Apr15
Ο Β.Οικονόμου για το ζήτημα του οικισμού Χέρωμα στη Βάρη
4/15/2011 9:40:00 PM

 • Η κυβέρνηση αντί να επιλύσει το πρόβλημα όπως έχει δεσμευτεί, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση κρατώντας σε ομηρία τους κατοίκους.

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Κυρία Υπουργέ,
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε φέρει στην Βουλή το ζήτημα του οικισμού του Χερώματος στην Βάρη (Αρ. Ερωτ. 1819/29.06.04, 10156/27.04.06, 16982/31.03.09 και 2415/21.07.09) ζητώντας να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και να μετατοπιστούν τα όρια της Β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της περιοχής και να μπορεί να ενταχθεί ο οικισμός στον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό του Δήμου. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία των κατοίκων που προέκυψε από το ΠΔ 544/78. Θυμίζουμε ότι το Χερώμα είναι μια περιοχή 680 στρ, με οικισμό που προϋπήρχε του 1978, με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τις αρχές του 1920, χωρίς δασικούς περιορισμούς, χωρίς εκκρεμότητες και διεκδικήσεις ή αμφισβητήσεις από την Αρχαιολογία και με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να είναι μικροϊδιοκτήτες και βιοπαλαιστές. Η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να αποφεύγουν να δώσουν λύση στο φλέγον ζήτημα του Χερώματος συνεχίζεται και σήμερα καθώς και πάλι δεν δίνετε λύση «κλείνοντας τα μάτια» μπροστά σε μια κατάφωρη αδικία. Οι περίπου χίλιοι κάτοικοι του Χερώματος που στερούνται σχολείων όλων των βαθμίδων, αποχετευτικού δικτύου, αξιοπρεπούς οδικού δικτύου, κάθε είδους καταστήματος, εκκλησίας, σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου ύδρευσης και πολλές άλλες δεδομένες υπηρεσίες και υποδομές για την υπόλοιπη χώρα βλέπουν την περιοχή τους να γεμίζει από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να υπάρχει εγκατεστημένος και υποσταθμός υψηλής τάσης της ΔΕΗ, βλέπουν το δίκαιο και νόμιμο αίτημά τους να μην ικανοποιείται, την στιγμή που το Υπουργείο σας φρόντισε να «τακτοποιήσει» τους ημιυπαίθριους αναγνωρίζοντας μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε όμως μέσα από παράνομες παρεμβάσεις. Οι κάτοικοι περίμεναν ότι επιτέλους θα δινόταν λύση από αυτή την κυβέρνηση η οποία είχε δεσμευτεί για την νομιμοποίηση του οικισμού, απογοητεύονται όμως διότι για μια ακόμη φορά βλέπουν μια κυβέρνηση να παρεμβαίνει παραβλέποντας και πάλι να δώσει λύση στο πρόβλημά τους, που καμία σχέση δεν έχει με καταπατημένες δασικές περιοχές. Η νομιμοποίηση του οικισμού τους Χερώματος στη Βάρη είναι υποχρέωση της Πολιτείας και είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο και την προστασία του Υμηττού καθώς οι κάτοικοι ουκ ολίγες φορές έχουν γλυτώσει τον Υμηττό από καταστροφικές πυρκαγιές. Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάστε:
• Για ποιο λόγο για μια ακόμη φορά δεν νομιμοποιείτε τον οικισμό του Χερώματος στη Βάρη;
• Ποια είναι τα σχέδια σας για τον οικισμό;
• Αναγνωρίζετε ως δίκαιο και νόμιμο το αίτημα των κατοίκων και αν ναι πότε σκοπεύετε να το ικανοποιήσετε εντάσσοντας τον οικισμό στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης;

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ