Nov30
Ο Ν. Καντερές για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
11/30/2010 1:20:00 PM

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά στη κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα. Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, στην επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι,
«Όλοι αναγνωρίζουμε, ότι η Ελλάδα πάσχει από ένα σπάταλο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο που αφορά στη κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα, κινείται σε σωστή κατεύθυνση και κατά συνέπεια βρίσκει την Νέα Δημοκρατία επί της αρχής σύμφωνη. Πρόκειται μάλιστα στην ουσία για την υλοποίηση δικών μας προτάσεων, όταν σαν Κυβέρνηση τον Μάιο του 2009, είχαμε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, εξαγγέλλοντας την συγχώνευση ή κατάργηση 255 –  επί συνόλω εξακοσίων - νομικών προσώπων και δημοσίων υπηρεσιών. Οφείλω να τονίσω όμως, ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι σαφώς κατώτερο των προσδοκιών μας. Προβλέπει πολύ μικρότερο αριθμό συγχωνεύσεων από αυτόν που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο, πού έλεγε ότι θα μειώσει τουλάχιστον κατά διακόσιες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σήμερα, εξετάζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, βλέπουμε ότι από τις αρχικές διακηρύξεις, ουσιαστικά μόνο 28 νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία, ότι επί ημερών της, είχαν δημιουργηθεί πολλές περιττές υπηρεσίες. Πρόκειται για αστείες κατηγορίες, καθώς καμία από αυτές τις «περιττές» - όπως τις αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ - υπηρεσίες δεν καταργούνται ή συγχωνεύονται. Αντιθέτως σχεδόν το 100% των υπηρεσιών που τελικά συγχωνεύονται, είναι υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα τα οποία είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ τα περασμένα έτη. Πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ, που αδυνατεί να εξηγήσει στον Λαό, τι έχει κάνει ένα χρόνο για να εξοικονομήσει περιττά έξοδα, όταν αντί για ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα όπως έλεγε αρχικά, έφτιαξε τη μεγαλύτερη σε αριθμό και έξοδα Κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της χώρας, αυξάνοντας Υπουργούς, Υφυπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, μαζί με όλους τους σύμβουλους που αναλογούν στον καθένα.
Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες αφορά στις σχέσεις εργασίας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει τη ρητή διαβεβαίωση του Υπουργού, ότι ουδείς από τους εργαζομένους, οι οποίοι υπηρετούν εδώ είτε ως μόνιμοι είτε ως αορίστου χρόνου, θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Όσον αφορά στην ΑΓΡΟΓΗ, οι πραγματικοί στόχοι της Κυβέρνησης φαίνονται ξεκάθαρα, αφού εσκεμμένα παραβλέπει, ότι η ΑΓΡΟΓΗ δημιουργήθηκε, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποχρέωσε να πάρουμε περισσότερο προσωπικό. Τώρα η πρόθεση της Κυβέρνησης να απολύσει υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου – κάτι που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής – ανοίγει με επικίνδυνο τρόπο τους ασκούς του Αιόλου και για άλλους εργαζομένους.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι τα περιθώρια λαθών και ολιγωριών έχουν παρέλθει οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ έφερε τη χώρα με τις επιλογές του σε δεινή θέση, και τα μέτρα που εφαρμόζονται, έχουν οδηγήσει την εγχώρια αγορά, τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές σε απόγνωση. Η ελληνική οικογένεια αιμορραγεί και ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Εμείς, σαν αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουμε να αναδείξουμε τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε το παρόν νομοσχέδιο να συνεισφέρει ουσιαστικά στην έξοδο της χώρας από την δύσκολη συγκυρία και να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα προσπαθεί να λύσει.»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ