκλώσιμων συσκευασιών ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη χωματερή -ή στην καλύτερη περίπτωση τον ΧΥΤΑ- της περιοχής, για την εξαιρετικά αργή διαδικασία αποσύνθεσής τους. Ναι, μπορεί η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας να διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο και ο συνολικός χρόνος χρήσης της να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά, αλλά ο χρόνος διάσπασής της κυμαίνεται από 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Γενικά το πλαστικό αποδομείται σε 450 - 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τη Μεσόγειο SOS. Μάλιστα, ακόμα και όταν αποδομηθεί, δεν εξαφανίζεται τελείως, αλλά διασπάται σε πλαστικά σφαιρίδια που καταναλώνονται από τα ψάρια και τα πουλιά. Εχει βρεθεί ότι από πλαστικά απορρίμματα κινδυνεύουν 267 είδη παγκοσμίως, το 87% των θαλάσσιων χελωνών, το 44% των θαλασσοπουλιών και το 43% των θαλάσσιων θηλαστικών.
Επίσης, περίπου το 15% κατά βάρος των σκουπιδιών που απορρίπτονται στις παραλίες της χώρας μας αποτελούν κάποιου είδους πλαστικό. Beach bar, καντίνες και μίνι μάρκετ κοντά στις ακτές για την εξυπηρέτηση των λουομένων έχουν αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση και απόρριψη πλαστικών συσκευασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. «Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω του χαμηλού ρυθμού αποδόμησής τους, αυτό το 15% μεταφράζεται σε 40% (2,5 φορές παραπάνω) στη χωματερή», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. «Επιβαρύνουμε, δηλαδή, με 40% τον χρόνο ζωής μιας χωματερής».
Οπως λέει, η ραγδαία αύξηση της χρήσης πλαστικού στις διακοπές «ακυρώνει» σε σημαντικό βαθμό τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών τον υπόλοιπο χρόνο. «Υπάρχουν τουριστικές περιοχές που από 10.000 κατοίκους τον χειμώνα, φτάνουν στους 60.000 το καλοκαίρι, με την κατανάλωση πλαστικού να πολλαπλασιάζεται λόγω της εποχής (μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.)».
«Τέλος» επιστροφής
Κι όμως, η ασφυξία των χωματερών εξαιτίας των χιλιάδων επιπλέον τόνων πλαστικού των παραλιών θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Εχουμε προτείνει ουκ ολίγες λύσεις, αλλά δυστυχώς η συζήτηση δεν ανοίγει», λέει ο κ. Κυρκίτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφενός θα μπορούσε να τεθεί σε διαβούλευση το ενδεχόμενο υποκατάστασης κάποιων υλικών με άλλα, φιλικότερα στο περιβάλλον. Ακόμα, θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα επιστροφής της συσκευασίας ή ακόμα να θεσπιστεί ειδικό τέλος εγγυοδοσίας, να πληρώνει, δηλαδή, ο καταναλωτής ένα μικρό ποσό επιπλέον, το οποίο θα του επιστρέφεται εάν και αυτός επιστρέψει τη συσκευασία. Το τελευταίο μέτρο ισχύει στη Γερμανία και το τέλος φτάνει τα 25 λεπτά. Στη χώρα μας ισχύει ήδη για τις μπίρες. «Κυρίως όμως, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης». Πράγματι, οι εκστρατείες προώθησης της ανακύκλωσης μοιάζει να έχουν παγώσει σε όλη την επικράτεια, με τα προγράμματα να εξαντλούνται στην τοποθέτηση μπλε κάδων χωρίς όμως την παράλληλη ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους αξιοποίησής τους.
Στη χώρα μας καταναλώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 400.000.000 πλαστικά μπουκάλια ΡΕΤ για αναψυκτικά και άλλα 400.000.000 μπουκάλια για εμφιαλωμένο νερό, συνολικού βάρους 40.000 τόνων. Σημαντικό ποσοστό από αυτά, τα αφήνουμε στις παραλίες. Το 57% των σκουπιδιών που αφήνουμε μετά το μπάνιο στις ακτές είναι κάποιου είδους πλαστικό.
 
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ