Nov26
Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Θ. Μπούρα για τη μεταφορά καίριων υπηρεσιών....
11/26/2010 3:30:00 PM

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Μπούρας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη μεταφορά καίριων υπηρεσιών για την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Μπούρας είπε:
«Μελετώντας το Σχέδιο Προεδρικού διατάγματος που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο προς διαβούλευση «Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής» με έκπληξη διαπιστώνω ότι καταστρατηγείται η έννοια της αποκέντρωσης και της αναπτυξιακής δυναμικής όσον αφορά τουλάχιστον τις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.
Σημαντικές υπηρεσίες όπως η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης καρατομείται σε Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, με αρμοδιότητα στις περιφερειακές ενότητες Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής και Π.Ε. Πειραιώς, με αρμοδιότητα στις περιφερειακές ενότητες Πειραιώς, Νήσων και Δυτικής Αττικής. Για μια ακόμη φορά η περιφέρεια Αττικής είναι η πίσω αυλή της Αθήνας.
Επίσης, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας χωρίζεται σε τρεις Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγείας 1) Π.Ε. Κεντρικού Τομέα, 2) Π.Ε. Πειραιώς, με αρμοδιότητα στις Π.Ε. Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Νήσων και 3) Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, με αρμοδιότητα στις Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.
Βλέπουμε, δηλαδή, δύο πολύ σημαντικούς τομείς της Ανάπτυξης και του Υγειονομικού Ελέγχου να επικεντρώνονται αντί να αποκεντρώνονται, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο του Καλλικράτη, που κυρίως είναι νομοσχέδιο αποκέντρωσης. Διαπιστώνεται ότι όλο αυτό είναι αντίθετο σε κάθε έννοια ανάπτυξης και γρήγορης αντιμετώπισης των θεμάτων.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής είναι συσσωρευμένες οι πιο σημαντικές βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες, όπως διυλιστήρια, εταιρείες logistic, ναυπηγεία, εταιρείες χρωμάτων, φαρμακευτικές εταιρείες, εργοστάσια επίπλων, εκδοτικοί οίκοι. Οι παραπάνω, λοιπόν, Γενικές Διευθύνσεις φεύγουν από τον φυσικό τους χώρο.
Κύριε Υπουργέ, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους να τροποποιήσει αυτό το σχέδιο Π.Δ. προκειμένου τόσο η Δυτική όσο και η Ανατολική Αττική να έχουν τις δικές τους υπηρεσίες στον Τομέα της Ανάπτυξης, του Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγείας για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία οπού η περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής είναι ο κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης;»
Ο  αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Ντόλιος απάντησε ότι έχουν  γίνει πολύ σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση την οποία εύστοχα έχει επισημάνει ο κ. Μπούρας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μία Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και δύο επιτελικές στην έδρα της Περιφέρειας. Αυτές οι επιτελικές Διευθύνσεις εμφανίζονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ακριβώς για να διασφαλιστεί το ενιαίο του προγραμματισμού και η ενιαία πολιτική σε κάθε τομέα χωριστά. Στην Περιφέρεια Αττικής, έχουμε Διευθύνσεις ανάπτυξης στις επτά από τις οκτώ Περιφερειακές Ενότητες, σε όλες – και Ανατολική και Δυτική Αττική- πλην της Περιφέρειας Νήσων, η οποία εξυπηρετείται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.
Όσον αφορά τα θέματα Υγείας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχει δύο επιτελικές Διευθύνσεις στην έδρα. Μόνο στην Αττική έχει επτά Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και εξυπηρετούνται ανά δύο.
Τελειώνοντας ο κ. Ντόλιος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο θέμα το όποιο τέθηκε από τον κ. Μπούρα καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Υιοθετώντας, λοιπόν αυτές τις απόψεις διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο βρίσκεται για έγκριση στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Ο κ. Μπούρας στη δευτερολογία του δήλωσε ικανοποιημένος από την απάντηση του Υπουργού και θα περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του Προεδρικού Διατάγματος. Συνέχισε, δε , λέγοντας :
«Η παρέμβασή μου είναι για να βοηθήσω και σε καμία περίπτωση για να σταθώ αντιπολιτευτικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Πράγματι η αποκέντρωση ήταν, είναι και θα είναι από τις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων σε επίπεδο κράτους αλλά και των μικρότερων διοικητικών μονάδων. Η αλλαγή διοικητικής διάρθρωσης της χώρας έχει σαν σκοπό αυτήν την αποκέντρωση για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική, στην οποία υπηρέτησα και σαν Νομάρχης για τέσσερα χρόνια, παράγεται περίπου το 40% του εθνικού πλούτου. Διότι εκεί βρίσκονται τα διυλιστήρια, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι εταιρείες χρωμάτων, οι χαλυβουργίες, οι καπνοβιομηχανίες, οι εταιρείες Logistics, η Ρεβυθούσα, εκεί προϋποτίθεται θα γίνει μία μεγάλη επένδυση, το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου.
Είναι δυνατόν αυτή η ανάπτυξη να μην έχει κέντρο επίλυσης των προβλημάτων την ίδια περιοχή και οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες να υφίστανται κάθε είδους ταλαιπωρία προκειμένου να επιλύσουν τα θέματά τους;
Το ίδιο ισχύει και για την Ανατολική Αττική, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία με την Βιομηχανική Περοχή Κορωπίου, τα Βιομηχανικά Πάρκα και Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκεται και ο Διεθνές Αερολιμένας. Στην περιφέρεια Αττικής βρίσκονται και  τα μεγαλύτερα λιμάνια Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου. Να σας θυμίσω και το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές.
Αν, λοιπόν, μετά τη παρέμβασή μου κρίνετε σκόπιμο για περαιτέρω διορθώσεις, θα ήταν φρόνιμο να γίνουν τώρα που το Προεδρικό Διάταγμα είναι στη διαδικασία προώθησης, γιατί πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην Περιφέρεια Αττικής για το καλό της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της περιοχής.»
Τέλος, ο υφυπουργός κ. Ντόλιος διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί το ενιαίο του προγραμματισμού και η ενιαία πολιτική σε όλους τους τομείς. Μια άλλη βασική παράμετρος είναι η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων όσο πιο κοντά γίνεται στο σπίτι τους. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο του Προεδρικό Διατάγματος θα βρει απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μπούρα.
Ο βουλευτής θα είναι εν αναμονή της τελικής μορφής για να δει αν τελικά έχουν ικανοποιηθεί οι εισηγήσεις τις οποίες έχει προτείνει.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ