May5
Φιάσκο για την Κερατέα
5/5/2011 2:09:00 PM by Giannis

Σε πλήρη αποτυχία οδηγείται η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Κερατέας, καθώς η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Αντίθετα με την προηγούμενη φορά, όπου είχε κυριαρχήσει η αισιοδοξία, χθες το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έδειξαν «μαγκωμένοι» μετά τη σύσκεψη με την Τίνα Μπιρμπίλη, αν και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, δήλωσε πως ο διάλογος συνεχίζεται και πως μέσα στις επόμενες 5 -10 ημέρες θα προσκομιστούν τα «συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία» και «το χρονοδιάγραμμα για τη ροή των έργων» που ζήτησε η υπουργός.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Λαυρεωτικής δεν προσκόμισαν συγκεκριμένη και γραπτή πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως είχαν δεσμευτεί. Η παράλειψη αυτή φαίνεται πως προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ΠΕΚΑ, η οποία τους ζήτησε να επανέλθουν με ολοκληρωμένη εισήγηση. Η ομόφωνη πρόταση για την εγκατάσταση του εργοστασίου απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την κ. Μπιρμπίλη, η οποία αναφέρθηκε σε αντιδράσεις που εκδηλώνονται από επιχειρηματίες που ενεργοποιούνται στο ΒΙΟΠΑ. Η υπουργός ζήτησε από τους φορείς να ορίσουν συγκεκριμένο χώρο για την ταφή των υπολειμμάτων (ΧΥΤ) και αναφέρθηκε, όπως λένε οι πληροφορίες, στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τμήμα του εγκεκριμένου από τον περιφερειακό σχεδιασμό χώρου του Ομβριοκάστρου για τον σκοπό αυτό.

Κάτι που απέρριψαν οι φορείς, για τους οποίους το Ομβριόκαστρο αποτελεί πάντα «κόκκινη γραμμή».
Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αντιπροτείνουν να γίνει ο ΧΥΤ στον χώρο της παράνομης χωματερής της Κερατέας και υποστηρίζουν πως δεν δημιουργείται πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Φαίνεται, πάντως, πως δεν υπήρξε ομοφωνία απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων.
Η υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων και επανέλαβε τη θέση του υπουργείου για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής σε συνδυασμό με τη διαλογή στην πηγή, την επεξεργασία σε σύγχρονο εργοστάσιο και την ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και εκπρόσωποι του ΒΙΟΠΑ Κερατέας.
Υπέρ της καύσης ο Ν. Παπανδρέου
Στις διαφορετικές και εν πολλοίς αντικρουόμενες απόψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που διατυπώνονται στο ΠΑΣΟΚ, έρχεται να προστεθεί και η θέση του Ν. Παπανδρέου, ο οποίος με άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» επιχειρηματολογεί υπέρ της καύσης των σκουπιδιών. Υποστηρίζει ότι μαζί με την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση πρέπει να περιληφθεί και η τεχνολογία της καύσης μακριά από «φοβικά ταμπού».
Γ. Ραγκούσης
Να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει να μη χαθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή των εργοστασίων και να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δικαστική μάχη για τους ΧΥΤΑ
«Μάχη» δόθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις χωματερές της Κερατέας και του Γραμματικού, ενώ το Δημόσιο εμφανίστηκε να υπερασπίζεται με θέρμη τη δημιουργία και τη λειτουργία και των δύο ΟΕΔΑ, με μόνη παραχώρηση τη μετατόπιση κατά 150 μ. νοτιότερα της ΟΕΔΑ στο Βραγόνι Κερατέας, λόγω του αρχαιολογικού χώρου του Ομβριοκάστρου. Στη διάρκεια της 3ωρης δίκης υπήρξαν εντάσεις, καθώς από το κατάμεστο ακροατήριο διατυπώθηκαν επικριτικά σχόλια κατά τις αγορεύσεις εκπροσώπων του Δημοσίου, με συνέπεια να χρειαστεί αρκετές φορές η παρέμβαση του προέδρου του Ε' Τμήματος Κ. Μενουδάκου, ενώ έξω από το ΣτΕ ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 150 κάτοικοι.
Η εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε σε διάφορα νομικά ζητήματα που καλείται να λύσει το ΣτΕ, σημειώνοντας πάντως ότι ο Ν. 3164/03 για τη χωροθέτηση κρίθηκε προ 4ετίας συνταγματικός από το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το έργο δεν αφορά ΧΥΤΑ όπως λέγεται, αλλά ΟΕΔΑ με τη δημιουργία μονάδων διαχωρισμού, προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης υλικών και αποβλήτων. Επεσήμανε, επίσης, και την «ευρωκαταδίκη» της χώρας για τις ενεργές περίπου 650 ανεξέλεγκτες χωματερές.
Ο δικηγόρος του Δήμου Λαυρεωτικής υποστήριξε ότι η αντισυνταγματικότητα του Ν. 3164/03 προέκυψε στην πορεία, αφού φάνηκε ότι δεν υπήρχαν οι επείγοντες και επιτακτικοί λόγοι να γίνει η χωροθέτηση των ΟΕΔΑ κατευθείαν με νόμο, χωρίς να εκδοθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις, μελέτες κ.λπ.
Στο Γραμματικό τέθηκε ζήτημα ρεμάτων, αρχαιοτήτων. Οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται σε 2-3 μήνες.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
 
 
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ