Feb20
Ο Θ. Μπούρας για την ίδρυση των νέων Ιερών Μητροπόλεων στην Αττική
2/20/2010 10:29:00 AM

 Ο Θανάσης Μπούρας, τ. Υφυπουργός και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Ίδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων και άλλες διατάξεις» έλαβε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:
«Πραγματικά και ο δικός μας ο ρόλος είναι πολύ δύσκολος και μιλώ ως Βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής. Το είδατε, εξάλλου, όχι μόνο από εμένα, αλλά και από τον εξαίρετο συνάδελφό μου, τον κ. Βρεττό. Πράγματι, ο πρώην Υπουργός, ο κ. Ευθυμίου, σωστά επισήμανε για το θέμα του άρθρου 1-όχι ότι ήταν αναγκαίο να μας το πει η Επιστημονική Επιτροπή- το γεγονός ότι εμείς νομοθετούμε αλλά η απόφαση ανήκει στην Ιερά Σύνοδο. Έλα, όμως, που ο πολίτης δεν το καταλαβαίνει. Έτσι μου λένε εμένα: «Εσείς ψηφίζετε. Έρχεται σε εσάς στην τελική πράξη».
Και πράγματι εγώ καταλαβαίνω και τη δυσκολία που έχετε και δεν ξέρω πόσο μπορείτε ή δεν μπορείτε να επέμβετε. Όμως δημιουργείτε έντονο πρόβλημα. Δεν ξέρω αν ήλθαν στο γραφείο σας πολλές αποφάσεις, ακόμη και δημοτικών συμβουλίων. Δεν ξέρω εάν πήρατε του Δήμου Αχαρνών, αν πήρατε του Δήμου Μαραθώνος, επικαλούμενος μάλιστα και την ιστορία του. Και ειλικρινά είμαι υποχρεωμένος και εγώ να υπερασπιστώ ορισμένα πράγματα, τα οποία βέβαια σε ένα μπορώ να σας ελέγξω- αν επιτρέπεται η λέξη, δεν σημαίνει ακριβώς την απόλυτη ερμηνεία της λέξης- και να πω ότι θα μπορούσε με συνεργασία καλή γιατί είστε η εποπτεύουσα Υπουργός…
Δεν με ακούτε, όμως, κυρία Υπουργέ. Σήμερα ειλικρινά δεχθήκατε όλους τους συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι ο ρόλος σας είναι να ακούτε και εμάς τους Βουλευτές. Έχουν τη δυνατότητα όλοι να έρχονται στο γραφείο σας.
Λέω ότι και με την αγωνία που εξέφρασε ο συνάδελφός μου ο κ. Ντίνος Βρεττός και οι συνάδελφοί μου ο κ. Βλάχος και ο κ. Καντερές και οι άλλοι, ότι θα μπορούσατε αυτή τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε πλήρη συζήτηση, εξέλιξη για προώθηση ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, να καθυστερήσετε λίγο, να πείτε στην Ιερά Σύνοδο να δει λίγο και τη νέα γεωγραφία που διαμορφώνεται σε σχέση με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, έτσι ώστε να λιγοστέψουν τις προστριβές. Να σας πω μόνο και εγώ- το είπαν και οι άλλοι συνάδελφοί μου- ότι στη μία Μητρόπολη, που τη λέτε Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, εμπεριέχονται έντεκα οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι τρεις είναι στη Β΄ Αθηνών και οι οκτώ στην περιφέρεια Αττικής. Στην άλλη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, δεκαοκτώ Ο.Τ.Α. ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής και επτά στη Β΄ Αθηνών. Πρέπει να σας πω ότι ειλικρινά εκφράζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών το διαρκές παράπονο. Δηλαδή η περιφέρεια Αττικής είναι πάντα η πίσω αυλή της Αθήνας, γενικότερα του Λεκανοπεδίου; Εκεί όλες οι ρυπαίνουσες δραστηριότητες, εκεί η διαχείριση των απορριμμάτων; Εκεί η βαριά βιομηχανία η οποία συντελεί στην ανάπτυξη της χώρας, το Θριάσιο Πεδίο και άλλες περιοχές. Αν προκύπτει κάτι καλό, τίποτα δεν δικαιούται αυτή η περιφέρεια; Πάντα θα είναι η πίσω αυλή της Αθήνας;
Εγώ εκφράζω και μεταφέρω αυτή την αγωνία. Ξέρω ότι οι δυνατότητές σας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε όλοι, προκειμένου να σταθείτε στις επισημάνσεις μας. Ίσως όμως έπρεπε να μην βιαστείτε τόσο πολύ, να περιμένει η Ιερά Σύνοδος, να δει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, να προσαρμόσει εκ νέου τα δεδομένα. Εδώ, έξω από την ιστορικότητα, ίσως θα πρέπει να δούμε εκ νέου το θέμα του Δήμου Αχαρνών. Ο κύριος Ευθυμίου είναι πιο έμπειρος σε αυτά και μπορεί να πει. Εγώ τους ξέρω, κύριε Ευθυμίου, γιατί υπηρετούσα παλαιότερα και ως Νομάρχης, οπότε και τον Δήμο Ιλίου τον ξέρω και τον Δήμο Πετρουπόλεως.
Εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Συμφωνούμε στη διαίρεση της Μητρόπολης. Πιστεύουμε ότι για όλους τους λόγους που αναπτύχθηκαν και να μην κουράζω εγώ εκ νέου, υπεραμύνθηκα της αναγκαιότητας αυτής της διαίρεσης για λόγους καθαρά Εκκλησιαστικούς, για την καλύτερη προσφορά του έργου που προσφέρει η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ