Jul22
Παρέμβαση Ν. Καντερέ για το Ασφαλιστικό του δημοσίου
7/22/2010 6:06:00 PM

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε και το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι: «Με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό σύστημα. Το σχέδιο νόμου θα έπρεπε να προσφέρει αποτελεσματική διέξοδο στο ιδιαίτερα σύνθετο ασφαλιστικό πρόβλημα της Χώρας, δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ ακλούθησε μια πολιτική αποπροσανατολισμού, χωρίς να προσφέρει τις αναγκαίες βιώσιμες λύσεις.
Έτσι, οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, έχουν μπερδέψει και εξοργίσει όλους τους πολίτες. Τι απέγινε άραγε η υπόσχεση για τα τρία γνωστά «ΔΕΝ»: ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και ότι δεν θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές. Πώς να μην είναι μπερδεμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όταν σαν αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ έλεγε στα πάντα «όχι» και αντιδρούσε λυσσαλέα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σήμερα δρομολογεί χειρότερες συνθήκες συνταξιοδότησης. Πώς να μην είναι μπερδεμένος ο πολίτης, όταν πριν λίγους μήνες το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε έντονα στο πάγωμα των συντάξεων και μισθών για δύο χρόνια, που προεκλογικά η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε το θάρρος να ανακοινώσει, και σήμερα όχι απλά παγώνει αλλά μειώνει τις αποδοχές όλων των υπαλλήλων και συνταξιούχων και δεν γνωρίζουμε για πόσα χρόνια;
Ολόκληρος ο ελληνικός Λαός είναι μπερδεμένος, απογοητευμένος και οργισμένος από τις βίαιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στα θεμελιωμένα δικαιώματα των πολιτών. Όλοι γνωρίζουμε, ότι στο ασφαλιστικό μας σύστημα υπήρχαν προβλήματα και παθογένειες, που έπρεπε να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Αποτελεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ τελικά μονόδρομο; Προσφέρει το νομοσχέδιο τις απαραίτητες λύσεις; Γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις; Δυστυχώς δεν το γνωρίζει.
Η Κυβέρνηση απλά δρομολόγησε την αναδιάταξη του ασφαλιστικού συστήματος με όρους καθαρά εισπρακτικούς. Η πρόσφατη περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, οι νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10%, η μείωση των γενικών ποσοστών αναπλήρωσης, η αύξηση των ετών ασφάλισης, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι περικοπές και το πάγωμα των συντάξεων, οι μητέρες με τα ανήλικα παιδιά και οι τρίτεκνες μητέρες, που θα εργαστούν περισσότερα χρόνια και οι νέοι ασφαλισμένοι που θα δουλεύουν για πενιχρές συντάξεις. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση είχε έναν και μόνο στόχο. Θέλει να εισάγει έναν μηχανισμό μείωσης των συντάξεων, ώστε να εκπληρώσει τον στόχο του μνημονίου, στο οποίο η ίδια μας έβαλε. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, - όχι μόνο πολιτικά και κοινωνικά - αλλά και νομικά, ήταν διάτρητο σε πάρα πολλά σημεία. Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίθηκε στις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανομή του πλούτου και την αλληλεγγύη. Η Κυβέρνηση δρομολόγησε μέτρα που έχουν αποκλειστικά δημοσιονομικό χαρακτήρα. Εισήγαγε βίαια μετατροπή των ορίων ηλικίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα βαρέα και ανθυγιεινά και βέβαια δραματική μείωση του ποσοστού του ύψους της σύνταξης.
Η Νέα Δημοκρατία, που είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση και απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο σε ορατό χρόνο, θεώρησε την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία κοινωνικά άδικη, οικονομικά μη βιώσιμη και νομικά διάτρητη. Δεν την ψηφίσαμε, αφού δεν μπορεί να αποτελεί μοναδική λύση του ασφαλιστικού η δημιουργία ενός μηχανισμού μείωσης των συντάξεων. Υπήρχε εναλλακτική πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να ρίχνει τους ασφαλισμένους στον καιάδα, και θα καταγραφεί σαν το χειρότερο νομοσχέδιο που πέρασε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ