Jan19
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
1/19/2010 5:07:00 PM

 

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «2010 - Έτος Κατά της Φτώχειας». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, η τέως Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Σπύρος Παπασπύρος, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Κατερίνα Πούτου και η Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Γιώτα Αρβανίτη.
 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι η συζήτηση που ανοίγει στην Επιτροπή είναι πολύ επίκαιρη καθώς ειδικά σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα όρια και κάτω από αυτά της φτώχειας, τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της πείνας και το ακόμα πιο εφιαλτικό είναι ότι όλο και περισσότεροι τείνουν να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, η γιγάντωση της ανεργίας, η έλλειψη πόρων του κράτους για την εφαρμογή ρυθμιστικών και κυρίως αποτελεσματικών πολιτικών κοινωνικής στήριξης δείχνουν ένα μέλλον ζοφερό. Είναι χρέος της πολιτείας να τοποθετηθεί πάνω σε αυτή την πραγματικότητα και κυρίως να βρει τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και στην χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Κατά της Φτώχειας στις 21 Ιανουαρίου στην Ελευσίνα. Έχει προβλεφθεί η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και κυρίως θα φέρουν και άμεση βοήθεια, έστω και περιορισμένοι, προς τους συμπολίτες μας που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η έμφαση από πλευράς του Υπουργείου θα δοθεί στους άνεργους καθώς θεωρούνται μια από τις πλέον δοκιμαζόμενες πληθυσμιακές ομάδες στην οικονομική κρίση. Τόνισε ότι αυτή την στιγμή η ανεργία ανέρχεται στο 12% του πληθυσμού χωρίς να υπολογίζονται οι μερικώς απασχολούμενοι και οι ημιαπασχολούμενοι, γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από 12% που καταγράφουν οι στατιστικές. Κατά την εκτίμηση του κ Λοβέρδου το πραγματικό ποσοστό είναι 18% και διαρκώς αυξάνεται. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να ανέλθει και στο 21% το επόμενο διάστημα. Αυτή την στιγμή το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με εταιρείες συγκοινωνιών και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας τροφίμων (πχ Σούπερ Μάρκετ) προγραμματίζει άμεσα την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων κατά 60 - 65 €. Πρόκειται για μέτρο που σίγουρα δεν αποτελεί λύση αλλά είναι ένα βοήθημα πιο άμεσο από την θεωρητική συζήτηση γύρω από το πρόβλημα.
Η τέως Ευρωβουλευτής, κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσίασε στην Επιτροπή την Έκθεσή της για την καταπολέμηση της Φτώχειας η οποία είχε κατατεθεί στην Ευρωβουλή και είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των Ευρωβουλευτών. Υποστήριξε ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο που μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται απειλούν άμεσα την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την λογική χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής κ Οικονόμου για την πρωτοβουλία του και κυρίως για το γεγονός ότι καλεί και συνδιαλέγεται και με κοινωνικούς φορείς, όπως οι ΜΚΟ προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη τα Μέλη και να εισηγηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο χαρακτήρας της φτώχειας είναι πολυδιάστατος και δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή της τα διάφορα επιδόματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει μέτρα για την προώθηση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεγαλύτερης συνοχής. Πρέπει να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φτώχεια και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή, για εκπαίδευση και εργασία και για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Να αναγνωριστεί η συνολική ευθύνη στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, να αντιμετωπιστεί και η διάσταση του φύλου και της ηλικίας σε σχέση με την φτώχεια, να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος τόνισε ότι οι χώρες μέλη πρέπει να εκμεταλλευτούν την ανοικτή μέθοδο συντονισμού που προβλέπεται από την Ε.Ε. ώστε να αναπτύξουν κοινές και κυρίως αποτελεσματικές πολιτικές.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ Παπασπύρος, υποστήριξε ότι βιώνουμε μια σημαντική υποβάθμιση του βιωτικού επιπέδου, μια διεύρυνση των ανισοτήτων η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να λάβει η πολιτεία μέτρα καθώς περίπου το 21% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας με κύριες πληττόμενες ομάδες πληθυσμού τους νέους κάτω από τα 24 έτη συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, και επίσης οι άνθρωποι άνω των 65 ετών ενώ πολλές είναι και οι επιπτώσεις στις γυναίκες. Χρειάζεται τόνισε ένα εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και της πείνας το οποίο θα είναι πολυδιάστατο. Η κρίση σήμερα διαμορφώνει πολλούς εργαζόμενους φτωχούς και κατά τα φαινόμενα θα δημιουργήσει και πολλούς φτωχούς συνταξιούχους. Άμεση είναι η ανάγκη θέσπισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αν όχι στα επιστημονικώς αποδεκτά όρια τουλάχιστόν κοντά σε αυτά προκειμένου σταδιακά να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης.
Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, κ Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπου η φτώχεια δυστυχώς θα διευρύνεται. Χρειαζόμαστε μια ασπίδα, ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάμων. Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα καθώς η κρίση έρχεται καθυστερημένα στην χώρα μας. Η έλλειψη πόρων που υπάρχει επιβάλλει την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων. Χρειάζεται μια Εθνική Αναπτυξιακή Συμφωνία, να αναμορφωθεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και κυρίως να υπάρξει σχεδιασμός που θα μπορέσει να δώσει λύσεις μόνιμες και όχι αποσπασματικές όπως είναι τα επιδόματα. Σε αυτή την λογική πρέπει πέρα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να ενισχυθεί η υγεία και η παιδεία, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και ή έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για δράσεις και ενισχύσεις. Μέσω της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος μπορούν να αναπτυχθούν πολιτικές ενάντια στην φτώχεια και να διασφαλιστεί η ένταξη και η επανένταξη των κοινωνικά περιθωριοποιημένων φτωχών στο κοινωνικό σύνολο.
Η Γραμματέας του ελληνικού Δικτύου κατά της φτώχειας, κα Αρβανίτη, περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα, τόνισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των φτωχών αλλά προκειμένου να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και την σχέση της παγκοσμιοποίησης με την φτώχεια. Οφείλουμε να εργαστούμε γαι δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία και να προστατέψουμε τον πληθυσμό από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε αυτή την λογική πρέπει να συμπεριλάβουμε στις δράσεις μας και τους μετανάστες . Το 2010 είναι μια αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου να προταθούν και οι λύσεις. Σημαντικός τομέας που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παιδική φτώχεια , η διάσταση του φύλου αφού οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα, να μελετηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να καταπολεμηθεί η ανεργία και κυρίως να συμπεριληφθούν στην δημόσια συζήτηση και οι φορείς της φτώχειας, δηλαδή οι άνθρωποι που βιώνουν την φτώχεια.
Η Αντιπρόεδρος του Δικτύου κατά της φτώχειας, κα Πούτου, τόνισε ότι δυστυχώς για την χώρα μας και παρά τις πολύ μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το 1981 και μετά, το ποσοστό της φτώχειας παραμένει σταθερά περίπου στο 20%. Το μόνο που μεταβάλλεται είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται. Το '81 ήταν κυρίως οι αγρότες, σήμερα είναι οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι μονοιγονεϊκές οικογένειες και πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Η μη μεταβολή αυτού του ποσοστού που μας δίνει αυτή την θλιβερή πρωτιά οφείλεται στο σύστημα του κοινωνικού κράτους που εν πολλοίς και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία επιδίδεται στην λογική των επιδομάτων και όχι στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών. Η προσήλωση δηλαδή στην επιδοματική πολιτική και όχι στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών. Χρειαζόμαστε και την επιδοματική πολιτική αλλά κυρίως χρειαζόμαστε την κοινωνική παροχή. Οφείλουμε να θεσπίσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και παράλληλα να εισάγουμε τους κοινωνικούς δείκτες στην στατιστική αποτίμηση, να αναπτύξουμε τοπικά και περιφερειακά φόρουμ για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να ενεργοποιήσουμε στην πράξη ένα Εθνικό Ταμείο Συνοχής και να αναζητήσουμε τους πόρους υλοποίησης των πολιτικών μας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής , κ Οικονόμου, τόνισε ότι ο στόχος της Επιτροπής είναι να ξεκινήσει η συζήτηση, να αναπτυχθούν δράσεις σε όλη την Επικράτεια και εν συνεχεία σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να γίνει η εισήγηση των πολιτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φτώχειας που οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στα δημοκρατικά ελλείμματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει και εργάζεται καθημερινά προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη, γεγονός που επιβάλλει βέβαια και την καταπολέμηση της φτώχειας. Ως κυβέρνηση σοσιαλιστική έχουμε το χρέος να ξεπεράσουμε τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ