Mar21
Απαράδεκτη και προκλητική η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το μουσείο Μεγάρων
3/21/2011 7:40:00 PM

 Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 10169/01-02-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων που είναι κλειστό από τις 25-10-2010, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ Γεώργιος Νικητιάδης, μας απάντησε ότι «Με την αποχώρηση του έκτακτου προσωπικού, το ΥΠΠΟΤ έκανε εγκαίρως όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα άλλα αρμόδια Υπουργεία για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού, το οποίο θα καλύψει κενά στην λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο αυτή του έτους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπως και τα υπόλοιπα αρχαιολογικά Μουσεία και χώροι στην Ελλάδα έχουν την μικρότερη επισκεψιμότητα».
Η απάντηση αυτή του Υπουργού είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη. Τα αρχαιολογικά μουσεία δεν είναι κέντρα διασκέδασης τα οποία λειτουργούν ανάλογα με την προσέλευση. Τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας δεν μπορούν να λειτουργούν μόνο τις περιόδους που υπάρχει σημαντική επισκεψιμότητα στην χώρα μας από ξένους τουρίστες. Τα μουσεία της χώρας μας πρέπει να είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν υπάρχει μόνο η Ακρόπολη στην χώρα μας. Η απαξίωση αυτή και η αδιαφορία για τις σημαντικές ιστορικές πόλεις της Αττικής δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι δυνατόν το Υπουργείο Πολιτισμού να ισχυρίζεται ότι προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και την ίδια στιγμή το Μουσείο να παραμένει κλειστό σχεδόν 6 μήνες το χρόνο, ίσως και 9 αν σκεφτούμε ότι η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη τρεις μήνες μόνο το χρόνο; Το Υπουργείο Πολιτισμού αντί να προσπαθεί να αναδείξει τις πόλεις της Δυτικής Αττικής, να διαφημίσει την ιστορία τους και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν, αντί να ενδιαφέρεται για το πώς οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να επισκεφτούν τα μουσεία μας και να μάθουν σημαντικά πράγματα για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος γεγονός που προϋποθέτει να υπάρχουν ανοικτά μουσεία, επικαλείται το γεγονός ότι αυτή την περίοδο του έτους τα μουσεία έχουν την μικρότερη επισκεψιμότητα! Την ίδια στιγμή βέβαια διαμαρτύρεται κάθε φορά που απεργούν οι υπάλληλοι της Ακρόπολης λέγοντας ότι πλήττεται η εικόνα της χώρας και δυσφημείται η χώρα στο εξωτερικό. Όταν κλείνουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τα μουσεία διεκδικώντας τις περισσότερες φορές τα δεδουλευμένα τους, προκαλείται δυσφήμιση της χώρας. Όταν το Υπουργείο Πολιτισμού επικαλείται την χαμηλή επισκεψιμότητα για να δικαιολογήσει τα κλειστά μουσεία τι προκαλείται; Τέλος ο Υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει γιατί το μουσείο έκλεισε από τις 25 – 10-2010 ενώ οι συμβάσεις των εργαζομένων έληγαν στις 31-12-2010! Είναι άραγε αυτό το νέο ορθολογικό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την βαθειά του απογοήτευση για την τραγική αυτή απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα. Οι λογιστικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης σε κάθε ουσιαστικό θέμα πολιτισμού, υγείας και παιδείας αγγίζει πλέον τα όρια της γελοιότητας. Για αυτή την κυβέρνηση τα Μέγαρα δεν ανήκουν στη σφαίρα των ενδιαφερόντων της παρά μόνο σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, όπως αποδεικνύει η πρόθεση δημιουργίας αγκυροβολίου στην Πάχη. Ο Βασίλης Οικονόμου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως σε αυτούς της συμπολίτευσης να πάρουν θέση και να διαμαρτυρηθούν έντονα για την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη. Όσον αφορά για τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και την απαράδεκτη απάντηση που υπέγραψε, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη από τον Μεγαρίτικο λαό, καθώς δεν είναι δυνατό να εκφέρεται ως δικαιολογία η χαμηλή επισκεψιμότητα των μουσείων και να παραμένουν αυτά κλειστά την εποχή που έστω και αν τα επισκέπτονται μόνο οι μαθητές αποτελεί κέρδος για την χώρα μας! Η Ελλάδα, τα μουσεία μας, ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας δεν είναι μόνο για τους τουρίστες του εξωτερικού όπως κάποιοι θέλουν να μας επιβάλλουν!    

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ