Dec8
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
12/8/2010 6:29:00 PM by Giannis

«Οι κάτοικοι του Ωρωπού οφείλουν να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να ξαναγίνει ο Ασωπός ποτάμι…»

Νοέμβρης 2010
               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από 4 μήνες συστηματική επικοινωνία-διαβούλευση και συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς:
α) του Υ.ΠΕ.Κ.Α (υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) κυρία Καραβασίλη
β) του Υ.ΠΕ.Κ.Α (υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) κύριο Ανδρεαδάκη
γ) του Υ.Υ.Κ.Α (υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) κύριο Δημόπουλο
ανακοινώνουμε ότι
όλοι οι Γεν. Γραμματείς αποδέχτηκαν την τραγικότητα της κατάστασης που έχει προκαλέσει η βιομηχανική ρύπανση στο έδαφος στον Ασωπό ποταμό και σ’ όλο τον υδροφόρο ορίζοντα,  τους κινδύνους που εκτίθεται καθημερινά η υγεία των πολιτών της περιοχής μας και τα πλήγματα που δέχεται πρωτίστως η αγροτική και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας.
Δεσμεύτηκαν απέναντι στα αιτήματά μας ότι:
1. με προεδρικό διάταγμα θα δημιουργήσουν μηχανισμούς ελέγχου συμμόρφωσης των βιομηχανιών με την περιβαλλοντική νομοθεσία με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων και επιτροπών πολιτών (Εργατικά Σωματεία, ΟΤΑ, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Πολιτών) (Καραβασίλη-Ανδρεαδάκης)
2. θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη του Υ.ΠΕ.Κ.Α, της Ε.Υ.Δ.Α.Π και της Επιτροπής Αγώνα με θέμα την παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους της περιοχής Ωρωπού (Καραβασίλη-Ανδρεαδάκης)
3. το Υ.ΠΕ.Κ.Α θα πραγματοποιήσει από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα άμεσα, μες στο καλοκαίρι μετρήσεις των νερών των γεωτρήσεων της Μαυροσουβάλας παράλληλα σε 2 χημικά εργαστήρια κοινής αποδοχής, με σύγχρονα μηχανήματα και μεθόδους προκειμένου να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο βαθμός ρύπανσης των γεωτρήσεων. (Ανδρεαδάκης)
4. οι κάτοικοι της περιοχής του Ωρωπού θα συμπεριληφθούν στο πεδίο έρευνας της επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιεί η καθηγήτρια του πανεπ. Αθηνών κυρία Λινού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, η οποία διενεργείται στην περιοχή των Οινοφύτων και ήδη ανακοίνωσε τα πρώτα δυσάρεστα αποτελέσματα (τρομακτική αύξηση του καρκίνου σε σχέση με άλλες περιοχές) (Δημόπουλος)
5. η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού θα ενταχθεί άμεσα στο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής προστασίας από ειδικό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό σε συνεργασία με τις μονάδες υγείας της περιοχής μας ( Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λ.π) και η παρέμβαση αυτή να αρχίσει από τον επόμενο μήνα από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά , ηλικιωμένοι) (Δημόπουλος)
Σημειώνουμε ότι όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί!!
Στη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων συζητήθηκαν ακόμα τα θέματα του ελέγχου των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων που παράγονται είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς στην περιοχή , ο έλεγχος των αρδευτικών νερών, το κλείσιμο των μολυσμένων γεωτρήσεων, ο καθαρισμός των ρυπασμένων εδαφών, η παροχή παντού πόσιμου νερού από το Μόρνο και η δημιουργία αρδευτικών δικτύων με νερό απ’ την Υλίκη.
 Στη διάρκεια των συζητήσεων ετέθη από τον κύριο Ανδρεαδάκη το θέμα του καθορισμού ορίου ανοχής στο εξασθενές χρώμιο, ζήτημα που είχε θέσει ο ίδιος και στην ενημέρωση και τις εξαγγελίες της υπουργού στο Λύκειο Οινοφύτων το Φλεβάρη του 2010. Επιπλέον μας ανακοίνωσε ο κύριος Ανδρεαδάκης τη διενέργεια διεθνούς συνεδρίου ειδικών επιστημόνων επί του παραπάνω σοβαρότατου θέματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι:
1. Ο Ασωπός παραμένει αποδέκτης βιομηχανικών λυμάτων και η Κ.Υ.Α. (κοινή υπουργική απόφαση) που υπογράφηκε κι έγινε νόμος του κράτους παραμένει κενόν γράμμα, αφού ούτε σοβαρές υπηρεσίες ελέγχου περιβαλλοντικών αδειών υπάρχουν ούτε καν φορέας ελέγχου εφαρμογής των κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας (ούτε μετρήσεις στο ποτάμι γίνονται ούτε οι άδειες περιβαλλοντικών όρων αναθεωρούνται όπως περιγράφεται στην Κ.Υ.Α). Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι η Κ.Υ.Α που υπογράφηκε Ώδυνεν όρος και έτεκε μυν!
2. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ε.Φ.Ε.Τ είναι στον κόσμο τους! Τα ζητήματα άρδευσης με καθαρό νερό, ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων και των λοιπών τροφίμων  είναι ανύπαρκτος. Οι επιστήμονες πήραν θέση (Ζαμπετάκης). Οι ενώσεις αγροτών και οι ενώσεις καταναλωτών έχουν τώρα το λόγο!
3. Όσον αφορά στο πόσιμο νερό της περιοχής του Ωρωπού όλοι κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά! Ενώ οι έλεγχοι του πόσιμου νερού των γεωτρήσεων της Μαυροσουβάλας μαρτυρούν την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου (Cr VI) (Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, άλλοι ανεξάρτητοι φορείς), οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες της περιοχής του Ωρωπού, η Ε.Υ.Δ.ΑΠ, το Υ.ΠΕ.Κ.Α και οι φορείς δημόσιας Υγείας αλληθωρίζουν. Προς τα πού άραγε; (Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κλείνουν το μάτι στις ανεξέλεγκτες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού, ή στις εταιρίες εμπορίας φίλτρων καθαρισμού!) Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια; Θα περιμένουμε λίγο ακόμα την κοινή συνάντηση που μας υποσχέθηκαν με την Ε.Υ.Δ.Α.Π, όπου θα επαναδιατυπώσουμε το αίτημά μας για παροχή καθαρού πόσιμου νερού από το Μόρνο στους κατοίκους του νέου διευρυμένου Δήμου Ωρωπού.
4.  Το εξαγγελθέν, από τον Γ.Γ. Υ.ΠΕ.Κ.Α κ. Ανδρεαδάκη, διεθνές επιστημονικό (κεκλεισμένων των θυρών;) συνέδριο μας δημιουργεί υποψίες και όχι ελπίδες. Όταν η επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνής διατυπώνει με σαφήνεια την αμετακίνητη θέση ότι οι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τερατογόνες ουσίες, όπως αποδεδειγμένα είναι και το εξασθενές χρώμιο, δεν έχουν όρια ανοχής. Κάθε συζήτηση περί ορίων θεωρούμε ότι γίνεται εκ του πονηρού και ότι υπηρετεί σκοπιμότητες. Όχι μόνον δεν θα αφήσουμε το γεγονός να περάσει απαρατήρητο, αλλά θα παρέμβουμε δυναμικά και αποφασιστικά, για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του καρκίνου στο ποτήρι μας! Έχουμε ζητήσει ήδη τη βοήθεια της κυρίας Brockovich και καλούμε την ελληνική επιστημονική κοινότητα, σε συνεργασία ή όχι μαζί μας, να παρέμβει επί του θέματος άμεσα και αποφασιστικά, υπερσπιζόμενη την εκπεφρασμένη κατηγορηματική επιστημονική  της θέση για τη μηδενική ανοχή του εξασθενούς χρωμίου και την υγεία της κοινωνίας.
Μετά απ’ όλα αυτά οι κάτοικοι του Ωρωπού και όχι μόνο δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Οφείλουν να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να ξαναγίνει ο Ασωπός ποτάμι, να σταματήσει η βιομηχανική ρύπανση στο έδαφος, στον αέρα και στο νερό, για να πίνουν καθαρό νερό από το Μόρνο, να σταματήσουν να εκθέτουν τον εαυτό τους στον καθημερινό κίνδυνο της τοξίνωσης για να ανθίζει ελεύθερα η ζωή στον τόπο μας.

Για την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ωρωπού                        

Ο Συντονιστής Πέτρος Θωμάς
Η Γραμματεία Τύπου
Νίκος  Ξαρχάκος
Κώστας Γιαννακάκης
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ