Feb23
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Στον αέρα ο Παρακηφίσιος
2/23/2011 4:43:00 PM by Giannis

• Θύμα του μνημονίου ο αγωγός των ακαθάρτων
• Σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής του η ανάδοχος εταιρεία λόγω μη πληρωμής της από το Δημόσιο
• Στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα σημαντικά ζητήματα για τη Βόρεια Αττική

Σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής του παρακηφίσιου συλλεκτήρα ακαθάρτων η ανάδοχος εταιρεία, Ελληνική Υδροκατασκευή ΑΕ. που το Νοέμβριο του 2008 είχε αναλάβει το έργο κατασκευής του, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ.
Με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω του ότι το Ελληνικό Δημόσιο της οφείλει 8,5 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα εκ των οποίων τα 2,5 περίπου αφορούν τον Παρακηφίσιο Αγωγό.
Όπως μας είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Παύλος Γριτσόπουλος αυτή τη στιγμή οι εργασίες έχουν σταματήσει και είναι άγνωστο αν και πότε θα ξαναρχίσουν. 
Όπως είναι γνωστό ο Παρακηφίσιος Συλλεκτήρας είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει πολλά χρόνια όλη τη Βόρεια Αττική. Ο αγωγός αποτελεί το νούμερο ένα εμπόδιο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης. Είναι ουσιαστικά ο αγωγός στον οποίο θα καταλήγουν όλα τα λύματα από τα δευτερεύοντα δίκτυα όλων των Δήμων της Βόρειας Αττικής. Ο αγωγός κατασκευάζεται  κατά μήκος του Κηφισού ποταμού- παραπλεύρως της Εθνικής οδού και θα φθάνει μέχρι τα όρια των δημοτικών κοινοτήτων της Άνοιξης, του  Κρυονερίου και του Αγίου Στεφάνου στον ενιαίο Δήμο Διονύσου. Πολλές από τις δημοτικές κοινότητες έχουν ήδη κατασκευάσει τα εσωτερικά τους δίκτυα και αναμένουν την ολοκλήρωση του αγωγού για να συνδεθούν. Με την κατασκευή του αγωγού και την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων σε αυτόν θα λυνόταν το ζήτημα της αποχέτευσης για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου και ειδικότερα για τις περιοχές Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Εκάλης, Ν. Ερυθραίας, Δροσιάς, Διονύσου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Άνοιξης, Κρυονερίου και  Αγίου Στεφάνου.
Το Ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο αγωγός εγκαταλείφθηκε μισοκατασκευασμένος κακότεχνα το 1995 και ήταν ανεπίδεκτος βελτίωσης ή ανακατασκευής κατά τμήματα, δεδομένου ότι λόγω της απαράδεκτης ποιότητας των υλικών του αγωγού σε περίπτωση λειτουργίας θα οδηγείτο σε κατάρρευση.
 Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των τότε δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων της περιοχής και συνεχή διαβήματα είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου που έφτανε τα 38,5 εκατ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί με στόχο η ολοκλήρωσή του να γινόταν εντός του 2011. Από τη μεριά τους οι Δήμοι θα έπρεπε  να προχωρήσουν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αλλά και στην κατασκευή των απαραίτητων αντλιοστασίων λυμάτων κατά περιοχές.
Η εργολαβία που έχει αναλάβει η Ελληνική Υδροκατασκευή περιλαμβάνει : την κατασκευή του παρακηφίσιου συλλεκτήρα  ακαθάρτων συνολικού μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών ακαθάρτων, συνολικού μήκους περίπου 11 χλμ, αποκατάσταση των υφιστάμενων αγωγών ομβρίων, συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων.  Για την εκτέλεση του έργου απαιτούνται  αντιστηρίξεις στο σύνολο του σκάμματος, λόγω στενότητας χώρου, και μεγάλου βάθους εκσκαφής και γειτνίασης σε μεγάλο μήκος με υφιστάμενο αγωγό ομβρίων και καθαίρεσης του προβληματικού υφιστάμενου συλλεκτήρα ακαθάρτων. Επιπλέον απαιτούνται προσωρινές παρακάμψεις σημαντικών αγωγών ακαθάρτων, οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία με ανάλογες αντλητικές μονάδες καθώς και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στα αζήτητα η Βόρεια Αττική
Δυστυχώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δύο σημαντικότατα θέματα για τη Βόρεια Αττική το θέμα της επέκτασης των ΗΣΑΠ και το θέμα της αποχέτευσης φαίνεται να ότι πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Ειδικότερα το αποχετευτικό είναι έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη  περιοχή που εναγωνίως οι κάτοικοι περιμένουν πολλά χρόνια  να λυθεί. Το 2008 με την εγκατάσταση τη αναδόχου εταιρείας και το ξεκίνημα των εργασιών υπήρχε φως στο τούνελ. Τρία χρόνια μετά πάλι στο σκοτάδι. Το μνημόνιο και οι κυβερνητικές  επιλογές οδηγούν σε απαξίωση το ομορφότερο και πιο δυναμικό κομμάτι της Αττικής.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ