Mar22
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ – 22Η ΜΑΡΤΙΟΥ
3/22/2010 7:12:00 AM

Η 22η Μαρτίου, ορίστηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως η παγκόσμια ημέρα νερού. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε γιορτή αλλά περισσότερο μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της σημασίας του νερού. Το πόσιμο νερό αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης και είναι απαραίτητο για την επιβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη. Δυστυχώς όμως, αυτή την πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι την αγνοούν, θεωρώντας ότι το νερό είδος εν αφθονία και το χρησιμοποιούν αλόγιστα και ανεύθυνα.
Σήμερα το πρόβλημα με το νερό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς χιλιάδες ποτάμια, λίμνες και υδροφόροι ορίζοντες είναι ανεπανόρθωτα αποξηραμένοι ή μολυσμένοι και ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι προ των πυλών για την ανθρωπότητα. Πολλά είναι τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ: η έλλειψη σχεδιασμού και η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών μας, η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω των κλιματικών αλλαγών και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης που σαν αποτέλεσμα είχε την μαζική κατανάλωση και την μόλυνση του νερού. Σήμερα πια, οι περισσότεροι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η επικείμενη ανεπάρκεια σε διαθέσιμο πόσιμο νερό θα δημιουργήσει πολλές εντάσεις. Υπάρχουν φωνές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που δημόσια εκφράζουν έντονη ανησυχία, ότι σε δεκάδες μέρη στον πλανήτη ελλοχεύει τις επόμενες δεκαετίες πραγματικός κίνδυνος, να ξεσπάσουν πολεμικές συρράξεις για την εξασφάλιση υδατικών αποθεμάτων και όχι για τα πετρέλαια.
Ήδη σήμερα εκτιμάται, ότι η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί έξι φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και περίπου 1,2 δισ. άνθρωποι ζουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό. Το γεγονός αυτό απαιτεί επειγόντως την ανάληψη ενεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων του πλανήτη.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού πρέπει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της περιβαλλοντικής πολιτικής, συνεχίζοντας τις δράσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών των δράσεων συγκαταλέγεται το ιδιαίτερα σημαντικό «Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων» της χώρας, με σκοπό τη συντονισμένη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων. Στόχος της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης πρέπει να παραμείνει η προστασία της ποιότητας των υδάτων καθώς και η διασφάλιση παροχής πόσιμου νερού σε αστικά κέντρα, τουριστικές περιοχές και περιοχές με οξυμένα προβλήματα λειψυδρίας. Σε αυτά τα πλαίσια, πρέπει μεταξύ άλλων να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα κατασκευής μικρών και μεσαίων φραγμάτων για τη συγκράτηση των βρόχινων νερών για να αμβλύνουμε το πρόβλημα επάρκειας νερού που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας
Οι προγνώσεις λένε, ότι το 38% των κατοίκων της Μεσογείου θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα νερού τις επόμενες δεκαετίες. Στη χώρα μας σαν παράδειγμα παρατηρείται γενική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10 έως 30%. Καθώς το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πρωτίστως πολιτικό, απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων. Ως μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, πρέπει να τονίσω ότι το θέμα της διαχείρισης των υδάτων έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή μας.  Έχουν γίνει επισκέψεις στον Πηνειό, στον Έβρο και θα επισκεφτούμε σύντομα ξανά τον Ασωπό. Το θέμα του νερού αποτελεί προτεραιότητα στις εργασίες μας, και το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι ότι πέρα από τις πολιτικές που ακολουθεί το κράτος πρέπει και όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε, ότι οφείλουμε να διαχειριστούμε το αγαθό αυτό με περισσότερη υπευθυνότητα. Είναι χρέος όλων μας στις επόμενες γενεές.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ