Sep20
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
9/20/2010 11:16:00 AM by Giannis

Ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτιση των δασικών χαρτών της Ελλάδας με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση του «Πράσινου Ταμείου». Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι νέες διαδικασίες ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών αυτών, οι οποίες είναι πιο γρήγορες και απλές από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα αναρτηθούν οι πρώτοι 8 δασικοί χάρτες αρχικά από περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, όπως ο Αγιος Στέφανος, η Ανοιξη, η Πεντέλη, ο Διόνυσος, η Ανθούσα, ενδεχομένως και η Φυλή, που αποκτά προτεραιότητα εξαιτίας της πυρκαγιάς του 2007. Στην τελική φάση για ανάρτηση είναι και οι δασικοί χάρτες της Κηφισιάς, του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, της Δροσιάς και της Ν. Πεντέλης.
Με την κατάρτιση των δασικών χαρτών «καταπολεμούμε μια και καλή την αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση, που είναι η χειρότερη μορφή της παράνομης δόμησης», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Μέσα από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να αντιμετωπίσει το μεγάλο αγκάθι, που είναι οι αυθαίρετοι οικισμοί μέσα στα δάση, οι οποίοι γιγαντώθηκαν συχνά με πράξεις της ίδιας της διοίκησης. Προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ύστερα από έκθεση που θα υποβάλλει ο δήμος. Εφόσον επιτραπεί η πολεοδόμηση, αυτή θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση δεν οικοδομούνται εκτός σχεδίου περιοχές με δασικό χαρακτήρα.
Το ύστατο χρονικό όριο για τον προσδιορισμό μιας περιοχής ως δασικής -ή μη- αποτελούν οι αεροφωτογραφίες του 1960. Το ν/ς αναφέρει συγκεκριμένα πως «για τον προσδιορισμό των δασικών περιοχών λαμβάνεται η παλαιότερη και η πλησιέστερη προς τον χρόνο κατάρτισης του δασικού χάρτη αεροφωτογραφία. Αν η παλαιότερη αεροφωτογράφηση δεν καλύπτει την εξεταζόμενη περιοχή ή (...) καθίσταται ασύμφορη, χρησιμοποιείται και η αεροφωτογράφηση του 1960».
Αρμόδιος φορέας για την κατάρτιση των δασικών χαρτών είναι η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, το έργο ωστόσο μπορούν να αναλάβουν και ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών, ενώ για τις περιοχές που κτηματογραφούνται αρμόδιος είναι η εταιρεία «Κτηματολόγιο ΑΕ».
Η ανάρτηση των χαρτών θα γίνεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών, του Δασαρχείου, των δήμων και στο Διαδίκτυο και αμέσως ξεκινά η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους έχοντες έννομο συμφέρον, ιδιώτες ή φορείς του Δημοσίου. Αντιρρήσεις ειδικά για την παράλειψη να περιληφθεί στον δασικό χάρτη μία περιοχή μπορούν να καταθέσουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, ενώ δικαίωμα παρέμβασης έχει κι ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Οσοι υποβάλουν αντιρρήσεις, επιβαρύνονται με ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Τις αντιρρήσεις εξετάζουν οι ΕΠΕΑ εντός 4 μηνών.
Με βάση τις προθεσμίες που προβλέπονται στο σ/ν, η κύρωση ενός δασικού χάρτη στο σύνολό του δεν προβλέπεται να γίνεται νωρίτερα από έναν χρόνο από τη στιγμή που εκπονηθεί. Προβλέπεται όμως πως τα τμήματα για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, κυρώνονται αμέσως, ενώ αυτά που αμφισβητούνται έχουν προσωρινή ισχύ. Ο δασικός χάρτης αποκτά νομική ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δεν τροποποιείται παρά μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Τι προβλέπεται για τους οικισμούς
Για τους οικισμούς που έχουν κτιστεί μέσα στα δάση, οι οποίοι δεν έχουν οριοθετηθεί νομίμως ή περιλαμβάνονται σε πολεοδομικές μελέτες και σχέδια πόλης που δεν έχουν εγκριθεί για διάφορους λόγους, προβλέπονται τα εξής:
• Μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη αναστέλλεται για δύο χρόνια η έκδοση οικοδομικών αδειών και η υποβολή αντιρρήσεων.
• Στο διάστημα αυτό ο οικείος δήμος συντάσσει έκθεση εντός 9 μηνών, όπου τεκμηριωμένα καταγράφονται οι υφιστάμενες χρήσεις της περιοχής, ο χρόνος μεταβολής της δασικής μορφής και αν αυτό έγινε με διοικητικές πράξεις που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί.
• Για την έκθεση γνωμοδοτούν φορείς, όπως η Διεύθυνση Δασών και το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος.
• Εφόσον ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής έχει αλλάξει με αποφάσεις της διοίκησης (όπως έκδοση οικοδομικών αδειών από τη νομαρχία), μπορεί να δοθεί άδεια πολεοδόμησης από τον υπουργό ΠΕΚΑ.
• Εξαιρούνται τα τμήματα που διατηρούν τον δασικό χαρακτήρα και βρίσκονται εκτός σχεδίου.
• Τα αδόμητα τμήματα εντός του οικισμού μπορούν να χαρακτηριστούν ως άλση ή πάρκα, ή να δομηθούν με αυστηρούς όρους.
Η περιοχή που εξαιρείται από τον δασικό χάρτη πολεοδομείται με Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε σχετικά με τους δασικούς χάρτες: «Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το Περιβάλλον. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες. Εκτός από την προστασία του φυσικού πλούτου, αποτελούν και εργαλείο για την ανάπτυξη. Οι επενδυτές έχουν πρόβλημα πολλές φορές, καθώς δεν γνωρίζουν πού επιτρέπεται μία επένδυση και πού όχι. Πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθεί κάποιος σε αυθαιρεσία. Με την κατάρτιση των δασικών χαρτών μπορούμε να καταπολεμήσουμε μια και καλή την αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση, που είναι η χειρότερη μορφή της παράνομης δόμησης».

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ