Dec7
Ο Θ.Λεβέντης για το θέμα των παράνομων χωματερών που εξακουλουθούν να λειτουργούν ανά την επικράτεια
12/7/2011 8:20:00 PM

Το θέμα των παράνομων χωματερών, που εξακουλουθούν να λειτουργούν ανά την επικράτεια, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.
«Η διαχείριση των οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, που αποτελεί μια κακοφορμισμένη πληγή σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την πλήρη ανικανότητα της Πολιτείας να διαχειριστεί θέματα άμεσης προτεραιότητας. Υπάρχουν περιοχές ανά τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική, όπου τα απορρίμματα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα» τόνισε ο βουλευτής.
«Η λειτουργία των παράνομων χωματερών έχει αυξητική τάση, με όλες τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο υποτυπώδης έλεγχος. Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση στην περιοχή Συκάμινο Ωρωπού, όπου διαπιστώθηκε, ότι επί σειρά ετών και ήδη από το 1990, λειτουργεί παράνομη χωματερή, στην οποία διατίθενται ανεξέλεγκτα απόβλητα».
«Προβλήματα, όμως», πρόσθεσε ο βουλευτής «αντιμετωπίζει και η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Θριασίου». Υπογράμμισε δε ότι «από 1.1.2011 απαγορεύεται η δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αν και αυτή είναι η έσχατη λύση σύμφωνα με τον επίτροπο περιβάλλοντος της Ε.Ε., ο οποίος προτρέπει την ανεύρεση άλλων λύσεων. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές. Σε διαφορετική περίπτωση  θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή βαρύτατων προστίμων».
Ο κ. Λεβέντης ρώτησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόθεση παντός είδους απορριμμάτων σε παράνομες χωματερές, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, πρέπει να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές ανά την επικράτεια, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφευχθούν βαρύτατα πρόστιμα για τη χώρα μας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποδεχόμενος τις κορυφαίες ευθύνες της Πολιτείας και την ανικανότητα διαχείρισης του εν λόγω προβλήματος, επικαλέστηκε τη μείωση σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 70% των ποσοτήτων αποριμμάτων, που εναποτίθενται στις χωματερές. Αναφορικά με τους ΧΥΤΥ αναφέρθηκε σε δράσεις επέκτασής τους σε περιοχές της χώρας, όπως Κομοτηνή, Καβάλα κ.ά. Επίσης αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού των χωματερών από 249 σε 90, καθώς και στη δράση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται εντός 6μηνου η ένταξη σχετικών δράσεων.  
Στη δευτερολογία του ο κ. Λεβέντης επεσήμανε «την αναγκαιότητα να υπάρξει επιτέλους σχεδιασμός, καθώς «μόνο στον ΧΥΤΑ Φυλής εναποτίθενται τα 2/3 των απορριμμάτων όλης της χώρας και η συγκεκριμένη περιοχή δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση». Τόνισε δε «τις τεράστιες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων στη διαχείριση του προβλήματος, με τις τεράστιες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής».

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ