Jan13
ΔΗΜΑΡ: "Αναγκαιότητα ουσιαστικής προστασίας και ανάπλασης των ποταμών και των ρεμάτων στην Αττική"
1/13/2012 4:28:00 AM

• Οι ερωτώντες βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός
• Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Οι ποταμοί και τα ρέματα της Αττικής, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί υδραυλικοί υποδοχείς, αλλά και ως αντιπλημμυρικοί αγωγοί, αποτελούν περιβαλλοντικές οάσεις. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία μια ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση, τόσο των ποταμών (Κηφισός, Ιλισσός, Σαρανταπόταμος, Ασωπός, Ερυσίνος), των ρεμάτων (Αγ. Γεωργίου, Ν. Παλατίων, Χαλανδρίου, Πικροδάφνης, Ποδονίφτη, Πύρνας, Ευπειρίδων, Ραφήνας, Βάρης) αλλά και των παραρεμάτιων ζωνών.
Η Πολιτεία, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, όσον αφορά στην προστασία και την ανάπλασή τους, καθώς οι λύσεις, που δίδονται κατά διαστήματα, είναι προσωρινές και πρόχειρες. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κηφισός, ο Ιλισσός και τα περισσότερα ρέματα καλύφθηκαν ή μπαζώθηκαν από τις αρμόδιες(;) Αρχές, με αποτέλεσμα, σήμερα, να λειτουργούν ως αποχετευτικοί αγωγοί σε κάθε είδους απόβλητα.
Ενδεικτικά, το ρέμα της Πικροδάφνης, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου. Παρότι  έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η Πολιτεία δεν έχει λάβει, μέχρι σήμερα, καμία πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάπλασή του, ενώ οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός της κοίτης του παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Επίσης, το ρέμα της Εσχατιάς, που διατρέχει τους Δήμους Αχαρνών, Φυλής, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, είναι ανεξέλεγκτη, με τα μπάζα, τα σκουπίδια, τα απόβλητα και τα αυθαίρετα κτίσματα στην κοίτη του ρέματος να συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης.
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση στον Κηφισό με τις κάθε λογής αυθαίρετες κατασκευές στις όχθες του, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά την εγκληματική κυριολεκτικά διαχείριση του Ασωπού και του ρέματος του Αγ. Γεωργίου στο Θριάσιο, που από την εποχή της Χούντας έχουν χαρακτηριστεί ως αποδέκτες των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων των γύρω βιομηχανιών, έπειτα, υποτίθεται, από προηγούμενη αντιρρυπαντική επεξεργασία, η οποία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.  
Απαιτούμενη κρίνεται η συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου με όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την ουσιαστική προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση των εν λόγω ποταμών και ρεμάτων ως φυσικών στοιχείων των πόλεων και όλης της Αττικής. 
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εκπόνηση μελετών για παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων, στην ανάπλαση των παρόχθιων περιοχών, στην οριοθέτηση και προστασία των παραρεμάτιων ζωνών, καθώς και στον καθορισμό των χρήσεων εντός αυτών. Επιπλέον, σημαντικό είναι το θέμα της φύλαξης των ρεμάτων, καθώς αποτελούν την εύκολη και ανέξοδη λύση για τους παρανομούντες, που απορρίπτουν μεγάλο όγκο κάθε είδους αποβλήτων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποιους ποταμούς και ρέματα της Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, μελέτες ανάπλασης, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και καθορισμός των παραρεμάτιων ζωνών και των χρήσεων εντός αυτών;
• Ποιοι οι έλεγχοι, που έχουν διενεργηθεί από το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε αυτά, και ποια τα σχετικά πορίσματά τους αναφορικά με τον εντοπισμό τυχόν παρανομιών; Ποια τα πρόστιμα για τους παρανομούντες;
• Σε επίπεδο συνολικού πολιτικού σχεδιασμού, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για την απαιτούμενη προστασία και ανάπλαση των ποταμών και των ρεμάτων της Αττικής, που αποτελούν περιβαλλοντική κληρονομιά για την Αττική και τους πολίτες της;
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ