Oct28
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑΪΜΗ
10/28/2010 10:34:00 AM by Giannis

«Στις 7 Νοεμβρίου αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε εποχή»
ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΛΗΣ

Έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη «χρυσή περίοδο» του δήμου Φυλής. Οι κάτοικοι τον εμπιστεύτηκαν, εκλέγοντάς δήμαρχο ξανά και ξανά με συντριπτικές πλειοψηφίες.
Αρχιτέκτονας μηχανικός  με ειδίκευση στην Πολεοδομία και τη διαχείριση Περιβάλλοντος, διεκδικεί τη δημαρχία στο νέο μεγάλο δήμο Φυλής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Συμμετοχής».  
Τον συναντήσαμε στο δημαρχείο Φυλής και είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα και ενώ τα τηλέφωνα κτυπούσαν συνεχώς μας απάντησε υπομονετικά στα πάντα… 

Κύριε Μπουραΐμη, ποιοί είναι οι λόγοι που σας έκαναν να διεκδικήσετε το νέο δήμο Φυλής ;
Θα μπορούσα να απαντήσω ότι ήταν το όραμα, η αγάπη για την περιοχή, η διάθεσή μου να συνεχίσω σε ένα νέο πλαίσιο όπου με το νέο μεγάλο δήμο μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό που με έκανε να διεκδικήσω το νέο δήμο Φυλής ήταν η εντυπωσιακή υποστήριξη που είχα από εκατοντάδες κατοίκους των Άνω Λιοσίων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, την περασμένη άνοιξη, έναν Λιοσώτη περιπτερά ο οποίος πριν προλάβω να του πω τι θέλω να ψωνίσω, μου είπε: «Δήμαρχε, κάνε και δω, στα Λιόσια ό,τι έκανες στη Χασιά γιατί αλλιώς κι ότι έχεις πετύχει εκεί πάνω θα βουλιάξει». Χωρίς τους Λιοσώτες δεν υπάρχει δήμος ισχυρός. Και όταν ένας άνθρωπος που δουλεύει όλη μέρα, γιατί οι περιπτεράδες δουλεύουν όλη μέρα κυριολεκτικά, σου λέει μια τέτοια κουβέντα πάει να πει ότι οι Λιοσώτες θέλουν να πάμε μπροστά, να ξεχρεώσουμε όπως κάναμε στη Χασιά και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
 Είναι γνωστό ότι έχετε για αρκετά χρόνια πετυχημένες θητείες στο δήμο Φυλής με επιτεύγματα σε πολλούς τομείς.  Πιστεύετε, εφόσον εκλεγείτε, ότι θα καταφέρετε να κάνετε του ιδίου επιπέδου έργου στο νέο Δήμο;
Σκεφτείτε ότι όσα πετύχαμε τα πετύχαμε με τα περιορισμένα μέσα που μας έδινε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο. Τώρα με τις δυνατότητες που μας δίνει ο «Καλλικράτης» μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και θα τα πετύχουμε. Η περιοχή μας θα αλλάξει. Στόχος μας είναι να ανέβει η αξία της γης μας. Δεν ζητώ να μας ψηφίσουν για όσα έχουμε κάνει. Αυτά είναι η απόδειξη ότι κρατάμε το λόγο μας. Ζητώ να μας δώσουν την δυνατότητα να δώσουμε σάρκα και οστά στο νέο μεγάλο Δήμο για να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, όσα μας κρατάνε πίσω. Θα σας πω μια διαφορά μας με άλλους συνδυασμούς. Εμείς δεν υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Λέμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε. Όμως θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτά που υποσχόμαστε και να κάνουμε κάτι παραπάνω γιατί αυτός ο τόπος το αξίζει.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος δήμος Φυλής ;
Τα Λιόσια και το Ζεφύρι είναι δύο χρεοκοπημένοι δήμοι σε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης για την Ελλάδα. Ορισμένοι προσπαθούν ήδη να σπείρουν την διχόνοια μεταξύ Λιοσίων, Χασιάς και Ζεφυρίου. Θέλουν να φτιάξουν σύνορα μεταξύ μας, να υψώσουν νέα τείχη, τώρα που ο «Καλλικράτης» τα κατάργησε. Και ρωτώ. Δεν βλέπουν ότι ήδη υπάρχουν τείχη και μάλιστα απόρθητα μέσα στα Λιόσια και το Ζεφύρι; Δεν βλέπουν το γκέτο; Αυτά είναι τα τείχη που πρέπει να ρίξουμε κι όχι να υψώσουμε κι άλλα. Κι αυτά τα τείχη εμείς κι εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, θα τα ρίξω. Το γκέτο θα το διαλύσουμε. Η νομιμότητα θα επιβληθεί παντού. Κι αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό θέμα που θα αντιμετωπίσουμε. Νόμοι παντού, νόμοι για όλους.
 Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δήμος των Άνω Λιοσίων ήταν αρνητικά στην επικαιρότητα για οικονομικούς λόγους, την γνωστή «μαύρη τρύπα» ενώ και το Ζεφύρι τελευταία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.. Έχετε σαφή, συνολική  εικόνα των οικονομικών δεδομένων του νέου ενοποιημένου δήμου Φυλής  και ποια είναι αυτή;
Αυτό που είναι πράγματι εξοργιστικό είναι ότι αυτοί ακριβώς που οδήγησαν τα Λιόσια σ’ έναν πανελλήνιο διασυρμό τώρα μας λένε ότι είναι πιο πολλοί λιοσώτες κι από τους λιοσώτες. Τέτοια είναι η αγάπη τους για τον τόπο μας; Λιοσώτης είναι όποιος τιμά τον τόπο, όποιος προσφέρει στον τόπο. Η αγάπη θέλει πράξεις, όχι λόγια και πομφόλυγες. Η Δήμαρχος Ζεφυρίου έκλεισε τον Δήμο διαμαρτυρόμενη για τα οικονομικά αδιέξοδα για τα οποία η ίδια είναι υπεύθυνη. Αυτή είναι και η κύρια διαφορά μας. Εμείς κοιτάμε να λύσουμε το πρόβλημα, να μην φτάσουμε στο σημείο να αυτοαναιρεθούμε, γιατί όταν κλείνεις το Δήμο σημαίνει ότι αυτοαναιρείσαι. Μπορεί να υπάρχει Δήμαρχος με κλειστό Δήμο; Αν ο Δήμος είναι κλειστός τότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε και Δήμαρχο. Και κάτι ακόμα, η εποχή που ένας δήμαρχος έκλεινε το δρόμο, ανέβαζε και 150 μαύρες σημαίες και έτσι έπαιρνε αυτό που ήθελε, τελείωσε. Είμαστε στο 2010, έχουν περάσει 30 χρόνια από το 1980. Αλλάξαμε εποχή. Τώρα αν δεν έχεις σχέδιο, μελέτη, ικανές τεχνικές υπηρεσίες και δίκτυο πληροφόρησης που να φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμος θα είναι μια ζωή ένας φτωχός συγγενής που θα ζητιανεύει κάποια ψίχουλα κρατικής επιχορήγησης. Αυτό θέλουμε από το νέο μεγάλο Δήμο μας; όχι ασφαλώς. Θέλουμε έναν ισχυρό και εύρωστο Δήμο. Τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι είναι χρεοκοπημένα, ενώ αντίθετα η Χασιά έχει πλεόνασμα. Όποιος σηκώνει τη σημαία του τοπικισμού στο Ζεφύρι για παράδειγμα, είναι σαν να λέει στους Χασιώτες ότι σας θέλω μαζί μου για να μοιραστούμε το πλεόνασμά σας αλλά δεν σας θέλω να κάτσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουμε για τη μοίρα της νέας μεγάλης μας πατρίδας. Έτσι θα πάμε μπροστά; Είναι χρέος μας, ειδικά όσων πιστεύουμε στην ενότητα, να πετύχουμε ένα συνολικό θετικό οικονομικό αποτέλεσμα όχι με μεταφορά πόρων από μια περιοχή σε άλλη αλλά με την συνολική ανάπτυξη και την χρήση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων.
 Τι σκοπεύετε να κάνετε γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;
Ανάπτυξη του τουρισμού που θα βασίζεται στην διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος. Στήριξη της επιχειρηματικότητας ειδικά στα Λιόσια και το Ζεφύρι. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να εκμεταλλευθούμε τις μεγάλες εκτάσεις του Δήμου. Εμείς θα γίνουμε το πρότυπο της «πράσινης» ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Να θυμάστε ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος και αγροτικών προϊόντων είναι η Αθήνα όπως είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τουριστών. Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που μας έδωσε απλόχερα ο ευλογημένος μας τόπος.
 Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο Άνω Λιοσίων και στις δημοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσπραγία όσον αφορά τις πληρωμές τους. Θα δώσετε οριστική λύση στο ζήτημα αυτό;
Φυσικά και αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα γιατί ο Δήμος είναι χρεοκοπημένος, έχουν γίνει πολλές παρανομίες και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο θέλει ο νυν δήμαρχος Άνω Λιοσίων να τους κρατά όμηρους. Εμένα οι ομηρίες δεν μου αρέσουν καθόλου γιατί ένας όμηρος δεν είναι ελεύθερος πολίτης. Εμείς θέλουμε ελεύθερους πολίτες, περήφανους πολίτες. Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα δώσουμε οριστική λύση.
 Στην ευρύτερη περιοχή του νέου δήμου Φυλής μόλις βραδιάζει, η πόλη  ερημώνει και οι πολίτες αποφεύγουν να κυκλοφορούν από ανασφάλεια. Έχετε σκοπό να κάνετε κάτι γι αυτό;
Δεν έχω σκοπό απλώς να κάνω κάτι. Από αυτό θα ξεκινήσω, είναι στον πυρήνα του προγράμματός μας. Αν δεν πετύχουμε να κάνουμε την πόλη μας φωτεινή, χωρίς γκέτο, μια πόλη όπου ο καθένας θα αισθάνεται ότι μπορεί να κυκλοφορεί ότι ώρα θέλει μια ασφάλεια, θα χάσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και τότε θα βουλιάξουμε στο βάλτο της παρακμής. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να πάρει αξία η γη μας. Αν η γη μας πάρει αξία θα γίνουμε όλοι πιο πλούσιοι και θα έχουμε νέες δυνατότητες. Η γη παίρνει αξία όταν υπάρχουν αγοραστές. Ποιος θα αγοράσει γη σε μια περιοχή χωρίς ασφάλεια; Γι’ αυτό σας λέω ότι η πολιτική εφαρμογής των νόμων είναι τελικά μια αναπτυξιακή πολιτική.
 Κοινωνική πολιτική στo νέο δήμο θα κάνετε;
Μα είναι δυνατόν ειδικά σ’ αυτή την εποχή κρίσης και ανασφάλειας να μην ασκήσουμε κοινωνική πολιτική; Όλοι ξέρουν τι κάνουμε στη Χασιά. Σύνθημά μας είναι: κανέναν δεν αφήνουμε μόνο του, κανένας δεν μένει πίσω. Αυτό θα εφαρμόσουμε και σε όλο το νέο Δήμο. Χρήματα θα βρούμε από διάφορες πηγές. Τον ξέρουμε καλά τον τρόπο από την εμπειρία μας στη Χασιά. Σας θυμίζω ότι όταν ανέλαβα, ο Δήμος χρωστούσε στους πάντες αμύθητα ποσά για τα δεδομένα του. Με μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αναχρηματοδότησής του αλλά και με τη χρήση και άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, μειώσαμε το χρέος, γλυτώσαμε τόκους κι έτσι ασκήσαμε κοινωνική πολιτική.
 Είναι γνωστό ότι οι συνενώσεις του Καλλικράτη δημιουργούν σε αρκετές περιπτώσεις τοπικισμούς. Νομίζετε ότι αυτό θα συμβεί και στο νέο δήμο Φυλής;
Δεν δημιουργούν οι συνενώσεις, τοπικισμούς αλλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Όταν κάποιος δεν έχει προτάσεις για τον τόπο του, όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να πείσει με αυτά που λέει, τότε το γυρνάει στον τοπικισμό, στην ξενοφοβία και σ’ ότι άλλο μπορεί να του φέρει έστω και μισή ψήφο. Είναι ντροπή και μοιραίο λάθος να υψώνει κάποιος τείχη μέσα στο νέο Δήμο. Είναι η νέα μεγάλη μας πατρίδα, πώς είναι δυνατόν να ζητάει κάποιος από αυτή τη νέα μεγάλη μας πατρίδα, να κανακεύει το ένα της παιδί ενώ το άλλο να το πετάει έξω από το σπίτι; Γιατί εκεί οδηγεί ο τοπικισμός. Να σας πω ένα παράδειγμα που το ξέρουμε όλοι καλά. Αν μια μάνα δεν προσέξει το ίδιο και δεν αγαπά ακριβώς το ίδιο τα παιδιά της, τότε στο τέλος κάνει κακό και στα παιδιά της και στο σπίτι της. Όποιος λοιπόν δίνει τέτοιες συμβουλές, γιατί τέτοια συμβουλή είναι ο τοπικισμός, δεν το κάνει για το καλό της νέας μεγάλης πατρίδας μας αλλά απλώς γιατί δεν έχει να κάνει προτάσεις για το μέλλον του νέου Δήμου.
 Αναφέρατε ανάμεσα στα άλλα σε προεκλογική σας ομιλία ότι σκοπεύετε εφόσον εκλεγείτε να αναδείξετε το Πάρκο Άνω Λιοσίων σε ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο για όλο το νέο Δήμο και να δρομολογήσετε μετεγκατάσταση στο Πάρκο Πόλης πανεπιστημιακών σχολών όπως τα ΤΕΦΑΑ. Για πείτε μας λίγο περισσότερα γι’ αυτά…
Ο νέος Δήμος θα χρειαστεί νέες εγκαταστάσεις ώστε να επιτελέσει με επιτυχία το καθήκον του. Οι παρούσες εγκαταστάσεις δημαρχείων ασφαλώς θα μείνουν εκεί που είναι σήμερα και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να στεγάσουμε τις νέες υπηρεσίες και να επιδιώξουμε να στεγάσουμε και υπηρεσίες της αποκεντρωμένης περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Έτσι και ένα έργο θα γίνει στην περιοχή μας και θα δημιουργηθεί μια πρόσθετη πηγή εσόδων για την πόλη μας. Οι μετεγκαταστάσεις πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένο ότι θα γίνουν. Τα ΤΕΦΑΑ ψάχνουν χώρους όπως και το ΤΕΙ Αθήνας. Εμείς λοιπόν έχουμε κάνει μια σειρά επαφών για να διερευνήσουμε το ζήτημα και είδαμε ότι υπάρχει έδαφος για μια εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Μπορούμε πριν το τέλος της επόμενης θητείας να έχουμε μια πανεπιστημιακή σχολή στο Πάρκο Πόλης Άνω Λιοσίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μια ακόμα πηγή πλούτου, θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και πάνω σ’ αυτή μπορούμε να χτίσουμε μια προοπτική να δημιουργήσουμε κάποιο ερευνητικό κέντρο. Είμαστε πολύ κοντά στην Αθήνα και συγχρόνως έχουμε μεγάλες εκτάσεις, μην το ξεχνάμε αυτό.
Τελευταία έχει γίνει πολλή φασαρία για το θέμα της έδρας του νέου δήμου. Έχετε κάτι να μας πείτε γι αυτό;
Είναι τέτοιος ο πανικός ορισμένων μπροστά στην ήττα που είναι απίστευτο τι ψέμα θα σκεφτούν να πουν. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λοιπόν για μια ακόμα φορά. Η έδρα του δήμου είναι, πολύ σωστά, στα Άνω Λιόσια και εδώ θα μείνει για πάντα. Έχει ψηφιστεί με το νόμο του «Καλλικράτη» κι ο νόμος αυτός δεν αλλάζει. Το όνομα του νέου Δήμου είναι Φυλή όχι γιατί έτσι λέγεται επίσημα η Χασιά αλλά γιατί, όπως συμβαίνει παντού και πάντα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν αρχαία ελληνικά τοπωνύμια με ιδιαίτερη σημασία, προτιμούνται. Η Φυλή είναι ένα αρχαίο ελληνικό όνομα και μάλιστα στενά συνδεδεμένο με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα. Τον Δήμο πάντως δεν τον κάνει το όνομα αλλά οι άνθρωποί του.

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο δήμο Φυλής;
Δεν είναι δικό μου όραμα, είναι το όραμα ενός μεγάλου λαϊκού αυτοδιοικητικού κινήματος καρπός του οποίου είναι ο συνδυασμός μας. Δεν ασκώ προσωπικές πολιτικές. Υπάρχει ασφαλώς εκείνος που πηγαίνει μπροστά αλλά χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα που να μπορεί να κάνει το όραμα, πράξη. Το όνομά μας «Δύναμη Συμμετοχής» δεν είναι τυχαίο. Προέκυψε από το γεγονός ότι θέλουμε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην προσπάθειά μας. Θέλουμε την συμμετοχή και εκείνων που δεν θα μας ψηφίσουν γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις θα είναι για όλους. Δεν ξεχωρίζουμε τους δημότες. Το όραμα λοιπόν αυτού του μεγάλου αυτοδιοικητικού κινήματος που ξεπερνά τα κόμματα εδώ στον τόπο μας, είναι απλό. Δουλειά, νομιμότητα και ασφάλεια. Γι’ αυτό και ο συνδυασμός μας αποτελείται από συμπολίτες μας με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες.
Πιστεύετε ότι ο προεκλογικός αγώνας έχει γίνει μέχρι σήμερα με πολιτισμένο τρόπο;
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις και προβάλλουμε κυρίως την πρότασή μας για το μέλλον και όχι όπως θα περίμενε κάποιος, τα έργα που έχουμε κάνει. Αυτά όποιος θέλει να τα δει τα βλέπει, είναι μπροστά του. Η πρότασή μας για το μέλλον γεννήθηκε από τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των συμπολιτών μας και διαμορφώθηκε από ένα επιστημονικό επιτελείο εξειδικευμένων στελεχών. Το τι κάνουν οι άλλοι συνδυασμοί θα το κρίνουν οι πολίτες. Εμείς πάντως σε λασπομαχίες δεν συμμετέχουμε.
Απευθυνόμενος στους πολίτες του νέου δήμου Φυλής τι θα θέλατε να τους πείτε ενόψει των εκλογών;
Να ψηφίσουν όχι για να εκδικηθούν ή να εκδηλώσουν την πικρία τους για τη σημερινή κατάσταση αλλά να ψηφίσουν με κριτήριο την ελπίδα, την προοπτική, το μέλλον. Ψηλά το κεφάλι, μαζί θα αλλάξουμε τον τόπο μας, θα αλλάξουμε τη ζωή μας. Μπορούμε, έχουμε τις δυνάμεις, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις ιδέες, έχουμε την εμπειρία, γιατί το έχουμε ξανακάνει. Γι’ αυτό και ξέρουμε καλά πώς να κυβερνήσουμε ένα καράβι ώστε να βγει από τη θύελλα σώο και να πιάσει λιμάνι απάνεμο. Ξέρουμε τη δουλειά, την έχουμε ξανακάνει και θα τα καταφέρουμε. Από την κρίση αυτή, ο νέος μεγάλος Δήμος, η νέα μεγάλη πατρίδα μας θα βγει πιο ισχυρή.
Ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ