Nov23
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
11/23/2012 2:13:00 PM

 Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 1328/5-09-12) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου αναφορικά με τη παράνομη χωματερή στα Μέγαρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης , μας παρέπεμψε σε έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) ΥΠΕΚΑ το οποίο μας ενημερώνει ότι με αφορμή την ερώτηση του Βουλευτή και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δέσκου, oΓενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ, κος Μέρκος, παρουσία και με την  συνδρομή Αστυνομικών του τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, επισκέφτηκαν το Δασαρχείο Μεγάρων και πραγματοποίησαν από κοινού επίσκεψη στην περιοχή. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πράγματι στην περιοχή έχουν αποτεθεί και επιχωματωθεί αστικά και βιομηχανικά απόβλητα άγνωστης προέλευσης και σύστασης σε άγνωστη έκταση και άγνωστο όγκο. Σε ότι αφορά την παρέμβαση του ΣΔΟΕ και τον εντοπισμό των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών και την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη, ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης και την ανωτέρω σχετική αναφορά του Δημοτικού Συμβούλου, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν και να συλληφθούν επ’ αυτοφόρω οι εμπλεκόμενοι οδηγοί- ιδιοκτήτες των οχημάτων και ο διαχειριστής του χώρου. Παρά ταύτα όμως το Δασαρχείο Μεγάρων έχει εντοπίσει σε προγενέστερες αυτοψίες εμπλεκόμενους χωματουργούς, τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στην σχηματισθείσα δικογραφία.

 

 

Ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ, κος Μέρκος, επίσης μας ενημερώνει ότι κατόπιν μακροχρόνιου ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου της παράνομης χωματερής του Δήμου Μεγαρέων στη θέση «Καμπία», βεβαιώθηκαν σειρά από παραβάσεις, μεταξύ αυτών και η διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. Υπήρξε σχετική εισήγηση για επιβολή προστίμου ύψους 394.000 € και ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Μετά την ολοκλήρωση των Ελέγχων και τη δημοσιοποίηση της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης η ΕΥΕΠ δέχτηκε ανώνυμες αναφορές περί συστηματικής διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων και μη σε άλλη πλέον άγνωστη θέση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

 

 

 

 

Από την άλλη πλευρά, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μας απάντησε ότι στο ΣΔΟΕ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια υπόθεση και δεν έχει διενεργηθεί σχετικός έλεγχος, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το ΣΔΟΕ διενέργησε άκαρπη αυτοψία και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το δασαρχείο Μεγάρων έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία με εμπλεκόμενους χωματουργούς.

 

 

 

Είναι προφανές ότι στον Δήμο Μεγαρέων παρατηρείται συστηματική δημιουργία παράνομων χωματερών στην θέση όσων εντοπίζονται και κλείνουν. Είναι προφανές ότι στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι και απειλούν ευθέως την δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον καθώς «οι δουλειές» φαίνεται να είναι αρκετά «επικερδείς». Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει «συστηματική ανοχή» από συγκεκριμένους φορείς των οποίων την ευθύνη πρέπει να ερευνήσει άμεσα η δικαιοσύνη.

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα απαιτώντας να καταρτιστεί κατεπειγόντως συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της συστηματικής δημιουργίας παράνομων χωματερών στον Δήμο Μεγαρέων αλλά και σε όσους Δήμους της Αττικής παρατηρείται αυτή η πρακτική, τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων των υπευθύνων και συμμετεχόντων καθώς και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που συντελέστηκε.
 
 
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ