Jan28
Στα ύψη ηβιομηχανική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού επισημαίνει η επιτροπή Αγώνα κατοίκων
1/28/2011 9:35:00 AM by Giannis

Την Κυριακή 23/1/2011 πραγματοποιήθηκε στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, στο Πνευματικό Κέντρο η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ωρωπού ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση. Στη Γ.Σ. παραβρέθηκαν κάτοικοι από τον νέο ενιαίο Δήμο Ωρωπού (από πολλές πρώην κοινότητες-δήμους). Στη Γ.Σ. παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 8 μηνών στο ζήτημα της ρύπανσης και ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήματα των κατοίκων πάνω σε σοβαρά ζητήματα και εξελίξεις ενώ  τέθηκαν και  οι νέες διαστάσεις του προβλήματος.
Το λόγο έλαβε μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι κυριότερες επισημάνσεις του οποίου ήταν οι εξής:
• Όλες οι δεσμεύσεις των Γ.Γ των υπουργείων στην Επιτροπή Αγώνα μένουν κενό γράμμα! Δεν έχουν υλοποιηθεί στο παραμικρό!
• Οι μετρήσεις στη Μαυροσουβάλα αποδεικνύουν ότι οι πηγές είναι ρυπασμένες από εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1,5-8 mg/lt
• Αδυναμία εφαρμογής της Κ.Υ.Α, εξαιτίας παντελούς έλλειψης ελέγχων και στο ποτάμι και στο χώρο των ρυπαντών
• Θα πρέπει να θεωρείται ενιαίος και αδιάσπαστος ο υδροφόρος ορίζοντας από τα Οινόφυτα ως τον Κάλαμο και οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ή εκδοχή υποκρύπτει σκοπιμότητες
• Εξάπλωση της ρύπανσης και στη Μεσσαπία της Εύβοιας με καταδικαστική απόφαση αλλά και προσπάθειες αραίωσης του ρυπασμένου νερού για να κατέλθει το Cr VI στα όρια που όρισε το δικαστήριο (2 mg/lt)!!
• Ανυπαρξία κοινωνικής συμμετοχής (δέσμευση των Γ.Γ.) στους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου
• Νόμος fast track: Θωρακίζει την ατιμωρησία και προτρέπει όποιον επίδοξο επενδυτή (βιομήχανο) να επενδύσει στο όνομα της fast track «πράσινης» ανάπτυξης συνεχίζοντας το έγκλημα ρυπαίνοντας κατά βούληση.
• Τέλος έγινε αναφορά στο διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο (κεκλεισμένων των θυρών!!) του Σαββάτου 15-1-2011, όπου ούτε γνωρίζουμε επισήμως τις θέσεις των συνέδρων ούτε και τον τρόπο που θα τις επεξεργαστεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. Από έγκυρε πηγές πληροφορηθήκαμε ότι οι σύνεδροι υιοθέτησαν τις θέσεις το τοξικολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, που θέτει σαν όριο του Cr VI τα 0,02  mg/lt στο πόσιμο νερό και όριο συναγερμού στα νερά του ποταμού τα 2 mg/lt. Ακόμη και η θέση αυτή βγάζει ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το παρεχόμενο (πωλούμενο) πόσιμο νερό από το Δήμο μας στους Δημότες του.
Ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους η διοργάνωση κοινής διάσκεψης των Φορέων-Επιτροπών Αγώνα-Συλλόγων της Βόρειας Αττικής της Βοιωτίας και της Εύβοιας που δραστηριοποιούνται ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση την Κυριακή 30-1-2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μεγάρου Ωρωπού.
 Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν με τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματά τους την αγωνία τους για το συνολικότερο πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης και για τις επιπτώσεις του στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού (πόσιμο νερό, έδαφος, θάλασσα),  εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές επιλογές που θυσιάζουν τη ζωή αυτού του τόπου στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων. Επικρότησαν τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα διευρύνοντας τη συμμετοχή τους στη Συντονιστική της Επιτροπή και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Συμπερασματικά από την όλη συζήτηση στο θέμα και τις παρεμβάσεις όλων αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της οργανωμένης δράσης των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης παρασώπιας περιοχής, που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται βάναυσα από τη συμπαιγνία των βιομηχάνων . Ακόμη στη Γ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα των Διοδίων. Επ’ αυτού όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στα διαρκώς επιβαλλόμενα νέα χαράτσια και  στο ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων. Η Γ.Σ. με ψήφισμά της (το κείμενο του ψηφίσματος  στη σελίδα 6) ζητά την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων σε επιχειρηματικούς-κερδοσκοπικούς ομίλους και την κατάργηση όλων των διοδίων, για ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών σ’ όλη την ελληνική επικράτεια.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ