 Ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισε και φέτος η εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, από το Δήμο Μαραθώνος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας.
Μεγάλος αριθμός γονέων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για προβλήματα λόγου και μαθησιακές δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά τους στην προσχολική ή σχολική ηλικία καθώς και τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Στη φετινή εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Ακούγοντας σε έναν κόσμο γεμάτους θορύβους» που κράτησε περισσότερο από 6 ώρες και ήταν αφιερωμένη στη σχέση ακοής και λόγου – επικοινωνίας, έμπειροι λογοθεραπευτές προχώρησαν σε τριαντάλεπτες συνεδρίες ανίχνευσης δυσκολιών λόγου και επικοινωνίας σε παιδιά έως 12 ετών και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε γονείς, απαντώντας στα πολλά ερωτήματα που τους ετέθησαν .
Παράλληλα η ιατρός χειρούργος ΩΡΛ κα Παπανικολοπούλου εξέτασε τα παιδιά και έκανε ακοολογικό έλεγχο δίνοντας οδηγίες όπου ήταν αναγκαίο.
Ειδικά φέτος, η ημέρα της Λογοθεραπείας ήταν αφιερωμένη στην ακοή και τη σημασία της. Η αντίληψη του περιβάλλοντος δια της αίσθησης της ακοής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία λόγου και επικοινωνίας των παιδιών ιδιαίτερα σήμερα που τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε εκατοντάδες θορύβους της πόλης .
Ο υπεύθυνος προγραμμάτων σχετικών με την υγεία και την πρόληψη Δημοτικός Σύμβουλος και Ιατρός κ. Νίκος Τουρούκης δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση:
«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών Λογοθεραπευτών που επέλεξε και φέτος το Δήμο μας για μέρος των εκδηλώσεων στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την υπεύθυνη της εκδήλωσης κα Μάντακα που συνέβαλλε τα μέγιστα για την επιτυχία της καθώς επίσης και τη συνάδελφο χειρούργο ΩΡΛ κα Παπανικολοπούλου για την εθελοντική της προσφορά στον ακοολογικό έλεγχο των παιδιών. Μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεκτικές διαταραχές ή εν γένει αναπτυξιακές διαταραχές λόγου είναι φαινόμενο συχνό σε μικρά παιδιά. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή τα εντάσσει ομαλά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου. Γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ενημέρωση, όχι μόνον των γονέων αλλά και των δασκάλων - παιδαγωγών. Ο Δήμος Μαραθώνος θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιου τύπου προσπάθειες.»
|