Εκδηλώσεις

Dec4
Πρόσκληση στην επιστημονική συνάντηση με θέμα: “Λαύριο, ένα μεταλλευτικός τόπος δύο εποχών”
12/4/2012 10:55:00 AM by Giannis
 
 
Επιστημονική συνάντηση διοργανώνει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π) την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου(17:00), στην έδρα του (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα), με ανακοινώσεις που αφορούν την αρχαία και τη νεώτερη ιστορία του Λαυρίου.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο (8 Δεκεμβρίου,21:00) με ξενάγηση σε αρχαία και νεώτερα τεχνολογικά μνημεία της περιοχής (μεταφορά με τη φροντίδα του Ιδρύματος, κατόπιν κράτησης).
Η συνάντηση αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που προωθεί την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας και επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στην κληρονομιά βασικών βιομηχανικών περιοχών της Αττικής.
Το Λαύριο συνδέθηκε με τη μεταλλευτική και μεταλλουργική τεχνολογία σε δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε εκεί από τον 6ο αι. π.Χ. Την εποχή του Θεμιστοκλή, τα έσοδα των Αθηναίων από την εξαγωγή αργύρου ήταν τόσο υψηλά που αξιοποιήθηκαν στο κτίσιμο του αθηναϊκού στόλου, ο οποίος απομάκρυνε τον περσικό κίνδυνο.
Η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης τον 5ο αι. π.Χ., με την αναζήτηση του αργυρούχου μολύβδου σε κατώτερα στρώματα της γης, οδήγησε στη διάνοιξη βαθύτερων στοών εξόρυξης και άφησε επίσης πίσω της, μέχρι σήμερα, φρέατα εξαερισμού, εργαστήρια εξαερισμού και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, μεγάλες δεξαμενές νερού και πλυντήρια για τον καθαρισμό του και καμίνους για την τήξη του.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, αναδεικνυόμενο σε σπουδαίο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό κέντρο, το Λαύριο αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν πρόσωπο της νεωτερικής ταυτότητας της Ελλάδας.
Ενδιαφέρον για τον μεταλλευτικό πλούτο της Λαυρεωτικής γης εκδηλώθηκε από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1860 ο Iταλός I.B. Σερπιέρι, γνώστης των εκθέσεων του μεταλλειολόγου A. Kορδέλλα για την αξιοποίηση των αρχαίων σκωριών, ξεκίνησε εργασίες εκμετάλλευσής τους.
Τόσο η πόλη, όσο και η Λαυρεωτική ενδοχώρα είναι σήμερα ένας τόπος διάσπαρτος από κτίρια και εγκαταστάσεις που μαρτυρούν το απώτερο και το πρόσφατο τεχνολογικό τους παρελθόν.
ΑΠΕ – ΑΜΠ
Πρόγραμμα
 Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012,17:00-20:00

Επιστημονική συνάντηση

Ελένη Ανδρίκου, δρ. αρχαιολογίας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Β΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων,
Η εκμετάλλευση των αργυρούχων μεταλλευμάτων της Λαυρεωτικής κατά την αρχαιότητα Κωνσταντίνα Τσάϊμου, καθηγήτρια Τμήματος Μεταλλειολόγων ΕΜΠ,
Κατεργασία της «αργυρίτιδος γης» για την παραγωγή αργύρου στο Λαύριο
«Η κατασκευή του αθηναϊκού τετράδραχμου», πολυμεσική εφαρμογή του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής ΕΜΠ (διάρκεια 17΄)
 
Αθανασία Μαρκουλή, δρ. Μεταλλουργίας ΕΜΠ,
Λαύριο: η ιστορική διαδρομή μιας βιομηχανικής πόλης στο πέρασμα των αιώνων
Όλγα Σενή, αρxιτέκτων MSc,
Το δυναμικό των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου: κληρονομιά και επανάχρηση Ασημάκης Χαδουμέλλης, Διευθυντής Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου ΕΜΠ, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου: Πόλος Ανάπτυξης και Πολιτισμού
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012, 9:00

 Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Δρυμού στη Σούριζα Λαυρεωτικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, το Ορυκτολογικό Μουσείο, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο

Λαυρίου-ΕΜΠ και την Έκθεση Κεραμικής της Ανωνύμου Κεραμευτικής Εταιρείας Λαυρίου, με τη φροντίδα του Ιδρύματος (κατόπιν κράτησης, τηλ. 210 3256932) 

 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ