Jan20
Προτάσεις Ν. ΚΑΝΤΕΡΕ για βελτίωση του νόμου για τα δάση της Αττικής
1/20/2010 8:09:00 AM

Προτάσεις Ν. ΚΑΝΤΕΡΕ για βελτίωση του νόμου για τα δάση της Αττικής

Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής. Στην συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές έκανε σημαντικές παρεμβάσεις όσον αφορά νομοθετικές βελτιώσεις των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου.
«Ενώ ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει παρόλα αυτά αρκετά κενά», είπε ο Βουλευτής. Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις του έχουν ως εξής:
• Για την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, όπου δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το χρονικό περιθώριο των ελέγχων που θα κάνει η εν λόγω επιτροπή, οφείλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε προσθήκη που να ορίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να πραγματοποιούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου. H Υπουργός ανέφερε στις τελικές προτάσεις της, ότι χρονικό διάστημα δεν θα ξεπερνά τους 2 μήνες.
• Σε ότι αφορά στις εξαιρέσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών για δημόσια έργα όπως και έργα υποδομής για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση πριν τα καταστροφικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, ο Βουλευτής έθεσε συγκεκριμένο ερώτημα στην Υπουργό αν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα έργα υποδομής τα ΧΥΤΑ του Γραμματικού. Σε αυτό το ερώτημα η Υπουργός δεν απάντησε.
• Αντίστοιχα για την Eιδική Υπηρεσία Κατεδάφισης, της οποίας το έργο και η αρμοδιότητα περιορίζεται μέσα στις εκτάσεις των περιοχών που επλήγησαν πέρυσι το καλοκαίρι, ρώτησε τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί το Υπουργείο, χωρίς όμως προς το παρόν να μπορεί να δώσει απάντηση.
• Για την Δασική Υπηρεσία, που εξακολουθεί να παραμένει μετέωρη, ο Βουλευτής εισηγήθηκε να προβεί το Υπουργείο στην επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος που είχε καταργηθεί. Η απάντηση από την Υπουργό ήταν ότι θα δημιουργηθεί με Προεδρικό Διάταγμα.
• Καθώς ο επιστημονικός ορισμός του δάσους δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και το ΠΑΣΟΚ  αποφασίζει να αλλάξει τώρα τον δασικό νόμο 3208 του 2003, ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί αν υπήρξε δυσλειτουργία στην αποτελεσματική ενσωμάτωση και εφαρμογή του νόμου και ποια ήταν τα αποτελέσματα του.
• Ζήτησε από την Υπουργό να ενημερώσει την Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία, πόσες αιτήσεις για πράξη χαρακτηρισμού υποβλήθηκαν και εξετάστηκαν, πόσες εξ αυτών βρίσκονται στις επιτροπές δασικών αμφισβητήσεων, πόσες τελεσιδίκησαν και τέλος για τι εκτάσεις πρόκειται; Αυτά τα στοιχεία – ένας απολογισμός όπως τα χαρακτήρισε ο Βουλευτής – είναι απαραίτητα, για να μπορέσουν οι Βουλευτές να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα επαναδιατυπωθεί το άρθρο 9 του νομοσχεδίου, που καταργούσε διατάξεις του νόμου Δρύ, και θα το φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.
Σε δήλωση του ο κύριος Καντερές τόνισε ότι ο σωστός χειρισμός της προστασίας του Περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Για τον λόγο αυτό παρότρυνε την κυρία Μπιρμπίλη να εξετάσει πολύ σοβαρά την σύσταση Επιτροπής, αποτελούμενη από ειδικούς που θα δώσουνε επιτέλους μία πλήρη έννοια και έναν ολοκληρωμένο προσδιορισμό του δάσους. Έτσι μόνο θα αποκτήσει το κράτος μας τελικά την δυνατότητα, να αντιμετωπίσει την προστασία των δασών υπεύθυνα.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ