Mar31
Στο κόκκινο η αγωνία για τους δασικούς χάρτες
3/31/2011 12:15:00 AM by Giannis

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών της χώρας, με τον Μαραθώνα, την Παλιά και τη Νέα Πεντέλη να είναι οι πρώτες περιοχές ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν Άγιος Στέφανος, Άνοιξη και Σταμάτα. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πέρασε από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις. Αν πετύχει, θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες σε 330 προ-καλλικρατικούς δήμους που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο του Κτηματολογίου.
Οι δασικοί χάρτες θα αποκαλύψουν πιθανές  παρανομίες και κυρίως καταπατήσεις δασών και καμένων δασικών εκτάσεων. Ανοιχτό παραμένει φυσικά το θέμα των οικοπέδων που έχουν αποκτηθεί καθώς και των  κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και που το υπουργείο τα θεωρεί ως εντός δασικής έκτασης(!), με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιοκτήτες – μιλάμε για ολόκληρες περιοχές – να έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους.
Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης. Με βάση την εικόνα που θα προκύψει, όπου διαπιστώνονται μη αναστρέψιμες καταστάσεις θα αναζητηθούν ειδικές λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος. Μια σκέψη που διαμορφώνεται είναι το «ισοζύγιο δάσους», που προβλέπει την αναδάσωση καμένων εκτάσεων ή και τη δημιουργία νέων δασών σε δημόσια γη με έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων που θα επιβληθούν. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ανθούσας, με 3.900 στρέμματα πυκνοδομημένων περιοχών, οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα πριν από το 1945 και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο. Ανάλογα ζητήματα έχουν ανακύψει για τη Σταμάτα, τον Άγιο Στέφανο και τμήμα της Άνοιξης.
Αναμένεται βροχή ενστάσεων
Υπολογίζεται ότι μόνον στο δασαρχείο Πεντέλης εκκρεμούν 22.000 αιτήσεις αποχαρακτηρισμού, ενώ στο σύνολο της χώρας παραμένουν επί χρόνια στα συρτάρια πάνω από 2 εκατ. περιπτώσεις. Για τμήματα των χαρτών για τα οποία δεν θα υποβληθούν ενστάσεις υπολογίζεται ότι έως τον Ιούνιο θα ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν επιβληθεί με το νόμο 3889/2010 στις εκτός σχεδίου περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. Στις υπόλοιπες, που εκτιμάται ότι θα είναι και οι περισσότερες, θα χρειαστεί να περιμένουν έως το φθινόπωρο.
Οι ιδιοκτήτες των τριών περιοχών θα πληροφορηθούν για τους δασικούς χάρτες από το Διαδίκτυο, τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα, αλλά και το ειδικό γραφείο υποδοχής που ετοιμάζεται στο Μαρκόπουλο, με προοπτική να καλύψει και τους δήμους που θα ακολουθήσουν. Οι αντιρρήσεις κατατίθενται στα ΚΕΠ και μέσω Διαδικτύου. Οι χάρτες εκπονήθηκαν από ιδιώτες μελετητές με ευθύνη της εταιρείας του Κτηματολογίου και στη συνέχεια παραδόθηκαν στα αρμόδια δασαρχεία, που χάραξαν τις πράσινες γραμμές, οι οποίες οριοθετούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες γης. Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937 για την Αττική και του 1945 για την υπόλοιπη χώρα, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχουν ασάφειες χρησιμοποιούνται και νεότερες λήψεις. Δασική θεωρείται μια έκταση αν έχει δασοκάλυψη τουλάχιστον 15%, όπως προβλέπει το άρθρο 3 του νόμου 998/1979.
Προθεσμία 45 ημερών
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 45 ημερών από την τελευταία καταχώριση στον Τύπο με την οποία γνωστοποιείται η ανάρτηση του δασικού χάρτη. Το περιθώριο αυξάνεται στις 65 ημέρες για ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Μαζί με την αίτηση πληρώνουν και παράβολο, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ύψος του ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου για το οποίο υποβάλλονται οι αντιρρήσεις.
Η επιτροπή εκδίκασης είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τις αντιρρήσεις μέσα σε δύο μήνες και στη συνέχεια γίνεται η οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών. Όσοι έχουν αντιρρήσεις για τη διαδικασία γνωμοδότησης της επιτροπής για την ιδιοκτησία τους διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν στο διοικητικό δικαστήριο.
Διευκρινίζεται ότι οι δασικοί χάρτες απλώς χαρακτηρίζουν μια περιοχή και δεν αγγίζουν ιδιοκτησιακά ζητήματα. Ωστόσο, εμμέσως παρεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό, αφού σε περίπτωση που μια έκταση χαρακτηριστεί δασική, ο πολίτης που εγείρει δικαιώματα οφείλει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1837, έτος κατά το οποίο ψηφίστηκε ο νόμος 21 περί δασικών χαρτών. Σήμερα αναγνωρίζονται ιδιωτικά δάση, αλλά η επιτρεπόμενη δόμηση σε αυτά είναι στην ουσία μηδενική.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ