Oct14
Αντιδράσεις από τους Δήμους Αγ. Στεφάνου & Άνοιξης για την ψήφιση του ΝΣ για τους δασικούς χάρτες
10/14/2010 9:04:00 AM by Giannis

Ψηφίστηκε και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.
Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, κατά την οποία, σε σύνολο 246 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 148 (ΠΑΣΟΚ) και κατά 98 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24, αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
Η διαδικασία είναι η εξής: Το έργο αυτό, όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ, καταγράφουν, συλλέγουν όλα τα στοιχεία και τα δίνουν στο Δασαρχείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.
Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατόν να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Ντινόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ρύθμιση αυτή φέρνει σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες των οποίων ξαφνικά τα σπίτια θα βρεθούν παράνομα. Έτσι, θα κληθούν «διότι», όπως είπε, «σε αυτό αποσκοπεί τελικά η κυβέρνηση, να πληρώσουν καινούργια πρόστιμα και μάλιστα με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, στην ουσία δηλαδή καινούργια χαράτσια».
«Πράγματι έχει γίνει κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος του πολίτη και πραγματικά πιστεύω ότι το άρθρο 24 - όπως άκουσα από πολλούς και το συμμερίζομαι μπορεί να είναι γραφειοκρατικό και να φαίνεται δύσκολο», παραδέχθηκε η υπουργός ΠΕΚΑ.  «Έχει όμως γίνει πραγματικά ένα κέντημα στα όρια της συνταγματικότητας και επιχειρείται να δοθεί οριστική λύση σε ένα χρονίζων πρόβλημα που η ολιγωρία της Πολιτείας το έχει γιγαντώσει. Αν δεν ψηφίζαμε το άρθρο 24 η κύρωση των δασικών χαρτών θα περιοριζόταν στις απολύτως προφανείς περιπτώσεις και το πρόβλημα της πολεοδόμησης των δασικών περιοχών απλά θα διαιωνίζονταν με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση. Επιπλέον σε περιοχές στις οποίες η πολεοδόμηση σταμάτησε με αποφάσεις του ΣτΕ θα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ σήμερα δεν προσφέρονται τέτοιες εναλλακτικές» τόνισε.
Ως προς το χρονικό διάστημα των δύο ετών, η κ. Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό στους Δήμους αν νομίζουν ότι μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα να τα κάνουν και δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα ανταπεξέλθει με όποια δυνατότητα έχει.
Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και ένα επεξηγηματικό σημείωμα για το άρθρο 24 το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει τα… ανεξήγητα και τα…τραγελαφικά. Σίγουρα όσο και να το θέλουν στο ΥΠΕΚΑ το θέμα δεν πρόκειται να «κλείσει». Εκατοντάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες που εν μία νυκτί  βαπτίζονται «παράνομοι» και καταπατητές από ένα …απίστευτο υπουργείο, θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα δικαίωσής τους.


Ανοικτή επιστολή δημάρχου Αγίου Στεφάνου Παναγιώτη Βορριά
Αγαπητοί Συμπολίτες,
Είναι γνωστές σε όλους οι θέσεις, που έχουμε εκφράσει και υποστηρίξει με συνεχείς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παραστάσεις σε επιτροπές της Βουλής, συναντήσεις με Βουλευτές και Υπουργούς του ΥΠΕΚΑ για τα όρια των Οικισμών, που προϋφίσταντο του 1923, των άλλων Οικισμών που παράτυπα παραμένουν εκτός των σχετικών ρυθμίσεων και αναγνωρίσεων, των λεγόμενων «αναδασωτέων περιοχών». Είναι, επίσης, γνωστή η ευαισθησία μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ξαφνικά, με την πίεση του προεκλογικού χρόνου για τις Δημοτικές Εκλογές να τρέχει, ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, που αφορά τους δασικούς χάρτες και το μέλλον των πόλεών μας. Σημειώνουμε την «απόλυτη» σιωπή σχεδόν όλων των κυβερνητικών Βουλευτών της Αττικής, που ψήφισαν όλα τα άρθρα του, χωρίς να προτείνουν καμία τροποποίηση,  λησμονώντας τις υποσχέσεις που έδιναν στους Πολίτες, Φορείς και Δημάρχους, για την άμεση και δίκαιη λύση του προβλήματος.
Όλοι οι Πολίτες και Κάτοικοι του νέου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου πρέπει να γνωρίζουν ότι, για πρώτη φορά ο νέος νόμος καταργεί τα νόμιμα όρια των πόλεών μας. Το ίδιο το Κράτος και οι λειτουργοί του «αυτογελιοποιούνται»,  μη αναγνωρίζοντας τις επί τόσο χρόνια πράξεις τους, με τις οποίες αναγνώριζαν τα διοικητικά όρια, εξέδιδαν νόμιμες άδειες οικοδομής και εισέπρατταν  φόρους από ανυποψίαστους και νομοταγείς Πολίτες.
Με τα άρθρα 24 και 25 του ψηφισθέντος νόμου για τους δασικούς χάρτες περιπλέκονται οι πολεοδομικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις του νέου μας Δήμου. Οι κάτοικοι του θα μπουν στη δαπανηρή, χρονοβόρα και ψυχοφθόρο διαδικασία και περιπέτεια της νομιμοποίησης των ήδη νόμιμων σπιτιών τους.
Ο Δήμος Αγίου Στεφάνου σήμερα, ο νέος Δήμος Διονύσου αύριο, θα διεκδικήσει τα δίκαια του με αγωνιστικότητα και  επιμονή, προσφεύγοντας, όταν οι νομικές συνθήκες το επιτρέψουν,  στην δικαιοσύνη της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακύρωση αυτού του απαράδεκτου νόμου.
Το πρόβλημα είναι πρόβλημα όλων μας!
Η επίλυσή του είναι δικαίωση όλων μας!
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον και  υποχρέωση όλων μας!


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ   
 Μετά την ψήφιση του Νόμου «Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση δασικών χαρτών»  με τις δυσμενέστατες επιπτώσεις  που συνεπάγεται κυρίως το άρθρο 24, για τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας,   διαμαρτυρόμαστε εντονότατα προς τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας γιατί δεν εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις του παραπάνω άρθρου οι καθόλα νόμιμα οριοθετημένοι οικισμοί πριν το 1979.
Τα όρια του Δήμου Άνοιξης, οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923, είναι σαφή και αδιαπραγμάτευτα, τα οποία ουδέποτε ακυρώθηκαν η ανακλήθηκαν και εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά και δεσμευτικά για όλες τις αρχές και τις υπηρεσίες, δεδομένου ότι το Γ.Π.Σ του έτους 1999 έγινε από τα προβλεπόμενα θεσμοθετημένα όργανα (Νομάρχης) και συνυπογράφεται  από το Υπουργείο Γεωργίας.
Είναι αυτονόητο ότι στα κράτη δικαίου  υφίσταται η συνέχεια της Διοίκησης και αποτελεί παγκόσμια θλιβερή πρωτοτυπία το ελληνικό κράτος να μην αναγνωρίζει πράξεις της διοίκησης που έλαβαν χώρα στο παρελθόν.
Η αναδρομικότητα εφαρμογής νόμων αποτελεί σαφέστατα συνταγματική εκτροπή με  θύματα τους πολίτες της Άνοιξης που με θυσίες ετών αγόρασαν οικόπεδα, έκτισαν σπίτια εντός προϋφισταμένου οικισμού  του έτους 1923 με την βούλα της διοίκησης, και τώρα διαπιστώνουν ότι αγόρασαν δάσος.
Επίσης διαμαρτυρόμαστε για τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν δημόσιας διαβούλευσης, που στόχευε μόνον σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες χωρίς να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις  μας που θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα και εφόσον απαιτηθεί θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

                                                                  Άνοιξη 11 Οκτωβρίου 2010
                                                   Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
                                                                         Γεώργιος Φ. Ζυγούνας
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ