May3
Έξαρση της παραβατικότητας στο Ζεφύρι κατήγγειλε η δήμαρχος Φωτεινή Γιαννοπούλου
5/3/2010 7:28:00 AM by Giannis

Για έξαρση της παραβατικότητας στην πόλη, τους τελευταίους μήνες, έκανε λόγο η Δήμαρχος Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου. Μιλώντας σε σύσκεψη αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Διοικητή της Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής Ταξίαρχο κ. Βενάρδο, η Δήμαρχος Ζεφυρίου κατήγγειλε ότι η έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς παρατηρείται στο Βόρειο τμήμα της πόλης, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κοινωνική ομάδα των ROM. Ανέφερε ακόμα ότι, παρόλο που έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες για τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η οπλοκατοχή και οπλοχρησία, δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. «Έχουμε καταγγείλει ότι σε συγκεκριμένους δρόμους, όπως η 25ης Μαρτίου και η Δωδεκανήσου διακινούνται ναρκωτικά, ενώ στην Θερίσσου ρίχνονται, καθημερινά, πυροβολισμοί» τόνισε η Φωτεινή Γιαννοπούλου και πρόσθεσε ότι η παραβατικότητα δεν εξαντλείται μόνο στις παραπάνω μορφές «Καθημερινά καταστρέφονται οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες. Αφαιρούνται κάδοι απορριμμάτων και καλύμματα φρεατίων, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατρέπονται σε παγίδες. Παρατηρείται επίσης ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων και απορριμμάτων και καύση καλωδίων στη συνοικία Λίμνη. Κίνδυνο για την άδικη ασφάλεια εγκυμονούν οι αγώνες επιδεξιότητας (drift) καθώς και οι αυτοσχέδιοι αγώνες αυτοκινήτου, ιδιαίτερα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, όπου βρίσκεται και το Αστυνομικό Τμήμα, αλλά και στην περιοχή του Γηπέδου. Θύμα της έλλειψης αστυνόμευσης στους δρόμους έπεσε, πιθανότατα, και ο 32χρονος άντρας, που έχασε πριν από μερικές ημέρες τη ζωή του σε τροχαίο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Κινδύνους για την οδική ασφάλεια αλλά και αφόρητη ηχορύπανση προκαλούν τα επιβατικά αυτοκίνητα τύπου SMART, τα οποία οδηγούν ανήλικοι, οι οποίοι πολλές φορές δεν έχουν περάσει την ηλικία των δέκα ετών. Εξάλλου, εφτά φορές μέσα στα τελευταία τριάμιση χρόνια έχουν κλαπεί από άτομα που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των ROM, οι μπαταρίες των απορριμματοφόρων και των υπόλοιπων βαρέων οχημάτων του Δήμου. Η ζημιά που υφίσταται κάθε φορά ο Δήμος ισοδυναμεί με μια μηνιαία μισθοδοσία» τόνισε η Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία έκλεισε την τοποθέτησή της με την αναφορά σε ένα φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία αλλά το χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς. Στην συμβολή των οδών Παναγίας Γρηγορούσης και Εθνικής Αντιστάσεως, νεαροί τσιγγάνοι ρίχνουν πέτρες ,κατά διερχόμενων οχημάτων. Σε μία μάλιστα περίπτωση η πέτρα προκάλεσε θραύση των γυάλινων μερών ενός αυτοκινήτου και τον τραυματισμό της γυναίκας οδηγού. Πρόσθεσε ακόμα ότι νεαρά επίσης άτομα πετούν πέτρες από το ύψος του Αίθριου σε διερχόμενους οδηγούς της Αττικής Οδού.
Για ιδιότυπη ασυλία των αρχών απέναντι στα παραβατικά άτομα της κοινωνικής ομάδας των ROM,  έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου» Δημήτρης Τσιουμπρής. Ο Δημοτικός Σύμβουλος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τόνισε ότι το πρόβλημα της αστυνόμευσης δεν εστιάζεται στην αριθμητική επάρκεια του προσωπικού της Αστυνομίας, αλλά στον προσανατολισμό της δράσης του.
Να μη γίνεται διάκριση στην εφαρμογή του νόμου έναντι των πολιτών ζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Απόστολος Ζέρβας. «Αυτή είναι η αιτία για την οποία υφέρπουν οι φήμες περί ασυλίας των παραβατικών ατόμων της κοινωνικής ομάδας των ROM», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι η αστυνόμευση δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. «Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αστυνομική παρουσία ιδίως με τους μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Όμως επειδή δεν πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους, σύντομα η εμφάνισή τους στην περιοχή δεν θα είναι αποτρεπτική για τους παραβατικούς» σημείωσε ο Απόστολος Ζέρβας, ο οποίος με παραστατικότητα ανέφερε ότι αρκεί για να ανακαλύψει η Αστυνομία τα κέντρα διακίνησης των ναρκωτικών, αρκεί να ακολουθήσει τα νέα παιδιά που πηγαίνουν εκεί, παραπατώντας, για να προμηθευτούν την δόση τους.
Ένα σκληρό ερώτημα, που αποδίδει πλήρως την δυσπιστία των πολιτών του Ζεφυρίου απέναντι στις Αστυνομικές Αρχές, έθεσε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασημακόπουλος. «Υπάρχει στην Αστυνομία η βούληση να περιορίσει την εγκληματικότητα; Αλλιώς δεν χρειάζεται να σπαταλάμε το χρόνο μας συζητώντας» τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος. Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Βιργινία Γιολδάση έθεσε ένα επιπλέον στοιχείο στην συζήτηση. «Δεν απαιτείται μόνο η βούληση της Αστυνομίας να πατάξει την εγκληματικότητα. Απαιτείται και συντονισμένη δράση. Το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί από μηδενική βάση. Γιατί δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πουλάνε όσο-όσο τα περιουσιακά τους στοιχεία και να εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή» υπογράμμισε η Βιργινία Γιολδάση.
Απαντώντας οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους ότι η Αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της, αλλά οι νόμοι δεν οδηγούν τους παραβατικούς στην φυλακή. Υποστήριξαν ακόμα ότι η παραβατικότητα στο Ζεφύρι είναι σύμφωνα με τα στοιχεία (;) μικρότερη σε σχέση με άλλους Δήμους της Δυτικής Αττικής, ενώ ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Ν. Ιωνίας τόνισε ότι η Υπηρεσία του καταβάλει προσπάθειες σε σχέση πάντα με τις υπηρεσιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αξιωματικοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφαλείας, επικαλέστηκαν τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των ROM, τα οποία, κατά την άποψή του, εμποδίζουν την Αστυνομία να είναι όσο αποτελεσματική θα έπρεπε. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτ. Αττικής επεσήμανε ότι ενισχύθηκε το Τμήμα Ασφαλείας Ζεφυρίου με 10 άτομα και ότι σε καθημερινή βάση περιπολούν 4 μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ, με 8 αναβάτες. «Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με παλαιότερα» τόνισε ο Ταξίαρχος.  Οι τοποθετήσεις των Αξιωματικών δεν έπεισαν την Δήμαρχο Ζεφυρίου η οποία επανέλαβε ότι η παρουσία της Αστυνομίας είναι ανεπαρκής και δεν εμπνέει φόβο στους παραβατικούς, με αποτέλεσμα να υφίστανται οι πολίτες την συμπεριφορά ορισμένων ατόμων της κοινωνικής ομάδας των ROM και να ζουν υπό το κράτος του φόβου. Ζήτησε επίσης, επιτακτικά την άμεση λήψη μέτρων και προειδοποίησε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατέψει τους Δημότες. Στην σύσκεψη μετείχαν ο Διοικητής της Διεύθυνσης Δυτ. Αττικής κ. Βενάρδος, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας κ. Αλιφέρης, ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης κ. Φρουζάκης, ο Υποδιοικητής του τμήματος Τροχαίας κ. Πενταγιώτης, ο Διοικητής του Τμήματος  Ναρκωτικών κ. Κούζηλος και οι Διοικητές των Τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας του Ζεφυρίου κκ. Γαρατζιώτης και Ντουντουνάκης.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ