Mar8
Μήνυμα – άρθρο του Νίκου Καντερέ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
3/8/2010 12:10:00 PM

«Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό στη παγκόσμια ιστορία. Πρόκειται για μία ημέρα, με ξεχωριστό συμβολισμό για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των γυναικών. Στις 8 Μαρτίου του 1857, εργαζόμενες γυναίκες στη Νέα Υόρκη προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίσης αμοιβής με τους άνδρες. Ήταν η αφετηρία ενός καθολικού αιτήματος για την ισότητα των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Χρειάστηκαν όμως να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε αυτά τα αιτήματα να βρουν την έμπρακτη ανταπόκριση στις κοινωνίες. Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, το 1910, η 8η Μαρτίου καθιερωνόταν ως παγκόσμια ημέρα μνήμης και τιμής για τις γυναίκες, αλλά και ως ημέρα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλους τους τομείς - στη μόρφωση, στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στη συμμετοχή στα κοινά. Στην Ελλάδα, το 1952 ο νόμος 2159 καθιέρωσε για πρώτη φορά ουσιαστικά την ισοπολιτεία των γυναικών, καθιερώνοντας το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Ένα χρόνο μετά η κύρια Ελένη Σκούρα περνούσε ως πρώτη γυναίκα Βουλευτής την πόρτα του Κοινοβουλίου. Λίγο αργότερα, στην Κυβέρνηση που συγκροτούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Λίνα Τσαλδάρη καταλάμβανε, για πρώτη φορά, θέση Υπουργού, όταν της ανατέθηκε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.  Με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε ποτέ η Χώρα μας, πραγματοποιήθηκε το επόμενο βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Στο άρθρο 4, το οποίο αναφέρει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», διευκρινιζόταν αμέσως μετά, ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετήθηκαν και τυπικά οι υποχρεώσεις και ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στη σύγχρονη Ελληνίδα.
Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, που δυστυχώς – παρά τις επιταγές του Συντάγματος - δεν τύχαινε σωστής εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που καθ’ όλη την ιστορία του τίμησε έμπρακτα τον ρόλο της γυναίκας, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του από το 2004 έως το 2009, τρία σημαντικότατα νομοσχέδια για τη στήριξη της γυναίκας και του θεσμού της οικογένειας. Το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και την επαγγελματική διάκριση - που περιείχε για πρώτη φορά τον όρο της σεξουαλικής παρενόχλησης -  και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας. Τρία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και αποτελούν πλέον νόμους του κράτους.
Στα 100 χρόνια, που πέρασαν από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, οι κοινωνικές παθογένειες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει. Η σύγχρονη Ελληνίδα έχει πλέον, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, τη δυνατότητα να κατακτά επάξια τη θέση που της αξίζει στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή. Σήμερα η γυναίκα αναπτύσσει αυτόνομα την προσωπικότητά της, δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οικογένεια και τον ιδιωτικό χώρο. Εργάζεται μέσα, αλλά και έξω από το σπίτι, αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατακτά το χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της έρευνας. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη κοινωνία μας. Παραμένει βέβαια ακόμη ένα έλλειμμα, καθώς το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, στην εργασία, αλλά και τη δημόσια ζωή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Γι’ αυτό ακριβώς, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους, που θα στηρίξουν την ευρύτερη συμμετοχή της γυναίκας τόσο στο δημόσιο βίο, όσο και στην απασχόληση. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η σύγχρονη γυναίκα παραμένει η ψυχή της οικογένειας, που είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Μέσα από την οικογένεια αναπτύσσονται οι θεμελιώδεις αξίες.
Οι πολιτικές ισότητας των δύο φύλων προάγουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και οδηγούν, τελικά, στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Στην πορεία αυτή, η σύγχρονη Ελληνίδα έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, να της παρέχουμε τα όπλα να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί, για όλους, ένα πιο δίκαιο μέλλον.»
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ