Dec3
Παρέμβαση Θ. Μπούρα στη συζήτηση του ΝΣ για την Οδική Ασφάλεια
12/3/2010 4:15:00 PM

Τη Τρίτη 30 Νοεμβρίου συζητήθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού, του Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και την προστασία του Περιβάλλοντος, Κύρωση Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. και άλλες διατάξεις».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση και υποστήριξε τα εξής:
«Σήμερα μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα και γι’ αυτό πρέπει όλοι να σταθούμε θετικά. Θα σταθούμε θετικά σε πολλές από τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου θετικά και θα τις ψηφίσουμε.
Στεκόμαστε, όμως, αρνητικά επί της αρχής όχι γιατί διαφωνούμε, αλλά γιατί θέλουμε να επισημάνουμε, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας εποχή, ότι πρέπει να τολμήσετε περισσότερο. Και είναι η πρώτη φορά που Αξιωματική Αντιπολίτευση σας στηρίζει και σας ωθεί σε πιο τολμηρές πράξεις και εσείς αυτό δεν το τολμάτε.
Με το παρόν σχέδιο νόμου παρατείνετε επί της ουσίας μία εκκρεμότητα με μια αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει, επιτέλους, ειδικά στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να νομοθετούμε με ρήξεις και με τομές.
Δεν πρόκειται περί ενός νομοσχεδίου οδικής ασφάλειας, για να μην υπάρχει και παραπλάνηση. Σε καμία περίπτωση η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας δεν συνιστά συνολική αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας.
Πολλές από τις απαντήσεις στα ζητήματα οδικής ασφάλειας είναι προφανείς και βασικά απαιτούν πολιτική βούληση και όχι τόσο εκπόνηση συγκεκριμένων στρατηγικών σχεδιασμών, τους οποίους ενδεχομένως να εκπονήσει ένα Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο οφείλω να επισημάνω ότι έχει ξαναλειτουργήσει και στο παρελθόν ως Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας πριν από περίπου έντεκα χρόνια και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το ζητούμενο δεν είναι τόσο η εκπόνηση πολιτικών. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε λιγότερους νεκρούς. Το ζήτημα είναι να το κάνουμε.
Στο δεύτερο άρθρο ως προς τη Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας αυτό που κάνετε είναι ότι ενώ είχαμε τρεις Γενικές Διευθύνσεις, δημιουργείτε μία τέταρτη. Είστε σίγουροι ότι κάνοντας το θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα; Είναι μία τακτοποιητική υπόθεση, η οποία δεν ξέρω αν δημιουργεί και περισσότερη γραφειοκρατία. Αυτό θα φανεί στο χρόνο. Στο κεφάλαιο που αφορά τα ΚΤΕΟ, έχουμε μία βασική φιλοσοφική διαφορά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το ζήτημα σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας. Από το 2001 λειτουργεί στη χώρα μας με αρκετή επιτυχία ο θεσμός των ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Ο θεσμός αυτός δρα ανταγωνιστικά προς τα δημόσια ΚΤΕΟ. Μάλιστα έχουν καταφέρει, μετά από σημαντικές επενδύσεις, να πάρουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς τους τεχνικού ελέγχου των οχημάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δυστυχώς σήμερα στα δημόσια ΚΤΕΟ υπάρχει μία εξυπηρέτηση που δεν είναι ικανοποιητική. Αντίθετα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι συνδεδεμένα on line με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου σας. Στα δημόσια ΚΤΕΟ δε γίνεται αυτό και υπάρχει σήμερα ένα πραγματικό ζήτημα λειτουργίας τους.
Μήπως πρέπει να σκεφτείτε, στα πλαίσια μιας πραγματικά τολμηρής μεταρρύθμισης να μην έχουμε καθόλου δημόσια ΚΤΕΟ και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και αυτούς τους υπαλλήλους σε άλλες διευθύνσεις που να είναι πραγματικά πιο χρήσιμοι και να αξιοποιήσουμε και την περιουσία τους;
Υπάρχει και ένα ζήτημα ανισομερούς μεταχείρισης μεταξύ των δημοσίων και των ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Ο ν. 2963/2001 προέβλεπε τη διαπίστευση και όχι την πιστοποίηση, ως αυστηρότερη διαδικασία πιστοποίησης και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Από το 2001 με τρεις διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αυτή η διαδικασία διαπίστευση των δημοσίων έχει παραταθεί και δίνεται άλλη μία παράταση σήμερα για άλλους 18 μήνες. Εάν τα δημόσια ΚΤΕΟ δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ανταγωνίζονται αθέμιτα τα ιδιωτικά σήμερα.
Για να ανοίξει κάποιος σήμερα ΙΚΤΕΟ απαιτείται όλη η επένδυση να είναι έτοιμη να έχει προσλάβει όλους τους υπαλλήλους και να περιμένει ενδεχομένως 3 και 4 μήνες να έρθει το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για να κάνει την απαραίτητη διαπίστευση, με κόστος για την επιχείρηση. Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια λογική του να υπάρχει το ΕΣΥΔ και θα δεχόμασταν ενδεχομένως και αυτή την μικρή χρονική υστέρηση, με την προϋπόθεση ότι η πιστοποίηση γίνεται σωστά. Γιατί αυτή η διάκριση εις βάρος του ιδιωτικού ΚΤΕΟ, όταν γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα δημόσια είναι προβληματική. Μία πρόταση τουλάχιστον ας δεχτείτε. Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ να μπορούν να μετατρέψουν μία από τις υφιστάμενες λωρίδες για έλεγχο δικύκλων. Στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου της Αττικής δεν επιτρέπεται από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις κάτι να γίνει. Τα περισσότερα έξαλλου δίκυκλα κυκλοφορούν εδώ στην Αθήνα. Η περιφέρεια Αττικής, της οποίας είμαι βουλευτής, έρχεται να διαχειριστεί αυτό τον μεγάλο όγκο με συνέπεια την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των δικυκλιστών αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ