Sep27
Οι Δασικοί χάρτες βάζουν «φωτιές»
9/27/2010 1:46:00 PM by Giannis

 Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα τεκμηριώσει η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στην Αττική: ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν εκεί όπου κάποτε υπήρχε πυκνό δάσος. Με βάση τους δασικούς χάρτες του 1937, οι οποίοι θα αποτελέσουν το μέτρο σύγκρισης και τους οποίους δημοσιεύει σήμερα η «Κ» (για τρεις περιοχές), προκύπτει ότι περισσότερες από... 150.000 κατοικίες είναι χτισμένες στα δάση της Αττικής και περισσότερες από 400.000 στα δάση της υπόλοιπης Ελλάδας. Η αποκάλυψη του προβλήματος βεβαίως δεν θα αποκαταστήσει τα πράγματα. Θα συμβάλλει ωστόσο καίρια στη διάσωση των δασών που απέμειναν, αλλά ταυτόχρονα θα φέρει την Πολιτεία εκεί που απέφευγε να βρεθεί επί δεκαετίες: να πρέπει να κρίνει με ποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα των καταπατημένων και χτισμένων δασικών περιοχών, σε μια ρεαλιστική βάση. Όλα αυτά, χωρίς βέβαια να απεμπολήσει την καταπατημένη δημόσια περιουσία -αφού τα δάση ανήκουν κατά κανόνα στο Δημόσιο- ή να επικροτήσει την αυθαιρεσία. Η επιλογή των παραδειγμάτων που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» δεν είναι τυχαία. Ο Άγιος Στέφανος, η Νέα Μάκρη και ο Μαραθώνας είναι τρεις από τους οκτώ δήμους της Αττικής, στους οποίους θα ξεκινήσει μέσα στους προσεχείς μήνες η ανάρτηση δασικών χαρτών. Συγκρίνοντας τις αεροφωτογραφίες τριών περιοχών το 1937 και του 2010, η διαφορά είναι περισσότερο από εμφανής. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί σχετικά με τις τρεις αυτές περιοχές: Ο δήμος Νέας Μάκρης καταλαμβάνει έκταση περίπου 36.500 στρεμμάτων. Εντός σχεδίου βρίσκονται περίπου 7.500 στρέμματα. Εκτιμάται ότι οι δασικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση (νομίμως ή παρανόμως) από το 1937 έως σήμερα φθάνουν τα 6.000 στρέμματα.

Ο δήμος Μαραθώνα καταλαμβάνει έκταση περίπου 95.000 στρεμμάτων. Εντός σχεδίου βρίσκονται περίπου 4.500 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν αλλάξει χρήση.
Ο δήμος Αγίου Στεφάνου, τέλος, καλύπτει έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων. Υπάρχει πρόβλημα με το ποιες περιοχές θεωρούνται εντός σχεδίου (η σχετική απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ). Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 στρέμματα ήταν δασικά το 1937 και άλλαξαν χρήση σταδιακά.
Η ίδια εικόνα, λιγότερο ή περισσότερο, θα προκύψει από τους δασικούς χάρτες και στην υπόλοιπη Αττική. Ποιο θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Σύμφωνα με τον νόμο, από τη στιγμή που θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης θα πρέπει να αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους έχουν χτίσει σε δασικές εκτάσεις. Ταυτόχρονα, όπου αποδειχθεί ότι οι εκτάσεις αυτές είναι δημόσιες (δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις), τα δασαρχεία θα πρέπει να στείλουν στους παραβάτες εντολή να εγκαταλείψουν άμεσα το καταπατημένο οικόπεδο. Και τέλος, τα παράνομα χτισμένα κτίρια θα πρέπει όλα να κατεδαφιστούν.
«Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να κατεδαφιστούν. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα κτίρια - περίπου 150.000 στην Αττική, περίπου 400.000 σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών-Γεωτεχνικών κ. Νίκος Χλύκας. «Ταυτόχρονα όμως δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν οι πάντες και τα πάντα και να επιβραβεύονται οι καταπατητές. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση».
Η λύση ξεκινά από την κατηγοριοποίηση του προβλήματος. Ήδη το νέο σχέδιο νόμου για τα δάση του υπουργείου Περιβάλλοντος διαχωρίζει μια ειδική κατηγορία, αυτή των λεγόμενων «προβληματικών» περιοχών, στις οποίες τα δάση χτίστηκαν με αποφάσεις της διοίκησης που στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Στις περιοχές αυτές η κύρωση του δασικού χάρτη αναστέλλεται για δύο έτη και η υπόθεση εξετάζεται από ειδική επιτροπή για να αποφασιστεί αν θα πολεοδομηθεί ή όχι.
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ