Jun21
Ο Θ. Μπούρας για τα τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων από το πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ
6/21/2010 9:51:00 AM

Ο κ. Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός συνυπέγραψε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με θέμα τα τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις από το πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
«Σοκ έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δια μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών να ακυρώσει την απόφασή της για έναρξη επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μετά την 31η Μαΐου 2010 και να παρατείνει το “πάγωμα” της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου 2010. 
Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών αιφνιδιάζει το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας που διανύουν μία από τις δυσκολότερες  οικονομικές περιόδους και αγωνίζονται καθημερινά για την οικονομική επιβίωσή τους, ενώ παράλληλα δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο, που δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στο νέο χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από 1η Οκτωβρίου 2010.
Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύει την αδυναμία της να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε, καταδεικνύει την αποτυχία της να περιορίσει την κρατική σπατάλη, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και προχωρεί σε πρωτοφανή - έμμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το “πάγωμα” της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις έως τις 31/5/2010 είχε ως αποτέλεσμα για το πρώτο τετράμηνο του έτους να παρουσιάζεται ουσιαστικά μία πλασματική μείωση του ελλείμματος κατά 12%. Στην πραγματικότητα αν υπολογιστούν τα καθαρά έσοδα του κράτους για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, εξαιρώντας τις επιστροφές των φόρων, σημειώνεται αύξηση της τάξης μόλις του 6%, τη στιγμή που ο ετήσιος  στόχος ήταν το 10,9%.
Με την απόφαση για νέο “πάγωμα” της επιστροφής του ΦΠΑ καίριο πλήγμα δέχεται το σύνολο των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ανατρέπει εκ νέου τον οικονομικό προγραμματισμό, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. 
Αντίκτυπο της απόφασης αυτής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν και οι εφοδιαστικές προς τη ναυτιλία επιχειρήσεις, εν μέσω μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων, η οικονομική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο, οι εφοδιαστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη σημειώσει μεγάλες ζημιές και η περαιτέρω παρακράτηση του ΦΠΑ μπορεί να αποβεί μοιραία, οδηγώντας επιχειρήσεις σε λουκέτο, εργαζόμενους στην ανεργία και πλήττοντας τον τουρισμό της χώρας.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδος δέχεται επίσης ένα καίριο πλήγμα, καθώς με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων πλεκτικής ένδυσης της χώρας μας, γεγονός που ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων πλεκτικής έναντι των ξένων. Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς ο κίνδυνος πτώχευσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερος ορατός από κάθε άλλη φορά.
Η παραπάνω απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών πλήττει με τον πλέον βάναυσο τρόπο την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρα μας. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές και αναξιόπιστες στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Με ποιο σκεπτικό και βάσει ποιων κριτηρίων προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο σε περαιτέρω πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις της χώρας σε μια περίοδο που η βιωσιμότητά τους κρίνεται καθημερινά;
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακαλέσει το αρμόδιο Υπουργείο την απόφασή του αυτή, ώστε να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο  περισσότερες επιχειρήσεις;
- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο, από τη στιγμή που παγώνει εκ νέου την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, να προχωρήσει σε συνεννόηση με τραπεζικά ιδρύματα της χώρας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του οφειλομένου  ποσού ΦΠΑ, με εγγύηση του δημοσίου;
- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο (ληξιπρόθεσμα χρέη, ασφαλιστικές εισφορές) με την επιστροφή του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που δεσμεύει το Υπουργείο Οικονομικών;»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ