Jul13
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
7/13/2010 5:53:00 PM

 Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι:
«Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό είναι από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια των τελευταίων ετών. Η Κυβέρνηση ανατρέπει με συνοπτικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το περιβόητο «Μνημόνιο», τα δικαιώματα που είχαν εδραιωθεί στην ασφάλιση και στην εργασία εδώ και δεκαετίες. Παρουσιάζει ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει να γυρίσει την Ελλάδα ασφαλιστικά και εργασιακά στο μεσαίωνα. Κόβει δύο συντάξεις, επανεισάγει το ΛΑΦΚΑ επιβαρύνοντας τους συνταξιούχους με 3% έως 10% επί των αποδοχών τους, «παγώνει» μισθούς και συντάξεις για τουλάχιστον τρία χρόνια, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, σε μερικές περιπτώσεις για δεκαπέντε και πλέον χρόνια, περικόπτει δραματικά εκμηδενίζοντας σχεδόν τις επικουρικές συντάξεις, επανακαθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ξεκινώντας από μία βασική σύνταξη των 360 ευρώ και με ένα ποσοστό αναπλήρωσης 1,2%. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Εξετάζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι η μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 40%-60% για όλους. Άρα, ουσιαστικά δεν πρόκειται για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση. Η Κυβέρνηση εισάγει ένα μηχανισμό κατάργησης των συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σαν Αντιπολίτευση έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι η Νέα Δημοκρατία, κινούμενη στο πλαίσιο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, θα εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση. Δεν θα σταθούμε στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με εσωτερικές αντιδράσεις και προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το ασφαλιστικό σύστημα, όπως διαμορφώνεται σήμερα με την πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, τελικά θα παρέχει περισσότερα κίνητρα να το αποφύγει ο εργαζόμενος παρά να ενταχθεί σ’ αυτό. Υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος να έχουμε τεράστιο εύρος εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής και μετακίνηση των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση. Σε αυτούς τους εννέα μήνες η Κυβέρνησή μπορούσε να έχει κινηθεί με διαφορετικό τρόπο στο ασφαλιστικό, να κυνηγήσει αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, να κυνηγήσει τις συνταγογραφήσεις και να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες υγείας, προχωρώντας σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων. Θα μπορούσε, επίσης, να ενεργοποιήσει το νόμο 3586/2007 της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ίσως έτσι να είχε καταλάβει ότι δεν θα χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις ανθρώπων οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ήρθε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασφαλιστικού, που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και που διαμελίζει την κύρια σύνταξη σε βασική και αναλογική, χωρίς να παρέχει καμία εγγύηση για την αναλογική. Προχωράει σε αλλαγές στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά το καταψηφίζουμε»

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ