Nov30
Παιχνίδια δηµοτικών αρχόντων στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τις υπερωρίες
11/30/2010 11:40:00 AM by Giannis

Παιχνίδια πάνω στους 40.000 τόνους σκουπιδιών που παραµένουν στους δρόµους του Λεκανοπεδίου γίνονται µε αφορµή την υπολειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής µετά τη λήξη των συμβάσεων 100 εργαζοµένων.

Σε µια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να επιταχυνθεί η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής έγινε χθες συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής µε τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του φορέα διαχείρισης του χώρου (ΕΣ∆ΚΝΑ). Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν πως θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε 16 ώρες την ηµέρα ώστε να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό απορριμματοφόρων – τις τελευταίες 4 ηµέρες δεχόταν µόνο 3.500 από τους 7.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.
«∆εν µπορεί η πόλη µπροστά στις γιορτές, αλλά κυρίως για λόγους δηµόσιας υγείας να έχει αυτή την εικόνα» είπε στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, επισημαίνοντας πως απευθύνθηκε έκκληση προς όλους ώστε να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από τους δρόµους και εκτίµησε ότι «θα υπάρξουν ορατά αποτελέσµατα τις επόµενες ηµέρες». Αναφερόµενος στη δικαστική απόφαση µε την οποία αποµακρύνθηκαν οι συµβασιούχοι, ο κ. Λιακόπουλος υποστήριξε πως «δεν µπορώ να την κρίνω, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή και µε βάση αυτή να επιλύσουµε το πρόβληµα».
Η επιλογή των εργαζοµένων να εργαστούν υπερωριακά για την ταχύτερη αποκοµιδή των σκουπιδιών συνδέεται – όπως ανέφεραν στελέχη που εµπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων – και µε την αναμενόμενη σήµερα εκδίκαση των ασφαλιστικών µέτρων που έχουν καταθέσει άλλοι 30 συµβασιούχοι, καθώς και µε τη νέα προσφυγή των 100 απολυµένων συµβασιούχων, η οποία θα συζητηθεί στις 6 ∆εκεµβρίου. ∆ηλαδή οι εργαζόµενοι επιδιώκουν να υπάρχει ως µέσο πίεσης το πρόβληµα µε τα σκουπίδια στους δρόµους, αλλά δεν επιθυµούν να φτάσουν στα άκρα.
Προκειµένου να ενισχυθεί το προσωπικό που απασχολείται στον χώρο απόθεσης των σκουπιδιών, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσµου ∆ήµων Κοινοτήτων Νοµού Αττικής (ΕΣ∆ΚΝΑ) Νίκος Χιωτάκης ζήτησε επίσης να δοθεί έγκριση για την πρόσληψη 28 υπαλλήλων για δύο µήνες, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων, και αναµένεται το πράσινο φως από την περιφέρεια.
Στο µεταξύ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΚΕ∆ΚΕ και απερχόμενο δήµαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαµάνη να θέσει εκ νέου το αίτηµα οι προσλήψεις συμβασιούχων στους δήµους για τον τοµέα καθαριότητας να εξαιρεθούν για τα επόµενα δύο έτη από τον πρόσφατο Νόµο Ραγκούση περί προσλήψεων– από το 2011 απαγορεύεται πρόσληψη συμβασιούχου εφόσον υπάρχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση – επικαλούµενος µάλιστα το πάγωµα πρόσληψης µόνιµου προσωπικού λόγω Μνηµονίου. Ο κ. Κακλαµάνης έκανε λόγο και για «νεκρούς διαγωνισµούς», αναφερόμενος στις διαδικασίες πρόσληψης 600 συμβασιούχων στον δήµο της Αθήνας για την καθαριότητα και τους παιδικούς σταθµούς.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν ωστόσο πως δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης των αντικειμενικών διαδικασιών που καθιερώνονται µε τον νόµο, ενώ αναφερόταν πως δόθηκαν όλες οι ευκαιρίες στους δήµους να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. ∆εν είναι πάντως η πρώτη φορά που µε πρόσχηµα τα σκουπίδια επιχειρείται να γίνουν προσλήψεις από το παράθυρο. Εδώ και χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήµων – όπως στην περίπτωση της Αθήνας – δημιουργούνται στρατοί των εκάστοτε δηµοτικών αρχών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως µοχλός πίεσης για αδιαφανείς τακτοποιήσεις υπαλλήλων.
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ