Mar28
"Η κυβέρνηση ή δεν θέλει να αποκαλύψει τα σχέδια της για το Ελληνικό ή δεν έχει ακόμα σχέδια..."
3/28/2011 12:24:00 PM

• Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση που κατατέθηκε από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 10168/01-02-11) που κατατέθηκε από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, ο Υπουργός Οικονομικών, κ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μας απάντησε με έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) ότι έχει κατατεθεί Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» το οποίο συμπεριλαμβάνει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ (άρθρο 42), με κύριο σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της συνολικής έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ Νίκος Σηφουνάκης, μας απάντησε με έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) ότι ο σχεδιασμός του χώρου του Αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά την διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, κατέληξε το Νοέμβριο του 2007 στην πρόταση «Σχεδίου Διαμόρφωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού» και δόθηκε για διαβούλευση. Έκτοτε ο ΟΡΣΑ δεν έχει αναθέσει άλλες μελέτες σχετικές με το χώρο του Ελληνικού. Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι ζήτημα ευρύτερων κυβερνητικών επιλογών. Όσον αφορά στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του ΕΜΠ η ανάθεσή του έχει γίνει από τους Δήμους Ελληνικού, της Γλυφάδας, της Αργυρούπολης και του Αλίμου και θα ληφθεί υπόψη για την διαμόρφωση των πιο πάνω επιλογών. Ο σχεδιασμός και η μελλοντική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εντάσσεται στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις της Αττικής και επανεξετάζεται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης – αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν μας απάντησε.  
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση ή δεν θέλει να αποκαλύψει τα σχέδια της για το Ελληνικό ή δεν έχει ακόμα σχέδια και αναλώνεται στην καλλιέργεια φημών για επαφές με ξένους επενδυτές, για πάρκο, για συγκέντρωση των κρατικών υπηρεσιών, για δημιουργία πανεπιστημιακού campus και διάφορα άλλα που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Ο ελληνικός λαός βέβαια έχει ήδη πληρώσει για έρευνες, σχεδιασμούς κτλ τα οποία όμως ανατρέπονται σε κάθε κυβερνητική αλλαγή. Είναι επίσης προφανές ότι μικρή σημασία δίνεται στις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεαστούν από την όποια αξιοποίηση, καθώς ειδικά η σημερινή κυβέρνηση έχει βρει άλλους συνομιλητές και δεν ασχολείται με τον ελληνικό λαό. Βέβαια σε κάθε καίριο πολιτικό ζήτημα και κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας εμφανίζεται το Ελληνικό ως παράδειγμα των δυνατοτήτων, ως πανάκεια για κάθε πρόβλημα της Ελληνικής Επικράτειας. Η δαιδαλώδης διαδικασία αρμοδιοτήτων, η ανάθεση και εν συνεχεία η άρση των αρμοδιοτήτων, το αόριστο κέλυφος της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, οι συνεχείς επαφές με το Κατάρ για προσέλκυση επενδύσεων και η τελική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών για την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας στην θέση του Φορέα Διαχείρισης θα καταλήξουν σε ένα τεράστιο φιάσκο δημιουργώντας το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της δεκαετίας που διανύουμε. Ήδη η αδικαιολόγητη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αποκλείσει τον Δήμο Αρτέμιδος – Σπατών από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση, έσοδα που προβλέπονταν να δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη για την επιβάρυνση των Μεσογείων από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου, θα οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές που δύσκολα θα μπορεί να ξεπεράσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει πολλά χρήματα σε αυτή την υπόθεση και όσο οι ερασιτεχνισμοί και η έλλειψη αποφασιστικότητας συνεχίζεται τόσο θα ανεβαίνει το κόστος για τον διαρκώς βαλλόμενο ελληνικό λαό. Το περίφημο fast track είναι τόσο αποτελεσματικό και η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους και εγχώριους επενδυτές τέτοια που ο χάρτινος πύργος που στήνει η υποταγμένη ηγεσία της κυβέρνησης γύρω από το Ελληνικό θα καταρρεύσει με εντυπωσιακό τρόπο.
Η Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις πομπώδεις διαδοχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και θα επανέλθει στο ζήτημα της αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό επιδιώκοντας να διασφαλιστούν τα συμφέροντα πρώτα της τοπικής κοινωνίας που θα επηρεαστεί από τις όποιες αποφάσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ