Feb10
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
2/10/2011 11:08:00 PM

Σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας είναι μέλος, συμμετείχε ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές. Την επιτροπή, που συνεδρίασε με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη»,  ενημέρωσε ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ο κύριος Καντερές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τόνισε ότι «ο τουρισμός μαζί με τον πολιτισμό είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ελπίζουμε και εμείς, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι πράγματι το 2011 η χώρα θα πάει τουριστικά πολύ καλύτερα από τις περασμένες χρονιές, ειδικά μέσα σε αυτή την οικονομική δυσπραγία που διανύουμε και σε συνάρτηση με τα προβλήματα στη βόρεια Αφρική. Ως Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, θέλω να αναφερθώ σε κάποια θέματα που αφορούν άμεσα  την περιφέρεια μου. Όπως ήδη ακούστηκε, δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη κλείσει. Το πρόβλημα της τουριστικής βιομηχανίας δεν περιορίζεται όμως αποκλειστικά στην Πρωτεύουσα. Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και μονάδες στην περιφέρεια. Μονάδες μικρές μεν, αλλά απαραίτητες δε, όπως στον Ωρωπό, στη Ραφήνα, στην Ελευσίνα και τα παράλια του Σαρωνικού, που χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας.
Επίσης, έχουμε δύο μεγάλους ορεινούς όγκους. Η Πάρνηθα, που είναι λίγο-πολύ γνωστή και έχει κάποια ανάπτυξη, αλλά και ο Κιθαιρώνας, που είναι πολύ όμορφος και μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα ανάπτυξης του. Αντίστοιχα, θέματα που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι το Κτήμα Τατοΐου, μια περιοχή που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και δη περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό.
Επίσης, έχουμε πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες της Αττικής, που χρειάζονται προσοχή και βελτίωση των υποδομών. Είναι το Σούνιο, η Βραυρώνα, ο Μαραθώνας, με το πάρκο του Σχοινιά –με όλα τα αρχαιολογικά που έχει ο Μαραθώνας- και το Αμφιάρειο στον Ωρωπό. Εκεί υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης από πλευράς της πολιτείας, ώστε να υπάρξει καλύτερη προβολή και ανάπτυξη.
Ένα ακόμη θέμα αφορά στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων που υπάρχει στην Ανάβυσσο και πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Δεν ακούστηκε τίποτα για τον θρησκευτικό τουρισμό, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα σε όλη την επικράτειά της έχει τόσα πολλά μοναστήρια που μπορούν να προσφέρουν στο τουρισμό, όταν μάλιστα οι άνθρωποι της είναι τόσο δεμένοι με τη θρησκεία.
Ήθελα επίσης να ρωτήσω, εάν έχει κάποια συνεργασία του Ε.Ο.Τ. με τους δήμους και κατ' επέκταση με τα Κ.Α.Π.Η. Καθώς βρισκόμαστε σε οικονομικά δύσκολες εποχές, πιστεύω καλό θα ήταν τα ΚΑΠΗ που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα να τονωθούν με εκδρομές από προγράμματα εσωτερικού τουρισμού του ΕΟΤ, δίδοντας εργασία σε πολύ κόσμο σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Σε αυτό το κομμάτι πρέπει ο Ε.Ο.Τ. να συμβάλει, έτσι ώστε να υπάρξει εκ νέου περισσότερη τουριστική κίνηση από την τρίτη ηλικία. Αντίστοιχα, καταλύτη θετικών εξελίξεων για τον θαλάσσιο τουρισμό αποτελούν οι μαρίνες, που δυστυχώς δεν είναι τόσες όσες απαιτούνται. Χρειαζόμαστε περισσότερες μαρίνες για να καλύπτονται οι ανάγκες του θαλάσσιου τουρισμού, και ο ΕΟΤ θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το θέμα.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι, θεωρώ ανεπίτρεπτο το καλοκαίρι και την άνοιξη, στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, να μην υπάρχει ένα γραφείο εξυπηρέτησης των τουριστών. Από προσωπική εμπειρία σας λέω, ότι έρχονται οι τουρίστες και ρωτάνε διάφορα πράγματα περαστικούς και αστυνομικούς της Βουλής, καθώς δεν γνωρίζουν που αλλού να απευθυνθούν με τις ερωτήσεις τους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά τον τουρισμό μας με περισσότερη προσοχή, ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στα εκατομμύρια των επισκεπτών της πατρίδας μας κάθε χρόνο.»
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ