Jan31
Με ρυθμό χελώνας οι εντάξεις στα σχέδια πόλης - 14 στάδια και πάνω από 12 χρόνια αναμονής
1/31/2011 10:37:00 AM by Giannis

Στο αέρα κινδυνεύει να μείνει η ένταξη στο σχέδιο πόλης 400.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς όχι μόνο έχουν παγώσει οι περισσότερες  διαδικασίες έγκρισης  τα τελευταία 7 χρόνια  αλλά επιπλέον σήμερα εκατομμύρια ευρώ πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια εξαιτίας του ότι πολλά από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) που έχουν υποβληθεί – και φυσικά χρηματοδοτηθεί δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νέων καλλικρατικών δήμων.

Την ίδια ώρα πάντως στις περισσότερες περιοχές που εδώ και χρόνια «μπαίνουν» στο σχέδιο και όλο έξω είναι, η βιομηχανία των αυθαιρέτων ζει και βασιλεύει, αφού η πολυνομία και οι αντικρουόμενες διατάξεις φαίνεται ότι ωφελούν ιδιαιτέρως όσους «ρισκάρουν» να οικοδομήσουν παράνομα. Περίπου 200.00 στρέμματα στο Νομό Αττικής και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία στο  νομό Θεσσαλονίκης έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία 20 χρόνια στο… προσεχώς . Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα κονδύλια χρηματοδότησης (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Εφαρμογών και άλλα) οι μελέτες πολεοδόμησης εξακολουθούν στην καλύτερη περίπτωση να στοιβάζονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και επί της ουσίας να μην προχωρά τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από τόσα χρόνια, μόλις το 40% των ΓΠΣ έχει εξασφαλίσει την αρχική έγκριση ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί όλα (υπολογίζονται 1.000 σε όλη την Επικράτεια). Για πολλά μάλιστα εξ αυτών θα ‘πρεπε ήδη να έχει γίνει και επικαιροποίηση με την προσθήκη νέων στοιχείων. Το υπουργείο εκφράζει τη θέση να επαναπροσδιοριστούν οι προδιαγραφές προκειμένου  να μην μπλοκάρεται η διαδικασία στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτό όμως μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια της αναμονής χωρίς κανείς να γνωρίζει την τελική καταληκτική ημερομηνία.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν καταφέρει ούτε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των μελετών καθώς χρωστούν πολλά χρήματα στους μελετητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη προσδιοριστεί σε ποιές περιοχές θα επεκταθεί  η οικιστική ζώνη, που θα μπουν περιορισμοί και σε ποια έκταση στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, που και πως θα προστατευθεί η γεωργική παραγωγή, που και αν θα επιτραπεί η βιομηχανική δραστηριότητα κα άλλα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αττική είναι το Μαρκόπουλο και τα Καλύβια όπου η θεωρητικά γεωργική γη πουλιέται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές και οικοδομούνται αυθαίρετα σωρηδόν τα τελευταία χρόνια. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι σε πολλούς καλλικρατικούς δήμους θα προκηρυχτεί  εκ των πραγμάτων νέα εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού αφού με τη συνένωση τα διοικητικά όρια πολλών δήμων έχουν διευρυνθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος δήμος Διονύσου που προήλθε από τη συνένωση  επτά Δήμων και Κοινοτήτων (Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη και Σταμάτα).
Το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο όταν ολοκληρωθεί η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών, όπου εκτός από μεμονωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη η χώρα, ολόκληρες περιοχές –«προάστια» δήμων θα αποτυπώνονται ως δάσος. Είναι χαρακτηριστική η τραγελαφική περίπτωση των σημερινών δημοτικών Κοινοτήτων της Άνοιξης και του Αγίου Στεφάνου όπου πολλοί από τους κατοίκους είδαν ένα ωραίο πρωί το σπίτι τους το οποίο έχουν αγοράσει ή οικοδομήσει απολύτως  νόμιμα και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες να αποτυπώνεται…ως δάσος και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους και τις κινητοποιήσεις τους μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Βαθύ πρόβλημα
Όλα αυτά τα χρόνια που βαλτώνουν οι μελέτες πολεοδόμησης, η Ελλάδα έχει γεμίσει με αυθαίρετα με πρωταθλήτρια την Αττική , όπου υπολογίζεται ότι έχουν χτιστεί  πάνω από 150.000 παράνομα κτίρια, από βίλλες και μικρές  βιοτεχνίες μέχρι στάνες, μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η εκτίμηση για όλη την Επικράτεια είναι ότι τα αυθαίρετα κτίσματα στο σύνολό τους  υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα στα πέντε σπίτια είναι αυθαίρετο.
Για να αναλογιστούμε το μέγεθος, το πρόβλημα θεωρητικά αφορά το 20%  του συνολικού πληθυσμού της χώρας.  Είναι σίγουρο πάντως και το αναγνωρίζουν όλοι ότι οι τρομακτικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εντάξεων συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση με τη βιομηχανία παραγωγής αυθαιρέτων σε συνεχιζόμενη και πλήρη λειτουργία. Για παράδειγμα τα  τελευταία χρόνια στην Κερατέα και μόνο υπολογίζεται ότι έχουν χτιστεί πάνω από 10.000 αυθαίρετα.  Ενδεικτικό ακόμη του συνεχιζόμενου προβλήματος είναι  ότι παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση του τελευταίου χρόνου, αυτή δεν έχει αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο και να μεν ο ρυθμός αύξησής της μειώθηκε αλλά η δραστηριότητα ανέγερσης αυθαιρέτων παραμένει ενεργή.

Στο δρόμο …για την ένταξη 
14 στάδια και πάνω από 12 χρόνια αναμονής 
1. Ανάθεση εκπόνησης μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού από τον ενδιαφερόμενο δήμο για τον καθορισμό χρήσεων γης: 6 μήνες
2. Εκπόνηση – έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
(Η εκπόνηση ΓΠΣ γίνεται από ιδιωτικά γραφεία μελετών ενώ η έγκριση ΓΠΣ γίνεται στην Αττική από τον Οργανισμό Αθήνας και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις Περιφέρειες): 3 χρόνια
3. Ανάθεση εκπόνησης μελέτης ένταξης στο σχέδιο πόλης από τον ενδιαφερόμενο δήμο: 1 χρόνος.
4. Εκπόνηση κτηματογράφησης, συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας: 6 μήνες
5. Υποστηρικτικές μελέτες (γεωλογική – υδραυλική, οριοθέτηση ρεμάτων): 4 μήνες
6. Πολεοδομική μελέτη, αναρτήσεις πολεοδομικής μελέτης, υποβολή ενστάσεων, γνωμοδότηση επί των ενστάσεων από το δημοτικό συμβούλιο: 2 χρόνια
7. Γνωμοδότηση Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος: 2 χρόνια
8. Ανάρτηση πολεοδομικής μελέτης μετά τις διορθώσεις του ΣΧΟΠ, υποβολή ενστάσεων, γνωμοδότηση επί των ενστάσεων  από το δημοτικό συμβούλιο: 6 μήνες
9  Τελική γνωμοδότηση ΚΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ: 6 μήνες
10 Διαβίβαση στο ΣτΕ: 6 μήνες
11 Υπογραφή προεδρικού Διατάγματος και δημοσίευση σε ΦΕΚ: 2 μήνες
12 Εκπόνηση πράξης εφαρμογής: 6 μήνες
13 Αναρτήσεις πράξεις εφαρμογής: 6 μήνες
14 Διαδικασίες κύρωσης της πράξης εφαρμογής, στο υποθηκοφυλακείο, πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης: 6 μήνες .

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ