Nov4
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - Νέα οπτική και προοπτική λύσης
11/4/2010 12:46:00 AM by Giannis

Γέμισε ασφυκτικά  από πολίτες το Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενημέρωσης για τους δασικούς χάρτες του Δημάρχου Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά.
Συμμετείχαν κάτοικοι από τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, το Διόνυσο, τη Δροσιά, το Κρυονέρι, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα, που ενημερώθηκαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα για τις νέες προοπτικές λύσης των προβλημάτων, που προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τους δασικούς χάρτες.
Στην ενημέρωση του ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου κ. Παναγιώτης  Βορριάς αναφέρθηκε στις πτυχές  του θέματος αναφέροντας πως από το 2007 ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς και πολίτες, προσπάθησε να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα των ορίων του οικισμού, παράλληλα με την άρση της λεγόμενης αναδάσωσης στην Αγία Παρασκευή και την Περιοχή Ανθέων του Δήμου Άνοιξης.
Οι φωτιές  του καλοκαιριού του 2009, ανέφερε, δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στις πόλεις μας, κυρίως με την αλλοπρόσαλλη θέση, που διατυπώθηκε στην απόφαση του κ.  Γ.Γρ. της Περιφέρειας Αττικής  (άλλα έδειχναν οι χάρτες και άλλα περιγράφονταν στο κείμενο). Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης. Στις αρχές του καλοκαιριού 2010, το ΥΠΕΚΑ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το γνωστό  σχέδιο νόμου.
Ο δήμος κατέθεσε σειρά προτάσεων για την  προστασία των πόλεων και την οριστική επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ παράλληλα ανατέθηκε στον κ. Ελευθέριο Σταματόπουλο η σύνταξη μελέτης φωτοερμηνείας για την υποστήριξη στην επικείμενη ανάρτηση του Δασικού Χάρτη και χορήγηση φωτοερμηνευτικών υποβάθρων.
Στο άρθρο 24 του Νόμου  3889/2010 περί δασικών χαρτών προβλέπονται διαδικασίες ένταξης σε σχέδια πόλης των μέχρι σήμερα οικισμών, που δεν διαθέτουν νόμιμη έγκριση ή είναι σε εκκρεμότητα και, ίσως, δίνεται η χρυσή δυνατότητα  τακτοποίησης όλων των ζητημάτων.
Σύμφωνα με την άποψη των μελετητών,  προκύπτει ότι, όλοι οι οικισμοί του σημερινού Δήμου Αγίου Στεφάνου αλλά και οι οικισμοί στις περιοχές, που ενσωματώνονται στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο παραπάνω άρθρο, αφού για σχεδόν όλους έχουν προηγηθεί Διοικητικές πράξεις, οι οποίες ενθάρρυναν κατά το παρελθόν τη δημιουργία τους. Έχουν προηγηθεί νόμιμες κατατμήσεις, προτάσεις για σχέδια πόλης, ρυμοτομικά σχέδια, μελέτες σχεδίων πόλης, που δεν έχουν ολοκληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο ή ακόμα και σχέδια πόλης σε εκκρεμότητα.
Ειδικότερα, για τους οικισμούς που είναι κάτω των 2.000 κατοίκων (π.χ. Πευκόφυτο), θα μπορούσαν να ενταχθούν με κυριολεκτικά express διαδικασίες και απλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση από τον αρμόδιο τότε Περιφερειάρχη, με την προϋπόθεση της αυστηρής οριοθέτησής τους και τους όρους δόμησης, που ήδη προβλέπονται στο παραπάνω Διάταγμα.
Ο κ. Βορριάς τόνισε χαρακτηριστικά «Παρά τις ουσιαστικά πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις, που θα νοικοκυρέψουν ολόκληρο τον Νέο Δήμο, εξελίξεις στις οποίες συμβάλλαμε ουσιαστικά,  πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε  ότι, πρωτεύοντα ρόλο στις παραπάνω διαδικασίες, θα διαδραματίσουν οι νέοι Δήμοι, που με την επιμέλειά τους θα ξεκινήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης στα πλαίσια του δασικού χάρτη.  Εμείς, είμαστε ήδη έτοιμοι και, διαθέτοντας πλέον και την ειδική δασοτεχνική βοήθεια, μπορούμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα και γρήγορα στο ύψος της σημαντικής αυτής εξέλιξης. Όταν λέμε ότι, εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες τις εξελίξεις, έχουμε σήμερα κυριολεκτικά στα χέρια μας τα κλειδιά των Οικισμών του νέου Δήμου μας.»
Στη συνέχεια, ο κ. Σταματόπουλος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με τις προοπτικές λύσης του οικιστικού προβλήματος των περιοχών μας.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ